Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, June 14, 2011

Ayam Cencalok



Assalamualaikum. Resepi tertunggak yang akhirnya menjadi juga, memang dah berangan nak buat bila first time tengok Che Mat Gebu menayang Ayam Cencalok ni. Tapi terpendam dulu disebabkan tak de stok cencalok kat rumah. Lepas tu nampak Kak Ayu S'pore dan Kak Nor lak menerainya....tak juga buat2 sebab masalah asyik lupa jerk nak beli cencalok....jadi bila  tetiba mata ni ternampak cencalok kat Tesco baru2 ni, terus Mas ambik sebotol...dan meneraiiinya.....hmmm...memang sedappp Ayam Cencalok ni....terbaikk.....Ain ngan Daniel suka...abang pun tak dapat meneka ada cencalok dalam resepi ayam ni....sangattt sedapppp...patut la Kak Nor kata anaknya angkat jari tanda sedappp....cuma ada satu benda yg jadi masa Mas buka tudung botol cencalok ni....cencalok tu tersembur keluar macam air gas yang digoncang2.....habisss percik satu dapurrr...sampai Mas pun mandi cencalok....kenapeee yerkkk....ada sesiapa yang tahu....rasa macam serik jerk nak buka botol cencalok baru lagi....first time Mas mandi cencalok tau..nasib baik Mas sorang jerk kat rumah.....kikikiki...minta tolong yerk sesiapa bagi petua cara nak buka botol cencalok baru......nak buat lagi siaran ulangan Ayam cencalok ni.....he..he..

Ayam Cencalok
Sumber : Kak Ayu S'pore dan Kak Nor
Bahan :
  • 8 ulas bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*(*dihiris halus)
  • 600 g dada ayam, potong sedernana kecil
  • 1/2 cawan cencalok, toskan airnya
  • 3 helai daun limau purut
  • 1/2 cawan jus asam jawa
  • 3 biji limau kasturi, ambil jusnya
  • 2 camca besar gula
  • 2 biji cili merah, hiris
  • 2 biji cili hijau, hiris ~ k.nor tambah cili padi sket
  • 8 biji bawang merah*
  • 2 cm kunyit hidup*
  • 3 batang serai, hiris halus*(*dikisar halus)
  • Garam (jika perlu)
  • 1 cawan air
Cara Memasak :
  1. Panaskan minyak dalam kuali (anggaran 1 1/2 cawan), goreng hirisan bawang merah dan bawang putih hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan. Keluarkan minyak tadi dan tinggalkan lebih kurang 1/2 cawan. Tumis bahan2 kisar hingga harum dan pecah minyak, gunakan api sederhana.
  2. Masukkan ayam, cencalok dan daun limau purut, gaul rata. Masukkan air asam dan tambah gula dan juga air. Kacau dan biar mendidih. Masukkan sebahagian bawang merah/putih goreng tadi dan juga hirisan cili merah/hijau. Kacau rata2.
  3. Perlahankan api dan renih hingga ayam masak dan pekat. Akhir sekali masukkan jus limau kasturi, kacau dan rasa. Jika perlu tambah garam (tapi rasa mat tak perlu lah tambah garam, sebab cencalok pun dah masin). Hidangkan segera bersama nasi hangat.
Catatan Mat Gebu: 

Kalau nak pedas cili hijau/merah tu tadi boleh ditukar dengan hirisan cili padi. Guna udang pun sedap juga, campur dengan petai....Sesuaikan rasa ikut citarasa individu, kalau tak nak masam, tak payah letak jus limau kasturi (tapi kurang "kick")....Selamat mencuba!...


42 comments:

  1. Salam Mas slmt pg
    Ayam cencaluk negok pun mmg sdp tu menarik ni...akk punya cencaluk baru je habis kemarin...kalau ada leh try ni..x pe nnt g kedai cari cencaluk sbotol...tq resepi

    ReplyDelete
  2. Salam pagi kak mas! kita kan tak pernah makan cencalok :D bila duk jauh2 ni teringin sgt2 nak makan atau cuba tempoyak pun sama budu pun sama hihihi...sume2 nak cuba makan tp tu lah bendanyer pulak tak dok! :D nmpk sedap sgt tu kak mas terliur kita!

    ReplyDelete
  3. Salam MAs..

    Ira ni tak pernah makan cencalok ni, sampai loni ta berani nak rasa....

    ReplyDelete
  4. sedapnya mas.. nak try gak la...hihihi

    ReplyDelete
  5. mas masa nak buka tu jgn goncang.. bila cabut penutup tu kasi keluar angin dulu maksud kak buka sikit dulu baru dibuka semua...
    amboiii sedapnyaaa... udang lagi ni... tambah lagi laaa angka semalam kalu makan ..hukhukkk tapi kalu dah buat msti kena mkn dlm kadar yg sedikit..hehe

    ReplyDelete
  6. ha ah mas mcm yg kak ilahjy bagitau tu, kalau nak buka penutup botol cencaluk/ budu pastikan botol tu dah rest(jgn digoncang atau dah tergoncang ms bawa, rehatkan dulu kasi dia tenang)...biasanya cencalok/ budu ni ada mcm gas tu yg tersembul kuar semua...tp best gak tu ada xperience mandi cencaluk!!! jgn mareee...

    ReplyDelete
  7. kak Shafeareen,

    akak..selamat mencuba kak..
    memang terbaik ayam cencalok ni..
    sedapppp....

    ReplyDelete
  8. ijayuji,

    ika..nanti balik msia, ika makan budu, tempoyak, puas2 yerk....he..he..boleh try ayam cencalok ni sekali..
    sedapp bangattt...

    ReplyDelete
  9. Wanieyra,

    ira...suami mas yang tak suka cencalok pun makan ayam ni dan dia kata sedappp.....
    cer cuba...

    ReplyDelete
  10. kak norlie,

    selamat mencuba kak..
    memag sedappp ayam cencalok ni..
    mas pun nak buat lagi nanti..

    ReplyDelete
  11. kak norlie,

    selamat mencuba kak..
    memag sedappp ayam cencalok ni..
    mas pun nak buat lagi nanti..

    ReplyDelete
  12. kak ilahjy,

    ooo..yerk ke kak...terkejut betul masa mas buka tudung cencalok tu....
    macam serik jerk nak buka lagi..
    tapi mas suka cencalok...apa lagi ayam cencalok ni..
    sedapppp la....
    nanti mas try buat ikut macam akak cakap yerk..
    maceh kak ilah...muahhh

    ReplyDelete
  13. Mas

    ishhh ya ka melutup tu botol cencalok? seram plak akak nak beli..tak pernah merasa cencalok..kalo sedap leh cuba..tapi akak nak bukak botol tu dalam periuk bertutup plastik in case meletop tak bersepah :)

    ReplyDelete
  14. Lovely Kitchen,

    muahahaha.....memang tergelak bila teringat kene mandi cencalok...
    first time jadi tau....
    maceh yerk e-na....mas pun baru tahu cara betul buka penutup cencalok...
    betul la tu...lepas mas bawa..terus buka.....apa lagi.....tersemburrr la cencalok tu kluar...
    nasib baik ayam cencalok tu sedappppp....kikikiki

    ReplyDelete
  15. kak Yat Maria,

    yerk kak yat.....sampaikan mas mandi cencalok......kikikiki
    akak..tu kak ilah ngan e-na dah kasi petua cara betul buka penutup cencalok tu....
    kita ikut cara tu yerk..
    mas pun nak beli lagi cencalok...
    sedappp lka ayam cencalok tu..
    nakk buat lagi...

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum Mas,
    Klakor pulak bila Mas citer pasal mandi cencalok ni...siaplah dngn baunya sekali...nasib baiklah masakan ni sedap...berbaloikan...akak pun dah pernah buat ayam cencalok ni...sedap dan tak terasa di tambah cencalok kan...

    ReplyDelete
  17. Sedpnya ayam walaupun tak berapa suka cencalok.. tapi nampak best jer.
    Salam kenal, tq for add me KZ.. nanti saya balas msg Mas yer.. kat opis ni kena block FB. Nanti kita story2 panjang dlm FB...

    ReplyDelete
  18. Wah sedap nampaknya ayam cencaluk ni Mas.... Akakpun nak kena cuba buat masakan yg lain dari kebiasaan. Asyik2 masak ayam sambal je....

    ReplyDelete
  19. Hati2 bila komen yer... ha ha ha
    Salam akak.. akak x pernah terjangka dek akal ader menu cencalok.. selalu gi melaka jumpa cencalok.. dia org mkn cam budu.. so x pernah terfikir ader menu... blh try ni... tq

    ReplyDelete
  20. As'salam Mas

    Lagi ayam cencalok, mana nak cekau cencaluk ni mas. kalau masak tu letak jangan lebih2 kang anak2 tahu kompom diaorg tu tak nak makan.. hehehe. kena dian jer masa masak tu, cakap resipi baru lah kan.. hihihi

    ReplyDelete
  21. kak Yatie,

    kikikiki...masa termandi cencalok tu memang geramm sangat...lepas2 tu tergelak sorang2...kikiki
    cerita kat laki mas...dia boleh gelakkan mas.....

    oooo..akak pun dah buat yerk....tak perasan lak mas...
    sedappkan kak ayam ni....
    nak buat siaran ulangan nanti..
    memang terbaik ayam ni...

    ReplyDelete
  22. Erani Zuhran Mohd Nor,

    salam kenal juga dari,
    hmmm..memang sedapp ayam cencalok ni..
    cer try buat...sedapp tau..
    okk...nanti kita sembang2 yerk kat fb...
    mas tunggu...

    ReplyDelete
  23. Ketuhar Panas Yatie,

    betul tu kak yatie..
    memang lain dari lain ayam cencalok ni..
    sedapp tau...
    selamat mencuba kak...

    ReplyDelete
  24. HALAMANKU,

    erma...kikikiki..
    insyaAllah...ok mengomen..
    kak mas pun first time tengok kat dapur che mat pun terkejut gak...
    ayam cencalok....
    hmm...bila dah rasa...ambik kau...
    sedappppppp...nak buat lagi nanti.....he..he..

    ReplyDelete
  25. CT Delima,

    akak..mas pun tak cakap kat suami ada cencalok...kasi dia makan dulu...
    bila dia tanya resepi mana lak ni...
    sedappp la..
    mas cakap ayam cencalok..
    berkedut dahi dia...kikiki
    dia suka lak ayam cencalok ni...
    anak2 mas ok jerk...suka ngan ayam cencalok ni...

    ReplyDelete
  26. CT Delima,

    akak..mas pun tak cakap kat suami ada cencalok...kasi dia makan dulu...
    bila dia tanya resepi mana lak ni...
    sedappp la..
    mas cakap ayam cencalok..
    berkedut dahi dia...kikiki
    dia suka lak ayam cencalok ni...
    anak2 mas ok jerk...suka ngan ayam cencalok ni...

    ReplyDelete
  27. Assalam mas,
    wah akhirnya dapat juga jumpa cencalok ya mas..heheh..memang sedap ayam cencalok ni..tak rasa sangat cencaloknya tu kan..kalau tak beritahu dalam ada cencalok mesti orang2 tak tahukan..heheh..ni akak datng ada lagi tak nai?..nak rasa sikit ah..ataupun semangkuk boleh buat lunch ahri ni..hehehe

    ReplyDelete
  28. hahahhaa.. aku nak gelak ni.. akakaka.. nak bayang mas mandi cencalok..adehh.. memang la cencalok, budu ke..tempoyak pun kan jenis makanan yag bergas ni..lain kali cara ko nak bbuka penutup tu kan, untuk tak tersembur..ko goncang dulu botol tu kuat2. ce try.. hahhahahaa... aku suke ko bermandi cencalok mas... try ye.. kikiki

    ReplyDelete
  29. morningg!!! tun xpenah makan cencaluk.. hihi.. tp nmpk ayam kak mas ni sedap laa pulak.

    ReplyDelete
  30. kak Ayu,

    akak..dah abiss la kak..
    memang laku ayam ni semalam...
    mas pun nanti nak buat siaran ulangan..
    tak terasa cencalok tu kan kak...

    ReplyDelete
  31. ya Allah... mmg nmpk sedap ayam tu mas.... akak nak masak pun lom kena bagi lagi nie... uwaaa... nak2...

    ReplyDelete
  32. izahdaut,

    huuuhhh...ni bukan petua.....
    sekehh juga kepala mek ijahh sorang ni..muahaha
    kau dah buat ke belum makcik....
    best tau ayam ni.....
    sampai menjilat jari....

    ReplyDelete
  33. tun_telani ,

    try dulu tun...
    memang best ayam cencalok ni..
    terbaikkk....

    ReplyDelete
  34. Salam pagi Selasa....pekabo Mas...
    siannya sampai mandi cencalok nak masak2 menu ni...tak pela kan...janji sedap...boleh gak kak cek try nanti....:)

    ReplyDelete
  35. kak Diana @ Melley Mey,

    akak..dah abiss la ayam tu..
    mas masak semalam..he..he..
    try la buat kak...
    sedapp tau ayam ni...

    ReplyDelete
  36. cik cek,

    kak cik.....bila ingat balik...memang kelakar......kikikiki
    alhamdudillah...sedappp ayam cencalok ni....

    ReplyDelete
  37. bagus betul petua izah tu ya... lg la kuat meletop tudung cencaluk tu..

    biasa la mas, cencaluk dan budu ni ada gas yg terhasil akibat pemeraman dan pengeluapan.. ewahh bahasa! hehe.. bila tergoncang, jd meletop la.. mmg biasa kena gitu nak2 kalau cencaluk tu yg lama sket, lagi banyak gas..kena bukak sket dulu tudung tu dan tutup dgn tangan kiri (kalau tangan kanan pegang pembuka botol) insyaallah tak meletup. kalau meletup pun sempat la kita tekan dgn tapak tangan tu..

    ReplyDelete
  38. kak nor,

    oooooo...gitu yerk kak....
    nanti memang bercadang nak beli lagi cencalok....
    nak buat lagi ayam cencalok tu...
    yang mas beli ari tu...disebabkan cencalok tu tersembur kluar...tinggal 1/2 botol jerk....he..he..
    mas ikut petua akak yerk....maceh kak..muahhhhhh
    ijahhh tu memang kak.....sajerk jerk.....kikikiki

    ReplyDelete
  39. wau..mas,k'ida tak tau pulak cencaluk ni bole msk ngan ayamm...mesti sedap kn mas...alamak..sini mana ada menda ni..hu..hu, dulu2 suka cicah ulam2 ngan cencaluk..

    ReplyDelete
  40. Slm mas... akk ni x geng dgn cencaluk ni... tp klu dimasukkan dlm ayam cenggini... mgkn bole kot...

    ReplyDelete
  41. kak Ida,Japan,

    akak..mas pun baru tahu....
    sedapp kak..
    nanti balik malaysia..akak try buat tau...

    ReplyDelete
  42. kak jai,

    abang mas yang tak suka cencalok pun boleh makan ayam ni..
    try la buat kak..
    tak terasa cencalok tu..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...