Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Friday, May 27, 2011

Super Moist Chocolate Cupcake



Assalamualaikum. Bersiaran lagi dengan kek coklat yang masih panass ni. Semalam nampak HaSue buat Super Moist Chocolate Cupcake. Nampak sedapppp sangat. Jadi Mas pun buat ari ni untuk bekal anak2. Lagi pun tak susah sangat membuatnya. Godek2 jer dah boleh dibakar @ kukus. Untuk Super Moist Chocolate Cupcake ni Mas kukus jerk..hasilnya...lembut dan lembab jerkkk kek coklat ni.....sedapppp...sebenarnya Mas pernah buat kek coklat ni sebelum ni..boleh lihat DISINI yerk......

Super Moist Chocolate Cupcake
Ubahsuai oleh : HaSue
Bahan-bahan:
  • * 100g Serbuk Koko*
  • * 180g Gula pasir*
  • * 1 tin Susu sejat*
  • * 200g Minyak Masak Sayuran*
  • * 250g Susu Pekat*
  • * 4 biji Telur - pukul sehingga berbuih
  • * 150g Tepung Gandum
  • * 1 st Soda Bikarbonat
  • * 1st Baking Powder
*Papercups/kertas cawan secukupnya

Cara membuatnya :
  1. Campurkan kesemua bahan bertanda * dan masak dgn api perlahan sehingga licin dan gula cair sepenuhnya. Tak payah sampai menggelegak.
  2. Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn hand whisk. Gaulkan bhn2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati sambil terus dikacau dengan hand whisk. Setelah sebati,tapis adunan kek untuk mendapatkan tekstur kek yang halus dan benar2 sebati.
  3. Masukkan adunan separas 2/3 ke cawan kertas. Memandangkan adunan agak cair,adalah mudah untuk menuang adunan menggunakan jug ke dalam papercup. Bakar selama 20 minit bergantung pada jenis oven dan saiz papercup. Mas kukus selama 20 minit.
  4. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn buttercream atau hiasan pilihan..enak juga dihidangkan begitu sahaja.. Selamat mencuba!


25 comments:

  1. ada lg tak tu? nak jgk.klu letak topping lg sedap tu :p~

    p/s nnti bila2 kiter bt tutorial bt muffin x de kalori tu ya :)

    ReplyDelete
  2. slm Mas...rindu la, k'ida baru muncul kembali...mas c'hat.lama dah tak buat kek coklat..nmpk sedappp sgt.see u

    ReplyDelete
  3. Sedapnyer kak mas,amboi pantas betoi..Eh awai lah yer akak wat minum ptg slalu,sbb bgi ank2 bwa bekal..

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum mas...
    sedaaapnya ... mmg nmpk moist jer kek tu.. nak ckit.. :)

    ReplyDelete
  5. dah sampai dapur mas dah CC ni....cepat betul adik akak ni baru jer semlm nengok kat dapur sue tu....ishhhh tak terkejar akak dibuantnya...mai pos sini skit...hehe

    ReplyDelete
  6. mass... poskan akak dua ketui mas... geram tgk mende2 coklat gini.. akak tak mampu lg nk godeh2 baking... hihihi

    ReplyDelete
  7. Deliah's Deli,

    del..udah piniss la..
    anak2 aku klu kek gini...cepat jerk habiss..kikiki

    ReplyDelete
  8. kak Ida Ddapur,

    akak..miss u....he..he..
    hmm..ni gara2 nengok sue buat semalam la..
    kan dah tergoda..kikiki

    ReplyDelete
  9. Zaliedana,

    ct..kak mas buat awal kuih2 gini..
    anak2 nak bawa bekal..he..he..

    ReplyDelete
  10. Zaliedana,

    ct..kak mas buat awal kuih2 gini..
    anak2 nak bawa bekal..he..he..

    ReplyDelete
  11. kak Nazrah Bakery & Dunia Kuih,

    akak.senang juga menbuat kek ni..
    tu yg rajin...kikiki

    ReplyDelete
  12. Diana @ Melley Mey,

    akak...memang best kak kek coklat ni..
    lembut jerk...

    ReplyDelete
  13. kak Nieza,

    akak..teringat lak sedappnya kek ni..
    tu yg mas buat lagi..
    akak dah buat ke belum...

    ReplyDelete
  14. kak hana,

    akak..miss u like crazy la..
    ala..kek ni senang gak membuatnya...
    akak dah try buat kan...

    ReplyDelete
  15. fuiyooooo..nk gak kek cekelat nih.mmg mantopkan kek cekelat alongroz nih..terasa2 lg kecekelatannye kt tekak akak nih..hehe!!

    ReplyDelete
  16. mas memang namapk ke moist an kek ni..confirm lembut, sedap dan heaven..dapat bayangkan kecoklatannya tu..

    ReplyDelete
  17. terliur kek coklat la pulak..nampak senang jer nak buatnya...

    ReplyDelete
  18. wahh mas...cantiknya cupcake ko nih...jom deko2 lak mas..hehe

    ReplyDelete
  19. kak inahar ali,

    betul tu kak..
    mas pun dah banyak kali buat..
    memang terbaik kek coklat ni....

    ReplyDelete
  20. kak ayu,

    akak..ni salah satu kek coklat yang paling best kak..
    senang dan sedappppp...
    akak dah try kan...

    ReplyDelete
  21. Sally,

    hmmm..betul tu....
    senang sangat membuatnya dan hasilnya....
    kek coklat ni sangat best tau..

    ReplyDelete
  22. hasue,

    sue..aku bab mendeko ni yg lemah sikit...kikikiki
    nanti aku cuba yerk makcik...

    ReplyDelete
  23. salam..akak mas..cemana nk kukus bg papercup tu x kmbang.. da banyk kali buat.tp kelim2 papercup tu still terbukak..kak mas nya elok ja..tlg beri pnduan..tq

    ReplyDelete
  24. salam kak...saya pun dh try buat cupcake ni...hasilnya mmg mabeles.. tp paper cupcake tuh kembang dan cantik mcm akak punye..akak letak papaercup dlm mould ke?

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...