Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Wednesday, June 1, 2011

Yogurt Steam CC @ Apam Yogurt



Assalamualaikum. Jom layan Yogurt Steam CC @ Apam Yogurt lak. Dah ramai yang menerai apam ni, Mas jerk yang tertinggal keretapi...kikikiki...dan macam yang dikatakan...apam ni ringan jerk...sedapp dimakan begitu ajer.....
Maceh pada Kak Rima yang sudi berkongsi apam yang best ni. Sangat sesuai untuk sebarang majlis @ kenduri kendara....sesuai juga dijadikan buat tangan....lagi pun nak membuatnya pun senang jerk...janji betul cara membuatnya...cantik mekar la apam tu...Biasanya untuk mendapatkan apam yang mekar macam ni memang kena masuk dalam paper cup barulah ia akan mekar sejambak. Tapi kena pastikan juga kukusan tu betul2 panas dan airnya benar2 telah mendidih dan dikukus dengan api yang kuat dan yang penting juga...tudung pengukus tu kena dibalut dengan kain supaya air wap tak menitis atas apam tu......Apam ni Mas buat petang semalam, bak kata rezeki bebudak...lepas Mas kukus dan lepas apam ni penat berposing....Ain ngan Daniel dah naik dari taman main depan rumah lak....Mas kasi bebudak tu makan ngan kawan2 diaorang...berebut2 lak pulak...kikikiki...kira dah licin habis menjamu bebudak tu.....Tukang buat ni marasa 2 ke 3 ketoi jerk....kikikiki...janji merasa kan...
Jadi meh layan bahan2nya lak....simple jerk...

Yogurt Steam CC @ Apam Yogurt
Resepi : Kak Rima
Sumber : Kak Ita dan Izahdaut
Bahan :
  • 2 cawan gula castor *kurangkan
  • 1 sdt ovallete
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan yogurt asli
  • 2 biji telur
  • 1/2 sdt double action baking powder
  • 1 sdt serbuk koko
  • 1 sdt pes coklat
Cara membuatnya :
  1. Campur semua bahan di atas dalam mixer.
  2. Pukul sampai adunan menjadi pekat, pucat warnanya..*guna high speed.
  3. Adunan menjadi pekat seakan-akan yogurt..
  4. Asingkan sedikit daripada adunan tersebut (lbh krg 5 sdb) dan campurkan serbuk koko dan pes coklat, gaul sebati.
  5. Sendukkan adunan putih ke dalam cup muffin 3/4 cup, sudukan sedikit adunan coklat atasnya.
  6. Kukus dengan api kuat, pastikan kukusan sudah betul-betul panas baru letakkan kuih tadi. Kukus lebih kurang 15 minit, adunan yang masak akan mekar tersenyum...
  7. Sejukkan dan simpan dalam bekas tertutup.
Nota :
  1. *Pes coklat, serbuk koko boleh diganti dengan apa bahan lain jika inginkan kelainan contoh  jem atau filling dan pewarna kesukaan
  2. *Pastikan menggunakan api yang besar semasa memasak air kukusan dan pastikan juga air kukusan benar2 telah mendidih sepenuhnyer barulah diletakkan apam untuk mendapatkan apam yg mekar.
  3. Penutup kukusan juga hendaklah di balut dgn towel atau kain supaya air tidak menitik atas apam.

36 comments:

  1. merkahnya memang cantikkan...
    lawa tu mas...
    seronok tgok budak2 mkn kan..

    ReplyDelete
  2. Izahdaut,

    hmm..tu la ijahhh...
    kejapp jer abiss..kikikiki..
    laku betoi apam tu.....

    ReplyDelete
  3. Salam Kak Mas..mmm kembang setaman cantik n comel2nyer.. tu kalau erma stu x cukup tu... he he he rajinnyer kakaku yg sorang ni... he he he

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Mas,
    Mekar berkembang setaman nampaknya apam Mas, elok jer jadinya, nampak lembut sangat

    ReplyDelete
  5. salam kak, dah habes eak? nanti kita dtg kul 6 ptg akak siapkan atas meja yerrr nanti kita dtg kul 6 tu tinggal ambik jerrr..hihihi.. opsss jgn lupa kelapa parut ya :D tak byk singgit jerrr :D

    ReplyDelete
  6. HALAMANKU ,

    teringin nak merasa apam ni erma...
    tu yg buat gak....kikiki

    ReplyDelete
  7. Wattie,

    alhamdudillah..menjadi gak apam ni...
    saspen tau masa buka tudung pengukus tu...kikikiki

    ReplyDelete
  8. Deliah's Deli,

    kau puji aku del...
    malu lak...kikiki..sambil tersipu2 tutup muka....

    ReplyDelete
  9. ijayuji,

    hmmmm..mek siam ni..asal apam jerk nak kelapa parut..kikiki
    tak makan ngan kelapa parut pun dah cukup sedappp ika...
    ehhh..kau pun dah buat kan ika...
    aku nampak ari tu...he..he..

    ReplyDelete
  10. Maaaaaaaasss...ada lagi tak..macam baru kuar kukusan jek tuh...waaah sume org duk buat apam skrg nih...ni naik semangat nih...semangat tgk jek akak ni.nk buat kurang kerajinan n kurang masa pun...huhu

    ReplyDelete
  11. Kak Mas,a"ah apam nih mmg sng nak wat betoi cam akak kata tuh,yg penting kena cara,kalo mekar jer mmg kita pong mekar trsenyum,hihi..SEDAP PONG SEDAP..

    ReplyDelete
  12. kak Ummi,

    dah abiss la kak..
    mas buat petang semalam...kikiki
    ehhh..akak tak try lagi yerk....
    cer buat kak..best tau apam yogurt ni...

    ReplyDelete
  13. Zaliedana,

    betul kan...kikikiki...
    tu yang makcik suka...
    senang dan sedappp...
    rupanya pun manarik...

    ReplyDelete
  14. Salam Mas..Amboiii mekarnya apam ni...kena kopipes dulu resipinya masuk list

    ReplyDelete
  15. sedapnya mas... nak buat!! nak buat!!!

    ReplyDelete
  16. Wahh..kat sini pulak apam yogurt ni.
    Akak dha buat tapi taknak merekah camni, nak kena buat semula baru boleh tayang hehe..tapi mmg sedap!

    ReplyDelete
  17. Sue @ Nenie,

    sila2 copy resepi...
    nanti try tau apam ni...
    besttt...

    ReplyDelete
  18. kak wana yusuf,

    akak...selamat mencuba...
    kirim salam kat sarah ysng comeii tu...

    ReplyDelete
  19. TopsyTurvyMum,

    akak..compom kali ni mekar punya....
    tak sabar nak tengok apam yogurt akak lak...

    ReplyDelete
  20. cantiknya mekar apam tu.....jeles aiiii taawwww....aritu dah wat tapi tak mekar sangat, apam akak senyum jek...kih3...nak wat lagilah...

    ReplyDelete
  21. Sedap kan Mas.. dah lama tak buat apam ni..

    ReplyDelete
  22. kak Yatie,

    akak..kali ni akak buat mesti mekar punya...
    nanti kasi mas sikit tau...

    ReplyDelete
  23. kak rima,

    memang best kak apam ni....
    maceh sudi kongsi resepi....

    ReplyDelete
  24. mas, cantiknya apam mekar tu....mekar setaman dah...akak pun tak buat lagi mas...akak ni lagi ler lambat semua jenis keta akan tertinggal dah ni...hehehe

    ReplyDelete
  25. Wah sedapnya resepi.. thanks for sharing... senang2 singgah la ke blog saya ;)

    http://www.zuwairiaiman.com

    ReplyDelete
  26. cantiknya mas..elok betul mekarnya..

    ReplyDelete
  27. Assalamualaikum mas..
    waaah!!! cantik mekar apam tu mas... sukanya akak tgk... gabungan warna yg cantik lg gitu... aduh!! comel sungguh d mata akak tau...

    ReplyDelete
  28. Assalamualaikum Mas...
    Mas buat mmg nampak mekar semua dan gebuss jew... x mcm akak buat mmg mampat kejadian nyer... tapi x per ler... biasa lah kann belajar dari kelemahan diri sendiri... mungkin ada tersilap kat mane2 tu...

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum Mas....kiutnye apam, suka la akak tengok,mmg cantik mekarnya..rasanya pun mesti sedap kan!!

    ReplyDelete
  30. kak Nieza,

    akak..nanti try tau apam ni....
    besttt...
    tak pe lambat kak..janji buat...

    ReplyDelete
  31. Zuwairi Aiman,

    salam kenal dari mas...
    insyaAllah..nanti mas terjah yerk..

    ReplyDelete
  32. kak anim,

    akak..kira pas jerk tu..
    yang lain buat lagi cantik kak...
    janji dah buat kan kak..kikiki

    ReplyDelete
  33. kak Diana @ Melley Mey,

    waalaikum salam kak...
    hmmm...sajer tukar warna sikit...kikikiki

    ReplyDelete
  34. kak Nur Ede,
    akak..alhamdudillah menjadi....
    sedappkan kan kak apam ni...
    ringan jerk...

    ReplyDelete
  35. kak azlina,

    akak..apam ni ringan kak..
    sedapp..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...