Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Wednesday, May 18, 2011

Nasi Mandhi



Meh layan Nasi Mandhi petang2 gini...ada lagi tu untuk dinner bebudak malam ni. Lepas balik klinik tadi, terus kelam kabut masak nasi mandhi ngan lauknya.....tak sempat lak nak postkan resepi nasi mandhi ni tengahari tadi....petang pun ok kan..kikikiki...kelam kabut lak ari ni...hmmm..ni pun baru jerk balik tau..ada hal sikit tadi...lepas ni boleh relakss....untuk  dinner dah tak payah masak...senang keje.....
Ari tu nampak Kak Ummi buat...tu yang jadi teringin...rasa nasi mandhi ni lebih kurang macam nasi minyak...cuma ada letak kismis dalamnya masa menumis, jadi harum semerbak baunya, tu yang jadi lain sikit rasanya dari nasi minyak...sedapppp tau...untuk lauknya Mas postkan kemudian tau...

Nasi Mandhi
Bahan :
  • 4 cawan/pot beras basmathi ~ rendam 20 minit dan toskan
  • 3 camca besar minyak sapi
  • 4 cawan air atau secukupnya - **tambah air supaya nasi lembut
  • 1 biji bawang besar - dihiris halus
  • 3 ulas bawang putih - dihiris halus
  • 1 inci halia - dihiris halus btg mancis
  • 1/3 cwn kismis
  • Rempah tumis - 1 batang kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 5 kuntum bunga cengkih
  • Sedikit pewarna kuning- guna
  • 1 sk kunyit campur dgn sikit air
  • Garam secukup rasa.

Cara penyediaan :
  1. Panaskan minyak tumis rempah tumis, bawang putih, bawang besar dan halia hingga harum dan bawang layu.
  2. Masukkan kismis, goreng sebentar dan masukkan pula air, biar mendidih.
  3. Bila mendidih, padamkan api dan tuang ke dalam rice cooker. Masukkan beras dan garam secukup rasa, kacau rata dan masak seperti biasa.
  4. #Bila nasi kering, buat lubang ditgh nasi dan letakkan foil. Masukkan 1 sudu minyak dan seketul arang yang telah dibakar. Tutup tudung periuk selama 2 minit supaya aroma asap arang tadi meresap ke dalam nasi.
  5. Buka semula tudung periuk dan keluarkan foil bersama arang tadi.
  6. Titiskan 2-3 titik pewarna kuning, kacau/gembur nasi dan masak nasi sehingga masak.
(#) Step (4) ni, Mas pun tak buat sebab tak ada arang kat rumah..ada kat kedai, maleh nak membakar setakat nak letak seketuiii..hehee) Orang lain jgn ikut akak eh..rajin2 sikit.



22 comments:

  1. uii... makan besar mas hari ni...
    sedap eh mas nasi ni.. akak pun teringing jugak nak buat dah intai2 dah kat dapur kak Ummi tapi kena tunggu anak2 balik baru sedap makan ramai2

    ReplyDelete
  2. kak azlita,

    akak..mas pun buat gak sebab ari ni abang ada kat rumah...memang best makan ramai2..he...he...
    sedapp kak nasi mandhi ni...ala2 nasi minyak gitu.....
    wangi jerk nasi ni...

    ReplyDelete
  3. hmm.. nmpk cam nasi minyak laa kak mas.. nasi tu jd nasi madhi sbb letak arang tu kot. hihi

    ReplyDelete
  4. tun_telani ,

    tun..memang rasa ala2 nasi minyak..sedapppppp
    agaknya la tun....he..he..

    ReplyDelete
  5. As'salam Mas

    mintak lah sepinggan nasi tu, boleh share ramai2 kat rumah akak :DD

    ReplyDelete
  6. Salam kak mas,
    wah.. nasi mandhi.. special tuh. nanti ngigau2 terasa jejak tanah arab. hehe.. jom gi sabak..

    ReplyDelete
  7. boleh try gak nanti ni mas.sedap kan?

    ReplyDelete
  8. Mas, nak tumpang makan sekali eh...akak x masak mlm ni...hehhee..anak2 nak order yg Pasar Malam jek pulak..hehe

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum Mas,
    sedapnya menu Mas arini...sedap tu nasi mandhi..rasanya akak mcm dah pernah buat dulu...sedapkan...rasa nak buat lagilah..terliur je tngk..

    ReplyDelete
  10. As salam Mas...
    Tumpang lalu yer...bau nasi tu pun dah ok..

    ReplyDelete
  11. mas.... pasti sedap nasi nie kan mas... akak suka makan nasi minyak... kalau rasanya cam nasi minyak...sedap... ;)

    ReplyDelete
  12. Salam Mas....anak anak tak sihat ker Mas....? sesibuk mas pun sempat juga buat nasi mandhi...superwoman betul..

    ReplyDelete
  13. salam mas..wah nasi mandhi sedapnye!! akak br berangan nk wat..tgk ler kerajinan ku nnti..hehe!!

    ReplyDelete
  14. kak ct,

    akak..udah piniss la..he..he...
    malam tadi ulang makan lagi tau...

    ReplyDelete
  15. indahhouse,

    indah..kikiki....bahaya tu...

    ReplyDelete
  16. kak anim,

    akak..memang best...anak2 ngan abanh suka sangat...
    sedapp tau makan ngan ayam panggang tu...

    ReplyDelete
  17. kak ummi,

    akak..maceh promot resepi best ni....
    terbaiikkkk...

    ReplyDelete
  18. kak Yatie,

    akak..buat la lagi..
    memang best resepi ni....

    ReplyDelete
  19. kak Nazrah Bakery & Dunia Kuih,

    akakk..wangi tau nasi ni.....besttt..

    ReplyDelete
  20. kak Diana @ Melley Mey,

    akak...memang best nasi ni...
    terbaikkk...

    ReplyDelete
  21. Ezadlieza,

    alhamdudillah..daniel dah sihat...selera jer dia makan nasi ni tau..he..he..

    ReplyDelete
  22. kak inahar ali,

    akak..try la buat masa cuti..he..he..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...