Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Wednesday, May 4, 2011

Mee Jawa




Assalamualaikum. 
Ada yang terliur tengok Mee Jawa pepagi ni.....he..he.....Mas memang dah terliur masa tengok kat dapur Kak Yatie ari tu, jadi Mas buat mee jawa ni semalam untuk lunch....sedapppp tau...abang pun suka. Memang kene dengan tekak Mas mee jawa ni. Tima kasih pada tuan resepi Kak Hanieliza yang sudi berkongsi resepi mee jawa yang terbaik ni...sangat sedappp tau....memang puas Mas makan semalam.

Mee Jawa

Bahan : 
1 kg mee kuning - dicelur
1/2 kg daging - rebus lembut dan hiris nipis
300 gm tauge - buangkan kakinya
2 tangkai daun bawang - dihiris 
5 biji cili merah - dihiris 
3 keping tauhu goreng - dihiris nipis
3 biji telur rebus - dibelah 
3 biji limau nipis - dibelah 
Sedikit bawang goreng

Bahan Kuah: 
1/2 kg keledek - direbus dan dikisar
3 ulas bawang putih- dikisar
5 ulas bawang merah - dikisar
3 batang serai - dikisar
Sedikit halia - dikisar 
sedikit lengkuas - dikisar
100 gm udang kering - dikisar 
2 sudu besar cili kisar 
3 sudu besar serbuk kari daging 
air rebusan daging 
garam dan gula secukup rasa 
Mas tambah 1 ketul kiub ayam




Cara memasak kuah :
Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bahan yang dimesin, rempah & cili kisar hingga garing dan pecah minyak. 
Masukkan keledek yang dikisar halus tadi. Tambahkan air rebusan daging mengikut kepekatan yang diinginkan. Akhir sekali, masukkan garam dan gula secukup rasa. Biarkan hingga kuah mendidih. 
Masukkan mee yang dicelur dalam pinggan dan letakkan bahan2 sampingan dan kemudian tuang kuah atas mee tadi.
Sedia dinikmati....sangattt sedappppp.


24 comments:

  1. Assalamulaikum Mas

    tunggu jap lagi kak ct bawak mangkuk kat tepi pagar. bunyi hon keta bukak pintu eh nak mintak sikit. Sedap ni Mas..leleh pagi2 tengok mee jawo ..makaiiii

    ReplyDelete
  2. Mas nak tanya sikit ni. Mas masuk blog kak ct gambar2 kuar penuh tak? sbb member kata dia bukak kuar 1/2 jer..heran gak ni, betul ker Mas. Tlg jawab ehh. maceh Mas :D

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Mas,
    waduh pepagi dah terliur tngk mee jawa Mas ni...menyelerakan sungguh...mmng sedapkan mee ni...

    ReplyDelete
  4. Mas, nt bulan puasa blehlah bisnes mee jawa ni, msti beratur orang nak beli... hehe

    ReplyDelete
  5. Mas..mee tu sure dh abis kan. Ni akak datang bawak mee, daging, sayur..suruh Mas masak lagi..hehehe

    ReplyDelete
  6. wah menarik ni.. nnt boleh cuba buat sendiri.. selalu tu asyik makan yg org masak aje..
    Salam kenal yer

    ReplyDelete
  7. Kak mas,sedapnya mee tuh..Mmg dah terliur dahni..Adacam rasa mee rebus gak ke kak mas,coz da letak keledek..Mmg nmpksedap sgt lah kak..
    Kak ct delima:-Sy pong kekadang nmpak pic sekerat jer,kalo buka blog akak,igt sy jer jadi lagu tuh..

    ReplyDelete
  8. kak CT Delima,

    akak..mee jawa tu mas buat untuk lunch semalam la...udah pinisss he..he..
    akak..ok jerk mas buka blog akak...
    agaknya line sis lin tu tak ok kot...

    ReplyDelete
  9. kak yatie,

    akak...sedappkan mee jawa tu...
    mas suka sangat....

    ReplyDelete
  10. kak Sari Yusa Ibrahim,

    mesti akak orang pertama yang beratur nak beli kan..he..he...

    ReplyDelete
  11. kak norma,

    akak..apa kata akak lak yg masak..boleh kasi mas semangkuk..he..he..

    ReplyDelete
  12. Hanis Azla ,

    selamat mencuba hanis...
    buat sendiri lagi puas makan kan..

    ReplyDelete
  13. Zaliedana,

    hmmmm...memang sangat sedapp mee ni ct...
    try la buat..he..he...
    ooo..yerk ke..ct..kak mas buka blog kak ct tu ok jerk...

    ReplyDelete
  14. Mas, akak nak 2 mangkuk Mas.. Paberet ni.. Asam limau tu kasi lebih yer..

    ReplyDelete
  15. kak naz,

    dah abiss la kak..he..he...

    ReplyDelete
  16. mas... ari tu akak tgk kat dapur kak yatie pun dah tergoda.. nie tgk lagi kat dapur mas... makin teeergoda... memang x boleh lari dah nie.. kena buat gak tau.. hehehehe

    ReplyDelete
  17. Rajin betul mas ni..... Ira tak pernah mkn mee jawa ni, bila mas tgk rasa mcm sedop je

    ReplyDelete
  18. Salam kak mas,
    Apa khabar kak? wah... terpegun tgok mee jawa. Mee jawa ni kena ada air daging baru mnjadi kan? kena beli daging nih. :D

    ReplyDelete
  19. kak Diana @ Melley Mey,

    akak...mas pun tergoda gara2 tengok kat dapur kak yatie la...
    sedapp tau mee jawa ni..
    selamat mencuba...

    ReplyDelete
  20. Wanieyra,

    tak pernah makan lagi yer...
    try la buat ira...memang sedappp mee jawa ni....

    ReplyDelete
  21. indahhouse,

    indah..miss u laa...haaa..betul tu...mee jawa klu letak dagingg baru ummmpphhh rasanya...
    memang best mee jawa ni....

    ReplyDelete
  22. Terliur lak nengok mee jowo ko nih mas..

    ReplyDelete
  23. akak nak nak tanya, ubi keledek tu kalo ganti dengan ubi kentang je blh tak?

    ReplyDelete
  24. terliurnya...lps kawin dgn org jawa baru pandai mkn masakan jawa Vivix Shaklee

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...