Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, May 10, 2011

Donut Inti Kastard



Hmm...mendonut lagi kan, kali ni layan Donut Inti Kastard lak...resepi dari Kak CT Delima. Memang best donut ni, rasanya ala donut big apple pun ada...tambah lak ada kastard dalamnya.....perhh...memang sangat serasi. Dapat juga dibuat bekal Ain ngan Daniel ari ni dan untuk jiran merasa sikit. Donut ni rasanya lebih kurang macam Donut Kak Rima, memang best...untuk peminat donut, boleh mencuba Donut Inti Kastard lak, memang sedapppp....

Donut Inti Kastard
Resepi : Kak CT Delima
Bahan :
  • 280 ml air
  • 300 g tepung roti ( high protein flour )
  • 200 g tepung gandum ( plain flour )
  • 10 g garam halus - secubit
  • 60 g gula
  • 20 g susu tepung
  • 1/2 camca besar baking powder
  • 3 1/2 camca teh instant yeast
  • 2 biji kuning telur 
  • 50 g lemak sayur @ shortening
Bahan Kastard :
  • 1 sudu besar tepung kastard
  • 1 sudu besar gula kastor
  • 2/3 cawan susu segar
  • 15 g butter
  • 2 sudu kecil esen vanila
Cara membuat inti kastard : 
  • Satukan semua bahan untuk kastard kecuali esen vanila dan butter. Kacau rata dengan whish dan masak atas api perlahan hingga pekat, padamkan api dan tuang esen vanila dan butter, sebatikan dan biarkan sejuk.

Cara membuat donut :
  1. Satukan semua bahan kecuali air dan lemak sayur. Adun hingga rata dan tuang air, gaul hingga menjadi doh lembut. Masukkan lemak sayur dan terus menguli hingga mendapat doh yang lembut, kenyal dan tidak melekat dimangkuk adunan. Bulat2kan doh dan masukkan dalam satu bekas dan perap 1 jam @ hingga adunan naik 2 kali ganda.
  2. Kaedah breadmaker : Masukkan bahan2 diatas mengikut urutan kedalam breadmaker, pilih setting doh dan tekan butang on. Tunggu hingga siap.
  3. Keluarkan doh dan uli sekejap, rehatkan 5 minit dan bahagi doh kepada 2 bahagian. Canai 1 bahagian setebal 1/2 cm. Terap dengan gelas dan alihkan kedulang yg ditabur dengan sedikit tepung. Buat hingga siap dan biarkan selama 1/2 jam @ hingga doh naik.
  4. Goreng donut dalam minyak sederhana panas, jangan goreng terlalu banyak, cukup sekadar 3 - 4 biji sahaja, untuk mengelakkan suhu minyak jatuh mendadak, bila kuning keemasan pada ke dua2 bahagian , boleh angkat dan toskan.
  5. Bila donut dah suam2 sejuk, tebuk hujungnya dengan chopstick untuk buat sedikit ruang dalam donut tu, hati2 yerk jangan sampai tertembus donut tu...
  6. Masukkan kastard dalam piping beg dan picitkan kedalam donut tadi, kemudian barulah disalut dengan gula kastor. Boleh lihat cara2nya DISINI.
  7. Selamat mencuba.....

34 comments:

  1. mas peminat donut dah sampai... bawak dulang lagi... kalu piring ttu tak cukup... hihi
    sedap ye mas nanti akak nak buat jugak lah.. dah lama intai resepi ni kat dapur kak CT tapi belum berkesempatan lagi...

    ReplyDelete
  2. Kita intai2 jer....nak mintak malu...nak buat tak rajin...layan mata jer la...(sedih ni)

    ReplyDelete
  3. kak azlita ,

    akak..give me 5..mas pun minat donut gak..
    try buat kak..memang best donut ni...

    ReplyDelete
  4. kak Nazrah Bakery & Dunia Kuih,

    akak..amboiii..sedihnya dengar..nah donut seketoi....makan diam2 yerk...

    ReplyDelete
  5. Assalamulaikum Mas

    Dah sampai dah ya, kak ct pun minat donat ni mas. bak ler seketui dua nak merasa air tangan dr mas ni. Tak pun minggu depan buat lah open house kak ct bole datang.. hehehe

    ReplyDelete
  6. kihkih..beri2 aku save rsp..yg buatnya donat je..intinya hampeh malas..nnt aku nak wat gakla...

    ReplyDelete
  7. kak ct,

    akak..bolehhh..insyaAllah..he..he..
    best la donut ni...mas pun suka tau...

    ReplyDelete
  8. Anna,

    wehhhh...buat jerk la makcik..gerenti anak2 kau suka...
    senang jerk sos kastart tu...he..he.

    ReplyDelete
  9. sedapnyee kak mas..rajin betul k mas nih...mcm version donut ade...memang ratu donut tul hihihi

    ReplyDelete
  10. uwaa petang2 ni lapor tngk donut inti kastard ni..sedapnya..bak sini 10 ketoi....nak wat skrnglah...tungguuuuuu...hehehehe..

    ReplyDelete
  11. menjejeh air liur kak rose tengok kastad yg meleleh tu.... nak buat malas je nak nguli2...cik BM bila nak sampai nih?

    ReplyDelete
  12. huh?? ratu roti dh tukar takhta jd ratu donut lak?? hihi.. bila laa nk dpt takhta kt tun nih..kui kui.. x cukup rajin laa.. ni baru pas wat roti benggala yg sekian lama duk usha kt umah akak. donut ni bulan laa kot br buat. haha.. mkn sikit kt sini b4 blk.

    ReplyDelete
  13. chikadakbiru,

    he..he..saje try versi donut ni lak chidak..
    memang best....

    ReplyDelete
  14. kak yati,

    aku...mas tunggu kemunculan donut ni kat dapur akak lak..
    selamat mencuba kak..

    ReplyDelete
  15. kak ros,

    cepat2 la tangkap cik bm tu kak...
    boleh mendonut ngan meroti selalu..he..he..

    ReplyDelete
  16. tun_telani,

    tun..meh la mendonut lak...baru best..he..he...

    ReplyDelete
  17. memang sedap donut inti custard ni, takde la manis sgt kan mas banding ngan inti jem...

    ReplyDelete
  18. miss u too massss... meh tapaukan akak dua bijik donat kastad! satu utk darwish, satu utk akak! yg lain tak payah... wakakakakakaka

    ReplyDelete
  19. TopsyTurvyMum,

    betul tu kak..memang rasanya tak terlalu manis...
    sedang sedang jerk rasanya...sedapp...

    ReplyDelete
  20. kak hana,


    bolehhh...eehh..cukup ke akak makan sebiji...diet yerk..he..he..

    ReplyDelete
  21. Salam Mas,
    Sedapnya nampak donut inti kastad nih....rajin Mas buat.

    ReplyDelete
  22. salam mas
    sorry terlewat sampai hari ni,charger laptop rosak.ini pinjam anak dara akak punya ..dpt singgah kejap je nih..sedap arrrr nampak donut tu..teringin nak buat..entah bila lah angin mendonut ni nak dtg..huhu

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum mas..
    wah!! rajin sungguh adik akak seorg nie... donut nie mmg nmpk sedap ... bila ler gak nya nak buat nie...

    ReplyDelete
  24. Mas akak ni peminat donut, tapi donut tu tak minat kat akak pun.

    ReplyDelete
  25. Kak Mas,rajinnya,sekejab jer berdezup mcm2 resepi keluar..Sy nih bkn xrajin kak,tapi bz ngan ank2 n nan lak kalo masakmsti nak mnjat lutut(Ayat cover line,ngee)

    ReplyDelete
  26. aku nak jugak bleh tak mas?heheee...rajin ko kejekan bm ko tuh suh mendonat yer..hihi..kang aku rembat ngan bm2 ko skali kang haa...(ayat jeles)

    ReplyDelete
  27. kak watie,

    akak..memang best donut ni..
    try la buat kak...

    ReplyDelete
  28. kak anim,

    akak..nanti bila rajin..try tau donut ni.....memang best...

    ReplyDelete
  29. kak Diana @ Melley Mey,

    akak..buat bekal anak2 kak..he..he..
    nanti akak pun try la buat tau...

    ReplyDelete
  30. Zaliedana,

    ct....akak paham....he..he..boleh dipakai ayat cover line tu..he..he..

    ReplyDelete
  31. hasue,

    amboiii..melampau tu ngan bibik aku pun kau nak rembat...
    sebab montot sue....baru kasi donut..he..he..

    ReplyDelete
  32. salam kak mas sayang, nak nak donut inti kastard ni, comel lote sungguh nampak nye kak, lapan ketul ya, bungkus tau heheeee

    ReplyDelete
  33. Fruits tart tu sebiji berapa ,kira macam mana?

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...