Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Thursday, May 12, 2011

Roti Labu



Ari ni buat Roti Labu lak....nampak tak roti tu...kuninggg jerkkk...diubah suai dari resepi Roti Kentang dari Lemariresep, Mas derhakakan menjadi Roti Labu lak. Masa Mas buat roti kentang ni dulu...perhhhh...rotinya sangat lemmmbuttt gitu....jadi bila ada lebihan labu yang dikukus ni, sajerk Mas try buat Roti Labu lak.....waahhhh....tak kurang hebatnya tau....roti labu ni pun sangat leemmbuutt macam roti kentang yang Mas buat dulu. Seronoknyaaaa...dapat juga dibuat bekal Ain ngan Daniel ari ni...lebihan roti tu, nak buat minum petang ....cicah ngan milo..sedapppppp kan...cuma kali ni kastard tu meleleh lak masa dibakar....hhhmmmm...hentamm jerk la..janji roti labu ni menjadi dan sedappppp...

Roti Labu
Resepi asal : Lemariresep
Sumber : MasDuniaku

Bahan :
  • 300 gr tepung roti
  • 100 gr tepung gandum
  • 100 gr labu, kukus, haluskan
  • 15 gr susu tepung
  • 2 butir telur
  • 75 gr gula pasir
  • 2 sdt yis segera
  • 77 gr margarine
  • 1 sdt garam
  • 100 ml air sejuk dari peti sejuk
Bahan olesan:
  • 1 biji kuning telur dan 50 ml susu cair, campur rata
  •  Izah guna madu campur susu segar.
  • Mas guna madu + susu segar + sedikit kuning telur
Cara membuat bun :
  1. Campur tepung, gula, susu, labu, yis, aduk rata, ketepikan.
  2. Tambahkan telur dan air sejuk sedikit demi sedikit, uli hingga jadi doh.
  3. Tambahkan marjerin, uli hingga elastis, diamkan 30 menit.
  4. Kempiskan, timbang 50 gr, diamkan 10 menit.
  5. Pipihkan atau bentuk sesuai selera, aku taruh di cup muffin, diamkan 75 menit.
  6. Oles bahan olesan, panggang 190 C selama 12 menit(aku kurang dr sepuluh menit, karena api kebesaran,makanya agak hitam tuh...)

Cara Mas dan Izah :
  1. Saya guna Bread Maker dan campurkan bahan menuruti BM.
  2. Bentukkan bulat2 dan rehatkan 30m minit atau sehingga  doh naik lagi dan sapukan madu + susu segar + kuning telur dan paipkan sos kastard  atas roti.
  3. Bakar pada suhu 180 C 20 - 25 minit dengan api atas bawah.

Bahan Sos Kastard :
  • 3/4 cawan susu segar
  • 2 camca besar tepung kastard
  • 2 camca besar gula halus
  • 1 camca teh mentega
  • 1/2 camca teh esen vanilla

Cara membuat sos kastard :
  • Satukan susu, gula dan tepung kastard. Kacau dengan wisk hingga semua sebati. Masak atas api perlahan sambil terus mengacau hingga pekat. Angkat dari api, masukkan mentega dan esen vanilla. Gaul rata dan biarkan suam sedikit.


16 comments:

  1. roti gebu la massss...meh nak 1 ketui

    ReplyDelete
  2. Kak Mas,nak ckit..Gebunya,kale pong kuning jer..

    ReplyDelete
  3. wehh campak 3 ketui.. cantik warne nya tu... aku pun nak buat gak lah. tunggu datang seru dulu. hehee

    ReplyDelete
  4. Kita nak bagi labu boleh tak..banyak kat rumah ni..tolong watkan roti labu...

    ReplyDelete
  5. Salam..sedapnya roti..lembut gebussss jaaaaa

    ReplyDelete
  6. aduh kak mas.. mengah! mengah! x terlarat nk mengejar..
    berenti mkn kumpul tenaga jap..sedapnyer..

    ReplyDelete
  7. Mas, rajinnya meroti...akak ni dah kasi muka sangat2 kat BM akak tu rehat...nnt mulalah lembab dia nak keje semula..hehee, nampak sedap lak roti tu..

    ReplyDelete
  8. hani,

    hhmmm..memang gebu gebas roti ni...
    udahh piniss la hani...he..he..

    ReplyDelete
  9. Zaliedana,

    ct..dah abiss la..wat cicah ngan milo tadi..besttt tau..he..he..
    tu la..kuning labu tau..he..he..

    ReplyDelete
  10. izahdaut,

    makcik...buat jerk....labu ada kan..he..he..
    best kan roti ni..aku suka..

    ReplyDelete
  11. syurie,

    memang best roti ni syurie...lembut gebu jerk...

    ReplyDelete
  12. kak naz,


    akak..boleh pos ke labu tu...kikiki

    ReplyDelete
  13. tun_telani,

    tun..jalan pelan2 yerk...nanti sampai la roti labu tu..he..he..

    ReplyDelete
  14. kak ummi,

    akak..meh meroti lak...he..he...

    ReplyDelete
  15. salam mas...terpesona tgk roti labu nih...aishhhh hari tu umah izah penuh labu...ni kat umah mas lak...bila ler labu ni ada lak kat umah akak nih...ada labu simpan sampai jd baja kat freeze..hehehe

    ReplyDelete
  16. kak Ezadlieza,

    akak..ni berjangkit ngan ijahh la ni..he..he..
    try la buat kak..memang best roti ni...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...