Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Tuesday, May 3, 2011

Donut Pesona



Assalamualaikum. Donut lagi kan.....masa jejalan kat dapur Kak CT, ternampak Donut Pesona ni, jadi teringin lak nak mencuba. Jadi Mas try buat semalam. Wahhhh...sangat sedappp la donut pesona ni....macam namanya...sangat mempesona bila makan donut ni....lembut gebu dan ada rasa rangup sikit luarnya.....sedappp wehhhh.....tak sedar dah banyak ketoi masuk mulut. Untuk Ain ngan Daniel, Mas letak topping coklat putih...suka bebenor bebudak tu...untuk Mas jerk donut tu disalut ngan gula. Jadi untuk penggemar donut...Mas syorkan...try la buat donut ni...donut yang sangat sedapppp...lembut gebu jerk......kalau dah makan sebiji...mesti nak makan lagi...resepi asal dari Donut@myresepi.com. Maceh pada tuan resepi dan Kak CT....Mas sekeluarga suka sangat ngan donut ni. Tetap lembut walaupun dah sejukkk.

Donut Pesona
Resepi asal : Donut@myresepi.com
Bahan ( 20 biji sederhana saiz ) :
  • 3 cawan tepung gandum - diayak
  • 2 sudu besar gula halus
  • 11 gram yis kering - 1 paket
  • 2 sudu besar air
  • 3/4 cawan susu cair - Mas letak susu segar
  • 1 biji telur
  • 3 sudu besar marjerin @ mentega - Mas letak marjerin
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 titik esen vanila - jika suka - Mas letak
  • 1 titik esen ros - jika suka - Mas tak letak
  • 1 1/4 sudu teh pelembut bio bostan - Mas letak bread improver

Cara membuat donut :
  1. Larutkan yis ke dalam air suam dan apabila telah rata (pekat), pindahkan ke dalam susu dan ratakan. Biarkan 2 minit.
  2. Pindahkan larutan susu-yis ke dalam mangkuk dan masukkan gula, telur, margarin, garam dan PELEMBUT BIO DONUTCampur sehingga sebati dengan memukul atau gunakan mixer letrik. Masukkan separuh tepung dan gaulkan sekurang-kurangnya tiga puluh saat. Tambah lagi tepung baki dan uli sehingga rata (10 minit). Taburkan sedikit tepung jika perlu untuk memudahkan ulian
  3. Tutup mangkuk dan biarkan selama lebih kurang 30 minit (atau apabila ulian doh sudah berganda)
  4. Uli doh sekali lagi sehingga ulian menjadi pejal (4 atau 5 minit).
  5. Terap doh menjadi lapisan kurang sedikit dari setengah inci. Tabur sedikit tepung untuk memudahkan pengendalian doh.Gunakan pencetak doh atau ciptaan sendiri untuk menebuk doh tadi.
  6. Sapu hanya sedikit minyak pada bekas untuk mengelakkan doh melekat. Perap selama 25 minit atau apabila doh sudah naik secukupnya.
  7. Goreng pada api yang sederhana dan balikkannya dengan kerap. Goreng sehingga kuning keemasan. Sekiranya hendak dibekukan, memadai kuning pucat sahaja.

Cara Mas :
  1. Mas ikut langkah pertama iaitu Larutkan yis ke dalam air suam dan apabila telah rata (pekat), pindahkan ke dalam susu dan ratakan. Biarkan 2 minit @ hingga yis kembang.
  2. Mas masukkan semua bahan2 ke dalam breadmaker dan tuang larutan yis tadi. Biarkan breadmaker menguli dan hingga doh naik dan kemudian Mas ikut langkah 4 dan seterusnya. 
Nota :
  • adunan donut ni agak lembik sikit yerk walaupun Mas ikut resepi tanpa derhaka..tapi tak pe sebab masih boleh dibentuk dengan senangnya. 
  • Mas putar2 tengah donut tu masa menggoreng supaya lubang donut tak tenggelam. 

26 comments:

  1. rajin nya ibu muda ni masak..akak bab donut ni tak la mampu membuatnya sebab anak2 tak makan manis2..seketui je untuk akak boleh ler..

    ReplyDelete
  2. nk bilang berapa byk dh resepi donut yg kak mas try. hihi.. tun biasa dh guna 1 resepi yg menjadi tu, xtry dh resepi lain. haha..
    ps: terasa nk pindah duk sblh umah kak mas je.. blh numpang mkn kuih tiap2 hari.hehe

    ReplyDelete
  3. Assalamulaikum Mas

    memang tabik spring betul lah kat Mas ni. meh duk berjiran dgn kak ct ada rumah kosong ni belum ada orang masuk.. meh pindah meh jadi jiran kak ct mesti kenyang perut ari2.. hahaha. onat ni ank bongsu kak ct memang suka Mas. pernah lagi 1/2 jam nak gi skola dia paksa kak ct buat. mana nak sempat. nak tak nak buat jugalah tapi petang baru dia makan.. hehehe

    Mas.. kalau sudi meh datang Dapur CT ada award GOLD KAD istimewa dan seikhlas hati buat semua follower DDCT. amik lah ya kalau rasa nak gesek2 Gold kad tu kat jaya jusco bila sale nanti.. hehehe

    ReplyDelete
  4. Rajinnya mas ni buat donat...memang tepesona tgk kegebuan donut ni....ada lagi ke...boleh gak kirimkan kat kak cek....

    ReplyDelete
  5. mas..nak donut 2 ketui..eh lupa..aku diet laa...nak 4 ketui cukup laaa..cepat masss

    ReplyDelete
  6. kak Nazrah Bakery & Dunia Kuih,

    ooo yerk ke...anak mas lak suka kuih manis2..he..he...
    kuih pedas mas ngan abang jerk yg layan...

    ReplyDelete
  7. tun_telani,

    tun..try la buat resepi lain..tak sama tau rasanya....

    ReplyDelete
  8. kak CT Delima,

    akak..he..he..donut ni mas pun suka gak tau..tu yg try buat..
    best kan donut ni....
    bukan kata bebudak...kita pun klu dah teringin...tak sabar2 nk makan kan..
    wahhhhh...bestnya dapat award GOLD KAD istimewa.....macek kak....

    ReplyDelete
  9. cik cek,

    kak cik..try lak donut ni..memang sangat best.....mas siap frozenkan tau....

    ReplyDelete
  10. hasue,

    wehhhh...gitu rupanya kau diet...
    hancusssss...muahahaha

    ReplyDelete
  11. Kak Mas syg,xnak ngendeng rini,rini ct pong wat donut..Tapi cuma nak gtau,akak nih rajin n donut akak nmpk gebu lah..Malas betoi nk update kat blog,pas cuti byk ari..

    ReplyDelete
  12. Zaliedana,

    ct...memdonut gak yerkkk..buat donut pe tu..he..he...

    ReplyDelete
  13. Assalam Mas,
    Rajinnya Mas mendonat pulak....bukan sebarangan donut lagi...sungguh mempesonaaaaa...masuk list lagi ni...tq Mas..

    ReplyDelete
  14. kak yatie,

    akak...try tau donut ni....
    memang sangat mempesonakan...

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum Mas...wow mmg terpesona dah ni tengok donut tu..best nya kalau dpt 4-5 ketui time mcm ni. Taukeh roti & donut ni sememangnya rajin.. :)

    ReplyDelete
  16. kak azlina,

    akak....sedapp tau donut ni...
    try la buat kak...he..he...
    hmmmmm...donut dan roti ni memang laku kat rumah mas..he..he..

    ReplyDelete
  17. mas

    pelembut bio tu nak cari kat mana eik??
    tesco ada jual tak??

    rasanya nie lebih lembut dari donut yang lain2

    ReplyDelete
  18. mmg sah2 terpesonalah tgk ini donat..yg kaler2 anak2ku suka banget :p~

    ReplyDelete
  19. wah!! rajin sungguh adik akak seorang nie.. hehehe.. tengok donut yg mas buat nie.. akak pun terpesona tau... tapi alangkah seronoknya jika kerajinan mas tu menjangkit kak akak plak.. hihii..

    ReplyDelete
  20. Massssss...
    Terpesona akak tengok donut pesona ni... Lagi terpesona kalau mas sudi hulur barang seketul dua..hehehee

    ReplyDelete
  21. Citarasa Rinduan,

    ayu..mas beli kat kedai bakery..rasanya kat tesco, giant ada kot..he..he...
    memang lembut gebu jerk donut ni ayu..bestt..

    ReplyDelete
  22. Deliah's Deli,

    memang mempesona makan donut ni del...
    bestttt...
    wehhh...donut yg topping coklat tu pun untuk anak2 aku la tu...
    klu letak gula ni aku sorang yg gemar..he....he..

    ReplyDelete
  23. kak Diana @ Melley Mey,

    akak..klu akak dah terpesona tengok donut tu...
    buat la cepat2 kak..he..he..
    best tau donut ni...

    ReplyDelete
  24. kak naz,

    akak..ada 3 ketoi lagi tu yg mas frozenkan...
    nanti mas goreng, kita makan sama2 yerk..he..he..

    ReplyDelete
  25. kak yat,

    akak..tak dapat 10 biji....
    nanti mas goreng yg difrozenkan tu..mas kasi seketoi yerk..he..he..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...