Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Thursday, May 26, 2011

Donut Ball (pandan)



Assalamualaikum. Bersiaran lagi dengan mood hijauuuuu.....kikikiki...menerai Donut Ball (pandan) lak untuk bekal Ain ngan Daniel ari ni. Sangat best tau donut ni...lembut gebu jerk.....suka betoi menggigit donut ni....Mas buat 2 versi , 1/2 disalut ngan gula dan 1/2 lagi Mas toppingkan donut ni ngan coklat untuk anak2. Resepi datangnya dari Izahdaut yang menayangkannya semalam....tergoda dibuatnya....Alhamdudillah, Mas dah merasa Donut Ball Pandan resepi Kak Dayang ni...terbaikkk...maceh pada Kak Dayang dan maceh juga pada Izahdaut yang berjaya menggoda Mas menerai Donut Ball pandan ni......untuk peminat donut, Mas cadangkan untuk menerai donut ni...nak membuatnya pun tak mengambil masa lama...tak payah tunggu adunan naik selepas diuli....dan Mas kongsikan disini...donut ball ni akan mengembang lagi semasa menggoreng...jadi buatlah bulat2 comei..jadi masa menggoreng, donut ni akan mengembang lagi...jadi akan mendapat bebola donut yang sedang2 jerk saiznya......selamat mencuba......

Donut Ball (pandan)

Bahan :
  • 2 cawan tepung high protein atau tepung gandum
  • 1 sudu besar marjerin
  • 1 biji telur
  • 1 sudu kecil pelembut doh
  • 1/2 sudu besar yis segera + 1/4 cawan air suam (direndam sehingga berbuih)
  • 90 ml susu segar (-/+)
  • 1/2 sudu kecil pes pandan atau pandan emulco
  • 2 sudu besar gula pasir
  • 1/2 sudu kecil garam
  • gula icing atau gula halus untuk saduran
Cara membuatnya :
  1. Kisar/putar semua bahan (kecuali tepung, pelembut doh, yis dan gula saduran) hingga sebati.
  2. Di dalam bekas yang agak besar, ayakkan tepung dan buatkan lubang di tengah-tengahnya. Tuangkan bahan-bahan yang sudah dikisar tadi, yis dan pelembut doh. Uli hingga menjadi doh. Jika adunan terlebih lembik, bolehlah ditambahkan sedikit tepung.
  3. Bahagikan doh kepada 20-22 bahagian dan bentukkan seperti bebola. Gunakan sedikit tepung untuk membentuknya (sekiranya doh melekat di tangan). Susunkan di atas dulang yang disapu dengan sedikit minyak atau ditaburkan tepung. Rehatkan sebentar selama 10 minit atau ikut suka.
  4. Sediakan minyak untuk menggoreng. Apabila sudah cukup panas, gorenglah donut tadi hingga keperangan. Toskan.
  5. Sadurkan dengan gula icing atau hiaskan dengan topping kesukaan.



31 comments:

  1. baru ingat nak mintak sambal udang,sekali dh kuar bebola pndan dah...
    mintak 2 2 sekali lah camni...hehehehhe

    ReplyDelete
  2. whaaaaaaaaaaaaaaa! nangis akak nengok donut deko2 nih...dahler kaler ijo lg tuu..tersentuh akak..eh, silap, terguda akak...hehe

    akak nk 10 bijik skrg jugak..anto senyap2 tau...heheh

    tq dear... lebiuuu!

    ReplyDelete
  3. maaaaaaas,meh anto ke sini meh..akak nak 10 ketui jugak.

    ReplyDelete
  4. Kak Mas... dah abis ucapan belum? wakakakaka... ayat akak mcm dpt anugerah2 gituuuu hihihi... esok2 lah terai, hari ni penat gilerrrr tgh berprojek benda yg satu nii ntah jadi ntah tak huh! mcm tak jd jerrrr ni yg boring niiii huhuhu... mintak 2 ketul tau kak! :D

    ReplyDelete
  5. wahh siap ade bertopping lagi...mintak seketul!rajin tul kak mas...

    ReplyDelete
  6. makcikkk.. cun seh kaler dia. kaler donut aku tak berapa hijau la..
    suke suke tengok mulat mulat.. woo nak rasa sikit ain donut ada cekelat tu.. jangan kedekut tauuu

    ReplyDelete
  7. Mimiey.. (^-^),

    amboiii budak kecik ni...he..he..
    meh makan ngan kak mas....

    ReplyDelete
  8. kak DJ Dayang,

    malu lak cikgu puji2...he..he..
    maceh kak...sudi kongsi resepi donut ni..
    best...
    sedappp..lembut gebu jerk kan...

    ReplyDelete
  9. kak anim,

    akak..sape makan sampai 10 ketoi tu...kikiki...
    jap lagi mas tekan loceng....

    ReplyDelete
  10. ijayuji,

    ika..kau tengah buat pe tu...
    senyap2 jerk ....kikikiki..
    insyaAllah..menjadi..sabar yerk ika....

    amboiii...akak kasi ucapan..kau dok dengar diam2 tau..
    nanti akak kasi upah donut....
    try tau ika donut ni...terbaik..
    tak caya tanya ijahhhh....

    ReplyDelete
  11. chikadakbiru,

    yang bertopping dah abisss...
    tinggal salut gula jerk...
    meh join makan sekali...

    ReplyDelete
  12. izahdaut ,

    eehhh..bukan aunty ijahh diet ke...kikiki...
    nah ambik yang bersalut gula jerk..
    kurang sikit lemak tu...wakakaka..

    bestkan makcik donut ni..
    lembut gebu jerk....

    ReplyDelete
  13. Kak mas,amboi comeynya ..Nak cikit2nak...RAJIN TOI WAT KECIK2 COMEY2 NIH..

    ReplyDelete
  14. Zaliedana,

    sikit tu banyak mana cayang....
    akak kasi seketoi jerk la....kikikiki

    ReplyDelete
  15. As'salam Mas

    cunnya donat hijau mu itu..arini hijau mata hitam ku dik.. hehehe

    bagus ni mas bagi idea boleh buat bila mood men'donat' sampai. bolat2 geram tengok, kalau masuk mulut penuh satu tu mas..ekekeke

    ReplyDelete
  16. kak ct,

    akak...ku lihat hijauuu...kikiki
    best tau kak donut ni..
    try la buat..mesti anak2 akak suka...

    ReplyDelete
  17. comel comel..bila time tak perasan..mau habis 10 ketul..fuhhh..

    ReplyDelete
  18. uwaa donat ball pulak kat sini..kalau perisa pandan dan warna ijau mmng kegemaran Hamka..nak wat gaklah..tapi arini akak wat donut kentang resepi Fatimah tu..akak ambek resepi kat sini gak...tapi tak n3 lagi...mmng sedapkan..

    ReplyDelete
  19. amboi mas ijaunya donut tu...harum tu bau pandan lagi ishhh terliur ni..nk buat malas lak tapau ler masnya donut ni skit...hehe

    ReplyDelete
  20. donat inovasi lagi.. rajin mas ni.. akk rajin msuk list jer..hihihi

    ReplyDelete
  21. Mas..rajinnya wat donut kiciiik2...senang nak ngap...i liiikeee..hehe

    ReplyDelete
  22. waduh akak ni bilalah nak buat donat ya..tak mau cakap banayk2lah..meh sini kasi 10 ketul..heheh

    ReplyDelete
  23. kak Nazrah Bakery & Dunia Kuih,

    akak..klu bulat2 ni...sebiji2 masuk mulut...kikiki

    ReplyDelete
  24. kak Yatie,

    kak yatie..nanti try donut ni lak...best tau...
    nak membuatnya pun senang jerk....

    hmmm..donut kentang fatma tu pun terbaik..mas suka..
    dah buat yerk kak..
    maceh sudi mencuba..

    ReplyDelete
  25. kak Nieza,

    akak..ku lihat hijau...he..he..
    best tau donut ni...
    akak pun try la buat...
    sedapp tau..

    ReplyDelete
  26. kak dZana,

    tak pe kak masuk list dulu...
    nanti2 buat la tu..he..he..

    ReplyDelete
  27. Anawahid,

    dah abiss la anna...he..he..
    try la buat anna....
    sedapp tau..

    ReplyDelete
  28. kak Ummi,

    kak ummi..mas pun like...
    senang dan sedappp donut ni...
    nak buat senang...nak makan lagi la senang....kikiki

    ReplyDelete
  29. kak ayu,

    akak..try lak donut ni..
    mesti anak2 akak suka..
    sedappp...

    ReplyDelete
  30. alololoooo comelnya donut nie mas... mmg sedap kalau ada perisa pandan nie kan mas... anak2 akak mesti suka nie...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...