Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Thursday, May 5, 2011

Sweet Potato Bread



Roti.....roti.....Roti lagi yerk....hmm....layan jerk Sweet Potato Bread yang Mas buat tadi untuk bekal Ain ngan Daniel ari ni. Lagi pun elok kan anak2 bawa bekal roti, berkhasiat dan mengeyangkan. Sebenarnya tak plan pun nak meroti ari ni, tapi disebabkan nak menghabiskan keledek rebus baki dari buat Mee Jawa ari tu, Mas godek2 kat Myresepi mencari resepi keledek, nak buat keria, berapa biji jerk yg dapat...jadi Mas pun terjumpa resepi Sweet Potato Bread ni, wahhhh...tak sia2 mencuba...roti keledek ni sanggaattttt lembutttt gebuuuu bak kapassss.....rasa seronok sangat...rasanya ala2 roti kentang juga, cuma terasa manis keledek tu....sedappppp. Roti ni tetap lembut gebu walaupun dah sejuk....

Sweet Potato Bread
Resepi asal : Tulip77@myresepi.com

Bahan : 
  • 300g tepung gandum
  • 3 sudu kecil emplex @ bread softener
  • 2 sudu kecil bread improver
  • 3 sudu kecil yis segera
  • 1 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar butter - Mas letak marjerin
  • 60 gram ubi keledek -  direbus & di lenyek baru timbang
  • 2 sudu besar susu tepung - Mas tak letak
  • 4 sudu besar gula halus
  • 1 biji telur - pukul sikit - simpan sedikit kuning telur untuk disapu atas roti
  • 130 ml air sejuk - Mas letak susu segar sejuk
Inti Kastard :
  • 3/4 cawan susu segar
  • 2 sudu besar tepung kastard
  • 2 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil butter
  • 1/2 sudu kecil esen vanilla
Cara membuat inti kastard :
  • Satukan susu segar, tepung kastard dan gula dalam periuk dan sebatikan. Kemudian masak menggunakan api perlahan hingga sos kastard pekat. ( sentiasa kacau menggunakan whisk ) Masukkan butter dan esen vanila dan sebatikan, apabila butter cair dan sebati, tutup api dan biarkan sejuk baru masukkan dalam bekas paip..

Cara membuat bun roti :
  1. Masukkan tepung gandum,emplex @ bread softener,bread improver dan yis segera ke dalam mangkuk besar. Gaul biar sekata. Kemudian masukkan gula, susu tepung dan ubi keledek. Gaulkan biar sebati.
  2. Masukkan pula butter, telur dan garam. Gaul lagi supaya bahan semua sekata. Last masukkan air sejuk sikit2 sambil tepung diuli. Uli hingga jadi doh yang licin selama 20-25minit. Jika terkurang air boleh masukkan sikit demi sedikit.
  3. Jika anda uli menggunakan bread maker, skip step 1 & 2 masukkan semua sekali bahan dan uli hingga jadi doh yg licin.
  4. Kemudian perap doh dalam mangkuk yg besar dan tutup dengan cling film selama 40 minit di tempat yg panas supaya adunan naik elok.
  5. Tumbuk doh untuk mengeluarkan angin. Bentukkan doh menjadi bebola seberat 20g dan letakkan di dalam loyang pembakar yg telah di gris sekelilingnya. Ini untuk mengelak dari roti melekat. Perap lagi sekali selama 40 minit.
  6. Sapukan telur ke atas roti dan paipkan sedikit adunan kastard. banyak pun tak mengapa sebab kastard tak meleleh turun masa bakar nanti.
  7. Bakar pada suhu 180C dengan api atas bawah selama 15 - 20 minit atau hingga permukaan roti nampak perang. 
  8. Simpan dalam bekas bertutup untuk mengelakkan roti mengeras sebab terkena angin.

24 comments:

  1. memang tak tertanding kerajinan ko meroti mas.....akak nak pindah sebelah rumah je rasanya sebab akak suka roti..tapi tak rajin...

    ReplyDelete
  2. kak Nazrah Bakery & Dunia Kuih,

    akak..he..he..ni berkat ada bibik kak...klu menguli sendiri...pikir juga nak membuatnya..
    lagi pun roti memang laku kat rumah mas ni kak..he..he..

    ReplyDelete
  3. alaa.. baru je nk puji.. kak naz dh puji dulu.. xpe laa, puji jugak lah.. kak mas ni mmg sgt rajin!! geram rasa.. bila laa nk jd rajin cam kak mas nih. tp kalau rajin sgt, makin membulat tun ni, susah pulak. hihi

    ReplyDelete
  4. tun_telani,

    he..he..tun...anak2 suka makan..tu yang seronok meroti...
    ala jangan makan banyak roti tu..he..he..jadi tak de bulat macam roti....

    ReplyDelete
  5. rajin nyer mas meroti..
    kalo semua org gini pencen la uncle roti tu
    hehehehe

    ReplyDelete
  6. wahhhh...bestnya nampak roti ni... terasa nak buat jugak lah hihi

    ReplyDelete
  7. kak eliyaezlinalias,

    he..he...ada masa gak kak....
    seronok gak meroti tau...

    ReplyDelete
  8. kak zarin,

    akak..memang best roti ni...try la buat kak..he..he...
    lembut gebu jerk tau...

    ReplyDelete
  9. Assalam kak mas,wah gebunya roti..Sy wat roti benggali jer kak..Hubby requested..Pstt akak,jemput lah mai umah amik tugasan,harap akak sudi yer..

    ReplyDelete
  10. Zaliedana,

    try roti ni gak ct...best tau..he...he...
    hhhmmm..ada tugasan yerk..he..he..nanti kak mas gi ambik yerk....

    ReplyDelete
  11. Assalamulaikum Mas

    kak ct ingat tadi pun nak buat roti kentang ni. Sebab sayang kat kastard yang ada balance buat donat tu. Bila belek2 dalam raga, kentang pulak tak ada stok. malas pulak panas2 ni nak meredah kekedai yang jauhhhhh nunnnn tu haa.. hehehe. tak apa tunggu Hb balik keja kang malam ajak gi Maiden jer. esok lusa ker tulat bole buat roti ni :DD

    ReplyDelete
  12. gebunya roti keledek tu..suka tngk roti2 yg Mas buat....terliur je tngk..cicah nescaffe panas ni sedap..

    ReplyDelete
  13. Mas

    mu sgt rhajin...wat kek, wat kuih, wat roti...anto akak sebantal..akak suker this bread!! BM akak dah kaput agaknya..lama sgt berperam!

    ReplyDelete
  14. salam kak mas..mohon utk blaja resepi kak mas..akk apa mksud paipkan sedikit adunan kastard?paip tu apa

    ReplyDelete
  15. kak CT Delima,

    selamat mencuba kak ....memang best tau roti ni..lembut gebu jerk..he..he..

    ReplyDelete
  16. kak yatie,

    akak..memang lembut gebu roti ni..
    try la buat kak..he..he...

    ReplyDelete
  17. kak yat,

    haaa...baik akak meroti balik...cian bibik tu rehat lama2.....macam kak yat dah tak nampak bibik tu jerk..he..he...

    ReplyDelete
  18. Jamy Yaacob,

    jamy..maksud paipkan tu macam ni.....masukkan sos kastard tu dalam kerongsong atau plastik , kemaskan biar padat dan gunting hujung tu, kemudian picitkan atas roti tadi...boleh klik kat

    http://tiffinbiru.blogspot.com/2010/12/roti-kentangsesuai-untuk-sarapan.html

    untuk lihat cara2nya....
    harap dapat membantu..

    ReplyDelete
  19. hehhehe.. mas pun ada baki keledek tu yer.. akak pun sama gak.. buat talam ubi keledek jer...
    wah!! nmpk sedap roti nie mas.. akak nie x tau bila ler datang angin rajin tu nak buat roti... hehehe

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum..
    mas bila nak meeting ni? kita kan nak JV buka kedai roti. akak tunggu date dari mas ni.

    ReplyDelete
  21. tadi ayu komen ke blog diana--
    dia buat talam ubi keledek,
    jua macam mas, baki keledek bila buat mee jawa

    ya ampun.. korang nie mmg rajinnya..


    PS: ratu bun.. u mmg power tau

    ReplyDelete
  22. Diana @ Melley Mey,

    tu la pasal....baki keledek tu buat roti lak..best kan..he..he...
    tengok talam keledek tu best la..nanti nak try buat gak..he..he..

    ReplyDelete
  23. kak sam,

    akak..nanti kita meeting...muahaha...

    ReplyDelete
  24. Citarasa Rinduan,

    ayu...he..he..tak baik membazirkan...
    kita manafaatkan bahan yang ada...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...