Kek Gula Hangus
Resepi : MasDuniaku
Bahan gula hangus :
- 1 cawan gula
- 1 cawan air
- 2 sudu besar mentega
Cara :
Masak gula sahaja hingga cair dan berwarna coklat, dengan hati - hati tuang air perlahan - lahan dan kacau hingga gula hancur sepenuhnya, masukkan mentega, kacau sebati, - sejukkan
Bahan kek :
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan susu pekat
- 2 camca besar soda bikarbonat
- 4 biji telur - mas guna 3 biji telur gred A
- 1 sudu kecil esen vanila
Cara membuatnya :
- Pukul telur hingga kembang.
- Masukkan susu pekat , kacau sebati.
- Masukkan tepung gandum dan soda bikarbonat, kacau sebati.
- Masukkan air gula hangus dan esen vanila, kacau sebati.
- Tuang kedalam loyang bakar yang telah disapu marjerin dan perapkan selama 4 - 6 jam.
- Panaskan oven 160 - 180 c , bergantung pada oven masing - masing, mas guna suhu 160c saje sebab oven mas kecil je dan bakar selama 1 jam, mas bakar selama 50 minit je..
- Setelah masak, sejukkan dulu baru dipotong.
Yang ni untuk keluarga dikampung...tak boleh ambik tau...
Mas.. rajinyeeee... hu hu hu nak raser juga... bila erma nak mengukus he he he he
ReplyDeletedah lama tak buat..slamat dlm pejalanna ye mas..saya hujung bulan baru nak balik lipis..satu kapal negeri kite ye..eh negeri hubby ye?
ReplyDeletesalam mas..ermm best nyerr..umi dah lama nak cari resepi kek ni...alhamdulillah dah jumpa tq mas kongsi ya....tp umi bimbang umi buat kuih tak pernah jadi2 huhuhu ...cian lak liya n abah selalu tunggu umi buat kan kek camni...
ReplyDeletesuka kek gula hangus!!! :)
ReplyDeletewah sedapnya..ni fav kek ina tp kadang2 bila beli rasa fail sebab bau hanyir telor..nak baut sendiri? malas tapi rasanya kena try resepi kak mas ni ^_^
ReplyDeleteerma
ReplyDeletesedap erma, buat la...
izah
tima kasih izah,nnti nak balik pahang ke...mas balik rumah mertua...kira satu kapal la tu...
ummi
try buat ummi ,mesti jadi punya...
nisya
peberet nisya ke...he..he..sedap kan..
ina
insyaAllah kek ni tak de rasa telur, cuba la ina buat...