Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Saturday, May 7, 2011

Apam Coklat Lagii...



Assalamualaikum. Bersiaran dipagi sabtu, jom makan Apam Coklat yang sedapp ni. Nak membuatnya pun senang jerk, blender semua bahan, kemudian boleh dikukus. Sebenarnya dah banyak kali dah Mas buat apam coklat ni, sajer postkan lagi ari ni. Mana tahu ada yang belum mencuba resepi Apam Coklat ni, boleh try Apam Coklat ni lak. Sangat sedapp tau rasanya...lembut lembab jerk...ala2 kek coklat pun ada. Kalau dulu Mas guna acuan kecil2, jadi kali ni try masukkan dalam paper cup lak...wehhhh...kembang lak apam ni...he..he...boleh lihat DISINI untuk lihat apam coklat yang Mas buat sebelum ni. 

Apam Coklat 
Resepi asal : Ayeena@myresepi.com

Bahan :
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan gula
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 1/2 cawan air
  • 1 biji telur
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 2 sudu besar serbuk koko

Cara membuatnya :
  1. Mix semua bahan2 menggunakan mixer atau nak lebih mudah lagi boleh gunakan blender.
  2. Masukkan dalam acuan lompang dan kukus hingga masak lebih kurang 10 - 15 minit.
  3. Tutup penutup kukus dengan kain untuk mengelakkan air menitik atas apam.
  4. Sedap dimakan panas2 dan masih lembut walaupun dah sejuk.


25 comments:

  1. kak massssss!!!!! waduhhh berbunga mekarrrrr apam akak! kita nak 2 ketul kasi dgn kelapa parut sbb kalau nama apam mmg kita suke mkn dgn kelapa parut hihihi selamat hari ibu buat akak :-)

    ReplyDelete
  2. Elok jer mekar apam ceklat ko nih mas..bak laa aku seketul..ko nih cam x biasa lak..
    sakan korang mengapam yer..jeles aku..nak jugak mengapam tp pk lg skali sapa nak makan..hehe

    ReplyDelete
  3. Waahhh senang jer resepi dia ye mas.. Akak gak yg malas tak buat2 lg.. Nak 4 ketul mas..

    ReplyDelete
  4. ijayuji,

    ika....maceh...selamat hari ibu juga buat ika...
    ika..apam ni rasanya tak yah letak kelapa parut sebab rasanya ala2 kek coklat....he..he..

    ReplyDelete
  5. Mas...mekar kembang setaman apam coklat tu...cantik je...nak seketul... :)

    ReplyDelete
  6. hasue,


    haaa..ambik kat meja tu..ada lagi 6 biji kot..he..he...

    ReplyDelete
  7. kak naz,

    akak..senang jerk membuatnya kak...
    try la nanti..sedapp tau apam ni..

    ReplyDelete
  8. cik cek,

    cukup ke seketoi tu..he..he...
    gi ambik atas meja tu cepat..nanti sue habiskan semuanya lak..he..he..

    ReplyDelete
  9. kalau kita buat apam tu..dah tentu dia tak nak senyum ... sebab gambar tuanpunya tu senyum la yg dia ikut...

    ReplyDelete
  10. org sana sini dah bt mcm2 apam,aku x brani bt lg...bg dulu yg mas punye tu,apam coklat mmg fav kita,cantik plak tu mekarnya..suker2!!

    ReplyDelete
  11. Apa nih kak mas,kak sue dah mkn abis apam..Siap boh lam poket wak lik lagi,huhu..Apam tuh senyum lebaq toi,jeles lah tgk..Tadi baru blk g beli silicon mould,best sgt nih ,hihi..

    ReplyDelete
  12. Dah lama akak nak buat apam coklat ni, asyik tertangguh je..padahal senang je kan..nak 5 ketoi Mas....
    = Selamat Hari Ibu Mas...

    ReplyDelete
  13. mas lawonya mekar apam ni..cantik betul merekahnya tu..mesti rasa lemak2 manis kan?..meh sikit nak rasa

    selamat hari ibu mas...

    ReplyDelete
  14. kak Nazrah Bakery & Dunia Kuih,

    akak..klu masukkan dalam paper cup...mesti apam tu senyummm...he..he..

    ReplyDelete
  15. Deliah's Deli,

    del..try la mengapam...senang jerk buat apam coklat ni...

    ReplyDelete
  16. Zaliedana,

    haaaa...kene buat sendiri la tu..he..he..
    amboiii...beli silicon mould yerk...gi rasmi cepat..he..he..

    ReplyDelete
  17. kak yatie,

    maceh kak..selamat hari ibu juga buat akak...
    alaaa kak..kejapp bebenor buat apam ni...
    sedapp lak tu..he..he..

    ReplyDelete
  18. kak anim,

    akak..rasanya lebih kurang macam kek coklat...
    memang sedapp...
    maceh kak anim..selamat hari ibu juga buat akak...

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum Mas...nak ngendeng apam coklat la, ptg2 ni kalau dpt mkn dgn kopi pns tersgt lah bahagia rasanya..akak mmg tengah lapo ni tau..

    ReplyDelete
  20. br jap kita bt ni tp x jadi mekar mcm mas punya yg cun tu :(

    ReplyDelete
  21. aduh mas.........

    ko sajer tayang eik bab2 coklat nie..

    pengsan ayu lihat apam2 coklat yang gebu tu.. meletop ko

    ReplyDelete
  22. kak azlina,

    akak..try la buat apam coklat ni..senang dan sedapp kak..

    ReplyDelete
  23. Deliah's Deli ,

    del..apam coklat kau lagi dasyatt..ada cheese ...sedappp weehhh...

    ReplyDelete
  24. Citarasa Rinduan,

    ayu...tergoda yerk...gi buat cepat..senang jerk buat apam coklat ni..
    sedapp tau..

    ReplyDelete
  25. hai mas! i pi tengok kat myresipi tadi tapi resepi asal tak guna mixer or blender pun noh?


    from diana

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...