Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Friday, May 6, 2011

Crispy Anchovies in Honey Lemon Sauce



Sebelum tuan tanah nak kluar jap berpoya2...meh layan Crispy Anchovies in Honey Lemon Sauce yang sangat best ni. Rasanya yang masam, manis, pedas ni sangat best tau. Dah banyak kali Mas buat snack ni. Peberet hubby Mas sebetulnya, Mas rasa gitu2 jerk...boleh tengok kat SINI dan SINI untuk lihat Crispy Anchovies in Honey Lemon Sauce yang Mas sebelum ni. Resepi ni Mas dapat dari Kak Hana dan resepi asal dari Amy Beh.

Crispy Anchovies in Honey Lemon Sauce
Resepi :Kak Hana
Sumber : MasDuniaku

Bahan :
  • 250g ikan bilis kopek
  • 1 cawan tepung ubi - hana gune tpg katakuriko
  • 1 tbsp minyak bijan
  • 4 batang cili kering - potong
  • 6 biji cili padi - ketuk - hana x ltk
  • 1 biji bawang besar - hiris
  • 2 biji lemon - perah ambil jus
  • 3 tbsp madu
  • 2 tbsp air - tak letak
  • 1 tbsp sos ikan
  • Kacang gajus panggang 
  • bijan
  • daun kari

Cara membuatnya :
  1. Basuh ikan bilis. Rendam sekejap dlm 10-15min. Toskan kemudian lap dengan kitchen towel. Campurkan dengan tepung. Gaul. Panaskan minyak. Goreng hingga garing. Angkat dan toskan.
  2. Dalam kuali lain, panaskan minyak bijan. Goreng cili kering, bawang, cili padi dan daun kari sekejap.
  3. Masukkan jus lemon, sos ikan, air dan juga madu. Kacau hingga agak pekat. Masukkan ikan bilis, kekacang serta taburkan bijan jika suka. Gaul rata dan sebati. Angkat dan hidangkan.

20 comments:

  1. Amboi kak mas,nak p mna tuh..Sedapnya krup krap ikan bilis nih..Mkn ngan nasi lemak pong ok gak kan,hihi..

    ReplyDelete
  2. Mas ....mesti sedap ni kan...leh la kak cek cuba buat nanti...:)

    ReplyDelete
  3. berfoya2 kt mane tu? hehehe...angkut barang masak2 ker? :) sib baik ada tinggalkan kami snek ikan bilis ni... :)

    ReplyDelete
  4. Berbelit lidah teman bila baca tajuk n3 ni. Sib baik boleh adjust balik.

    ReplyDelete
  5. skrg nii mesti kak mas tgh renew stok tepung roti.. betul x? betul x?? hihi.. ni kira mcm kerepek laa ni kan? mula2 td ingat mkn ngn roti.. hehe

    ReplyDelete
  6. krup krap krup krap..mas...tak cukup nih, bawaklah sebalang haaa...aku makan ni celah gigi je mas..ekekeke.... air air ngan lupe bawak skali yer.. kalo ade cili padi lebih2 tu bawak skali, aku nak wat ulam haa.. ehehehe

    ReplyDelete
  7. Zaliedana,

    ct..sajer jejalan ngan abang...esok lusa dia keje..he..he..
    eehhh...tak terpikir lak makan ngan nasi lemak...
    makan macam tu jerk dah cukup sedapppp...

    ReplyDelete
  8. cik cek,

    kak cik..memang best...mas dah banyak kali buat...abang suka sangat makan..

    ReplyDelete
  9. kak Nazrah Bakery &amp,

    hhmmmm..memang best kudapan ni...

    ReplyDelete
  10. kak inaku79,

    akak..sajer je jejalan..he..he..
    ada gak beli brg2 sikit2....

    ReplyDelete
  11. kak sam,

    akak...abang mas sebut gajus bermadu pedas jerk..he..he..

    ReplyDelete
  12. tun_telani,

    amboiii....salah tu..stok roti dah beli semalam..he..he..
    boleh la klu kata adik beradik kerepek..sedapp tau...

    ReplyDelete
  13. nOOrsha,

    amboii...bakal besan ni...
    ambik tu tinggal suku balang jerk..kau tak leh makan banyak2...he..he..

    ReplyDelete
  14. Assalam mas,
    akak dah lama masuk list ni dari chik mi buat dulu..sedap ya mas..
    bolehlah lain kali mesti buat lah!!

    ReplyDelete
  15. mas--
    kalau ratah gitu sedap nie..tapi mas kena lah sediakan utk ayu..
    skrang ayu dah haramkan ikan bilis masuk dalam rumah nie..
    maklumlah..en zalie tinggi asid urin

    alahai.. jgn kempunan sudahlah ayu..

    ReplyDelete
  16. kak ayu,

    akak..try la buat kak..memang best snack ni....

    ReplyDelete
  17. Citarasa Rinduan,

    ayu...memang best makan snack ni sambil2 tengok tv....
    hhmm...yerrk la..kene pantang kan..cian en zalie....

    ReplyDelete
  18. waah!! agak menarik ler resipi nie kan mas... x perna lg makan... pasti sedap nie kan mas..

    ReplyDelete
  19. Mas, akak amik bau je ya mas..heheheee..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...