Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Monday, June 27, 2011

Puding Karamel Tanpa Telur



Assalamualaikum. 
Satu lagi resepi puding karamel yang best......dan tak menggunakan telur.....rasanya seakan2 agar2...sedapp bila digabungan dengan gula hangus tu....nyaman bila dimakan dikala cuaca panas......cuaca tak panass pun syok mamam puding yang dinginn ni.....ada sape2 yang nak join...gi ambik dalam esbox tu....resepi yang datangnya dari firasyira ni memang best....tengok respon ramaiii bebenar yang dah mencuba kat myresepi......tu yang teringin gak mencubanya.....sedappppp...

Puding Karamel Tanpa Telur

Bahan A :
Karamel 
150 g gula 
100 ml air panas

Bahan B : 
1 bungkus agar - agar serbuk
4 cawan air
2 1/2 senduk gula

Bahan C :
1 tin susu cair - lebih kurang 400g
2 sudu makan tepung kastard
1 sudu vanilla
Campur sebati semua Bahan C.




Cara membuatnya :
Hanguskan gula cam buat karamel untuk puding karamel yang lain gak...
biasanya saya hanguskan gula terus atas acuan,bila da kaler emas tuang air sikit..pastu ketepikan..
Dalam periuk, didihkan Bahan B, kecilkan api .
Kemudian masukkan Bahan C, kacau rata selama lebih kurang 3 minit @ sehingga adunan sedikit likat dan pekat. 
Matikan api, tuang adunan dalam acuan yang berisi gula hangus.
Bekukan sebentar dan hidang 
lebih sedap dihidang sejuk-sejuk.

40 comments:

  1. Kak Mas,sedap eks,nnti leh try..eh mai nak rasa yg dlm esbok tu cikit,letak karamel lbh2 ya kak..

    ReplyDelete
  2. Tok ! Tok! Tok!.. salam rindu kak Mas.. lamanyer tak kacau dapo akak... nak join puding sedap tu.. nyum2 sejuk2 sedap jek lalu kat tekak ni... masuk list.. lagi? donut ball baru wat Sifu... ni ayat melapor he he he

    ReplyDelete
  3. baru je tgk kat umah kak nieza..terliur lah, cuma stok agar2 dh habis.. huhu..
    peket agar2 tu yg berapa gram kak mas?

    ReplyDelete
  4. Uih Mas.. Menggoda iman org tgh berpuasa betul ni.. Berkilat2 caramelnya tu...

    ReplyDelete
  5. yang ni akak blm try..akk mmg suka dgn puding karamel..hari tu nampak french cook at home buat..ada kelainan skit..ada lg tak? nak skittttt :)

    ReplyDelete
  6. nmpk sedap je ni..boleh cuba..udah lah pose ni...buat skrg nnt boleh wat juadah berbuka pose.. mintak izin yer :)

    ReplyDelete
  7. uwaaaaa buat akak terliur je tngk puding ni...nyaman je tekak bila pekena puding sejuk ni...

    ReplyDelete
  8. Salam kak! kling kling kling kita bwk sekrim, nak tuko ngan puding akak tu taw! nak caramel lebih2 sikit2 tak mo hihihi... suke benda2 yg tak de telor niii mmg kegemaran kita :D

    ReplyDelete
  9. wow sedapnya tgk puding mas ni....terliurla pulak...hehe

    ReplyDelete
  10. akak lom pernah lg wt puding karamel tanpa telur.. tp kalau yg biasa ada telur tu mmg feberet gak tu... kalau ada gula hangus mest suka punya.. hehe.. nampak yg ni pun mcm best gak ni... ada masa leh try..

    ReplyDelete
  11. Best kan K.Mas puding nii..mkn yg sejuk tu mmg nyaman skali tekak nii..nak sepotong hehee

    ReplyDelete
  12. Salam Mas...sedapnya mkn sejok2 ptg2 camni...huluq sikit kat k.atie..hihi

    ReplyDelete
  13. mas..dah habis? buat lg..aku nak makan ni...

    ReplyDelete
  14. Zaliedana,

    try la ct..
    senang dan sedapp...
    haa..ada lagi tu..gi ambik kat esbox...he..he..

    ReplyDelete
  15. HALAMANKU ,

    kikikiki...melapur yerk..
    bawa donut tak...
    meh layan puding yang best ni dulu...

    ReplyDelete
  16. tun_telani,

    tun..kak mas guna yang sepeket 10g...
    sedapp tun..
    nyaman jerk..he..he..

    ReplyDelete
  17. tun_telani,

    tun..kak mas guna yang sepeket 10g...
    sedapp tun..
    nyaman jerk..he..he..

    ReplyDelete
  18. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  19. kak Naz,

    akak..nanti nak berbuka datang ambik yerk...

    ReplyDelete
  20. kak Mieza,

    try buat kak..
    sedapp tau....he..he..

    ReplyDelete
  21. hadina,

    hmm..mesti tengah berbuka ngan puding tu kan......

    ReplyDelete
  22. kak Yatie,

    akak..memang nyaman..
    syokkkk.....he..he..

    ReplyDelete
  23. ijayuji ,

    ika....meh kita tukar menukar...
    aiskrim tu meh sini..nanti cair lak ika pegang lama2...kikikiki

    ReplyDelete
  24. kak Nieza,

    akak..memang best puding ni..
    try la buat...

    ReplyDelete
  25. MaDiHaA a.k.a Ratna,

    akak..best tau puding ni..
    try la buat..
    sedapp tau...

    ReplyDelete
  26. YANA SHAIFUL,

    yana..gi jerk ambik kat esbox tu..
    he..he..

    ReplyDelete
  27. ♥♥azatiesayang ♥♥,

    akak..ada lagi tu kak..
    gi ambik....

    ReplyDelete
  28. MamaFaMi ,

    mama....bestttt...nyamann...

    ReplyDelete
  29. Anna Qawina,

    ada lagi tu anna..
    gi la kau ambik sendiri...

    ReplyDelete
  30. salam mas.. sedap puding ni ita pernah buat tapi lawaknya tak sempat nak ambil gambar dah habis anak dara ita makan.. huhuhu.. nanti nak buat lagi la.. sebab sedap..

    ReplyDelete
  31. salam mas... sedap ye mas puding tu.. akak pernah buat tapi tak ingat resepi siapa... nanti akak nak cuba resepi yg ni pulak lah dah lama jugak tak buat puding ni..

    ReplyDelete
  32. Assalamualaikum mas..
    wah ada puding ler kat dapur mas nie.. nie mesti dah licin nie kan kan... sedap sgt... tgk pun dah tau sedap tuu...

    ReplyDelete
  33. sedap puding mcm ni kan..E-na pernah try resepi kat MYR gak tapi bukan yang ni...
    http://e-nalovelykitchen.blogspot.com/2009/10/tak-suka-telur.html

    ada masa bole try yg mas cuba ni pulak..

    ReplyDelete
  34. Juwita Jamaludin,

    kikiki...hmm..memang betul2 anak dara ita minat puding ni...
    sedappkan ita puding ni...
    anak2 mas pun suka...

    ReplyDelete
  35. kak Rabiatun Adawyah,

    akak..memang best puding ni kak..
    sedappp...

    ReplyDelete
  36. kak AZLITA AZIZ,

    akak...kalau bahan2nya sama...
    yerk la tu tak..
    cer buat lagi..he..he..

    ReplyDelete
  37. kak Diana @ Melley Mey,

    betull...dah abiss dah malam tadi....
    berulang2 gak anak2 makan...he..he..

    ReplyDelete
  38. Lovely Kitchen,

    e-na..cer try resepi ni lak....
    tengok sama tak macam yg e-na buat tu....
    sedapp tau e-na puding ni...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...