Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Wednesday, June 8, 2011

Pau (Red Bean Buns) gebu !!


               
Assalamualaikum. N3 ke-2 untuk ari ni, meh layan Pau (Red Bean Buns) yang gebu ni. Semalam nampak mek siam Ika mengepau...jadi teringin lak......tengok bahan2 simple jerk....cuma adunan pau ni kena 2 kali uli sebab untuk resepi pau ni, double action baking powder ni diletakkan kemudian setelah adunan naik dan kemudian uli lagi....hmmm...tak pe la kan uli 2 kali sebab bibik yang mengulinya..kikikiki....jadi Mas pun try buat petang semalam. 1 adunan boleh menghasilkan 20 biji pau saiz comei...hmmm..puas gak Mas sekeluarga makan....memang gebu gebas dan lembut jerk pau ni walaupun dah sejuk...memang bestt....

Pau (Red Bean Buns)
Resepi : Jane Chew
Sumber : Arah - Ika
Bahan A :
  • 300g Tepung Hong Kong - Mas dan Ika guna tepung pau
  • 150g Susu segar
  • 50g Gula caster
  • 1 1/2 Tbs Shortening
  • 1 tsp yis
  • Sedikit garam
Bahan B :
1 tsp Double Acting Baking Powder + 1 tbs Air
Inti Pau
480g Inti Kacang merah readymade 
bulat2kan inti td anggaran berat 30g sehingga habis dan ketepikan.

Cara membuatnya :
  1. Satukan semua bahan A dan uli sehingga licin tak melekat di tangan. Tutup dgn tuala lembap atau cling wrap dan penaikkan doh 2 kali ganda(lebih kurang 45min-1jam).
  2. Satukan pula bhn B dan uli doh kembali sehingga sebati dan licin. Rehatkan lagi selama 15 min sebelum dibentukkan bulat.
  3. Kemudian, bahagikan doh kepada 16 bhgn iaitu berat setiap 1 anggaran 35g.
  4. Isikan dgn inti merah tadi atau inti kesukaan dan tutup doh rapat2 utk mengelakkan inti terkeluar semasa mengukus nanti. Buat sampai habis dan susunkan di atas tray pengukus.
  5. Rehatkan kembali lebih kurang 30minit.
  6. Panaskan air kukusan terlebih dahulu sebelum mengukus pau.
  7. Apabila air kukusan telah mendidih, kukuskan doh yg telah disusnkan didalam tray td dgn menggunakan api yg besar selama 10 minit dan renggangkan sedikit penutup pengukus dan biarkan lagi selama 5minit. Tutupkan api dan biarkan sebentar di dalam pengukus lebih kurang 3-5 minit, hidangkan panas2.



23 comments:

  1. mmg gebussss...makan ilang makan ilang hehe..lama kak tak mengepauuu huhuu

    ReplyDelete
  2. wooo memang nampak gebu tu mas.. putih melepak loorr.. masuk list dah ni. tunggu aura pau datang. hehe

    ReplyDelete
  3. Kak Massssss!!! nak jugak nak jugak!!!! akak guna inti cekelat eak? alaaaaaaa... ni yg rasa nak buat jugak jer lagi sbb tepung pau byk :D hihihi

    ReplyDelete
  4. kak mas,nak 2ketui..Nmpak gebu gebas lah..Amik resepi dlu bila da kerajinan leh la wat..

    ReplyDelete
  5. cepatnya mas mengepau..gebu gebas nampaknya tu mas..mau 5 ketui..mas tak habih makan kan?..kan?..

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Betul2..memang gebusss nmpk Mas...suka2

    ReplyDelete
  8. kak ilah..

    kikikiki..lawak la akak ni.....
    hmmm..memang gebu kak pau ni..
    best...

    ReplyDelete
  9. izahdaut,

    makcik...rupanya aku dah buat banyak kali dah pau resepi kak yani tu...kikikiki
    try pau ni lak..memang best...
    lembut gebu jerk...

    ReplyDelete
  10. ijayuji ,

    ika..bestkan pau ni...
    lembut gebu jerk....
    sejuk pun lembut lagi tau..
    kak mas guna inti kacang merah la....

    ReplyDelete
  11. Zaliedana,

    ct...dah abiss la...
    kak mas buat petang semalam..
    try la buat nanti..'
    memang lembut gebu pau ni...

    ReplyDelete
  12. kak anim,

    akak..dah abiss la kak..
    kejapp jerk mas sekeluarga makan..
    sedappppp

    ReplyDelete
  13. kak Ida,Japan,

    akak..memang terbaik pau ni..
    sedappppp

    ReplyDelete
  14. gebusnyer mas!~ aku tak berapa rajin nak wat kuih berasaskan yis nih.. bkn per, kene tunggu kembang tuh...malas jer rasenyer... tp nak makan//tp malas.. caner nak wat tu.. meh la tuko ngan mousse aku...laki aku suke je pau2 nih... heheh

    ReplyDelete
  15. noorsha,

    sha..kalau guna bibik tak de la susah sangat membuatnya....kikikiki
    laki aku pun suka pau..tu yang aku buat tu....

    ReplyDelete
  16. wow sedapnya pau gebus tu mas...akak lama dah tak buat pau ni...terliur pula...cantik putih kulit pau tu..

    rendang tok kat bwh tu pun nampak sedapla..:)

    ReplyDelete
  17. peeh..
    mas...
    simpan sikit utk ayu ya..
    malam2 layan lappy dgn pau.. sure happy jer...


    kenyang... heheheh

    ReplyDelete
  18. Lama tak ngepau... nak paw Mas punya je la, bley?

    ReplyDelete
  19. kak Nieza,

    akak..jom menepau lak..
    best tau....kikiki

    ReplyDelete
  20. ShashaCatering,

    memang gebu gebas pau ni..
    terbaikk..

    ReplyDelete
  21. Citarasa Rinduan,

    ayu..dah abiss la...
    nanti ayu try buat lak yerk....

    ReplyDelete
  22. MamaFaMi,

    mama..dah abiss la ...
    hmm..tu tandanya mama kene mengepau lagi tu..kikki

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...