Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Friday, June 11, 2010

Kek Gula Hangus



Assalamualaikum. Apa khabar semua dipagi Jumaat yang mulia ni. Kek Gula Hangus ni baru je lepas masak tau, Mas buat untuk buah tangan keluarga dikampung. Kek ni memang lembut dan gebu, sebelum dibakar kena perap dulu 4 jam lebih untuk dapatkan sarangnya tu....kejap lagi Mas nak bertolak balik ke rumah mertua di Felda Keratong di Pahang. Mas seminggu disana, jadi kalau line internet ok dapatlah kita berjumpa macam selalu. Minta2 ok...he..he..jadi doakan perjalanan kami selamat sampai ketempat yang dituju ye.

Kek Gula Hangus
Resepi : MasDuniaku
Bahan gula hangus :
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air
  • 2 sudu besar mentega
Cara :
Masak gula sahaja hingga cair dan berwarna coklat, dengan hati - hati tuang air perlahan - lahan dan kacau hingga gula hancur sepenuhnya, masukkan mentega, kacau sebati, - sejukkan

Bahan kek :
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan susu pekat
  • 2 camca besar soda bikarbonat
  • 4 biji telur - mas guna 3 biji telur gred A
  • 1 sudu kecil esen vanila
Cara membuatnya :
  1. Pukul telur hingga kembang.
  2. Masukkan susu pekat , kacau sebati.
  3. Masukkan tepung gandum dan soda bikarbonat, kacau sebati.
  4. Masukkan air gula hangus dan esen vanila, kacau sebati.
  5. Tuang kedalam loyang bakar yang telah disapu marjerin dan perapkan selama 4 - 6 jam.
  6. Panaskan oven 160 - 180 c , bergantung pada oven masing - masing, mas guna suhu 160c saje sebab oven mas kecil je dan bakar selama 1 jam, mas bakar selama 50 minit je..
  7. Setelah masak, sejukkan dulu baru dipotong.

Yang ni untuk keluarga dikampung...tak boleh ambik tau...


6 comments:

  1. Mas.. rajinyeeee... hu hu hu nak raser juga... bila erma nak mengukus he he he he

    ReplyDelete
  2. dah lama tak buat..slamat dlm pejalanna ye mas..saya hujung bulan baru nak balik lipis..satu kapal negeri kite ye..eh negeri hubby ye?

    ReplyDelete
  3. salam mas..ermm best nyerr..umi dah lama nak cari resepi kek ni...alhamdulillah dah jumpa tq mas kongsi ya....tp umi bimbang umi buat kuih tak pernah jadi2 huhuhu ...cian lak liya n abah selalu tunggu umi buat kan kek camni...

    ReplyDelete
  4. wah sedapnya..ni fav kek ina tp kadang2 bila beli rasa fail sebab bau hanyir telor..nak baut sendiri? malas tapi rasanya kena try resepi kak mas ni ^_^

    ReplyDelete
  5. erma
    sedap erma, buat la...

    izah
    tima kasih izah,nnti nak balik pahang ke...mas balik rumah mertua...kira satu kapal la tu...

    ummi
    try buat ummi ,mesti jadi punya...

    nisya
    peberet nisya ke...he..he..sedap kan..

    ina
    insyaAllah kek ni tak de rasa telur, cuba la ina buat...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...