Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Saturday, May 21, 2011

Bingka Labu



Assalamualaikum. Bersiaran dipagi sabtu....ari cuti2 gini mesti ada macam2 perancangan kan, hmmm....Mas pun nak kluar gak kejapp lagi....gi jejalan mencuci mata...kikikiki.....
Ari tu  Mas beli labu lagi gara2 nak menerai Bingka Labu ni. Makcik Izahdaut tu dok promot sakan pasal Bingka Labu yang katanya sangat sedapppp..nampak HaSue pun dah try baru2 ni. Semalam pun Mas nampak Kak Nazrah pun buat bingka labu. Maceh makcik sebab promot sakan Bingka Labu ni kat aku....memang sangat sedapppp....lembut jer bingka ni...sedap terasa lemak2 manis labu dan santan tu....cuma bingka ni nampak tak kemas kan bila dipotong.....sebabnya....Mas dah tak sabar2 nak tunggu sejuk...suam2 bingka labu ni dah kene potong.....kikiki....sedappp wehhh makan masa suam...maceh pada tuan resepi Bingka Labu ni iaitu sifu kita....Mat Gebu....sedappp bangat bingka ni....

Bingka Labu
Sumber : HaSueIzahdaut dan Kak Zana
Bahan :
  • 5 biji telur Gred A
  • 200 ml air
  • 300 ml pati santan (mat guna santan kotak)- Mas ikut HaSue guna 200ml pati santan + 100ml susu sejat
  • 200 g tepung gandum
  • 180 g gula halus
  • 1/2 camca teh garam
  • 1 camca teh esen vanilla
  • 450 g labu manis, dikukus hingga lembut dan dilecek halus.

Cara membuatnya :
  1. Satukan kesemua bahan dalam satu bekas kecuali labu lecek. Kacau menggunakan wisk hingga sebati dan gula hancur. Tapis adunan.
  2. Masukkan labu manis yamg telah dilecek halus tadi. Gaul hingga rata.
  3. Tuang adunan tadi ke dalam tin bulat berlubang tengah yg telah di sapu mentega dan dialas dasarnya dengan kertas. Sapu juga mentega pada permukaan kertas tadi. Tabur bijan atas adunan bingka tadi sebelum dibakar.
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 40 minit. Biarkan sejuk sebelum dipotong.

25 comments:

  1. aduh ko ni mas...aku beli pisang, ko buat labu...bak mai sikit nak cicip je..hehe
    pst : ko nak g mana tuh?

    ReplyDelete
  2. mas labu hari tu ada lagi boleh lah akak buat...

    ReplyDelete
  3. Anna Qawin,

    kikiki...kau pun beli la labu...
    aku gi jejalan area shah alam ni jerk.....

    ReplyDelete
  4. kak AZLITA AZIZ ,

    akak..selamat mencuba kak..
    memang terbaik bingka ni..sedappp

    ReplyDelete
  5. Tgk ni..akak pong nak pi beli labu arrr...

    ReplyDelete
  6. As'salam mas

    lembutnya bingka labu tu mas, k.ct suka kalau kerak2 labu macam tu. yang garing lagi bertambah sedap. rajin adikku sorang ni..sukaaa :D

    ReplyDelete
  7. Kak mas,bingka2 nih kalo mkn time suam2 mmg sedap kan,nak2 lak da kerak2 kat atas n bawah tuh,lagi lah sedap kan..

    ReplyDelete
  8. mas..pagi camni kalau dapat minum pagi makan bingka ni tentu sedap kan.

    ReplyDelete
  9. Massssss...akak tak pernah buat bingka lagi...heheheee...cam malas jer bunyi nye tu... Makan yg mas punyalah dulu..

    ReplyDelete
  10. aslmkum mas..rasa nk buat jugak bila tgok bingka mas ni.. nk kupas labu jer yg malas.. huuu..

    ReplyDelete
  11. kak Yat Maria,

    akak..nanti dah buat kasi mas sikit tau..he..he..
    memang best bingka labu ni..sedappp

    ReplyDelete
  12. kak ct delima,

    akak..memang lembut jerk bingka labu ni...
    sedapppp rasa lemak labu dan santan tu.....

    ReplyDelete
  13. Zaliedana,

    ct..kak mas makan tengah suam2 tu tau...
    sedappppp.....

    ReplyDelete
  14. Syimama,

    hhmmm, betul3....
    sambil tu minum kopi o.....
    perhhh...best tu..

    ReplyDelete
  15. Syimama,

    hhmmm, betul3....
    sambil tu minum kopi o.....
    perhhh...best tu..

    ReplyDelete
  16. kak naz,

    akak..mas pun first time buat tau..
    sedapp bangat....
    tak rugi mencuba...
    try la buat kak....
    berbaloi tau...

    ReplyDelete
  17. kak Dzada,

    akak..buat cara mas tu..tak yah kopek....
    baca kat entry resepi apam labu...http://mas-dapurmas.blogspot.com/2011/05/apam-labu.html

    ReplyDelete
  18. salam mas...laponyer...malas nk masak ni, nak mintak bingke labu ko ni la sket..blh??mmg sdsap bingke labu ni,aku da pnh trai test dulu..ehehe

    ReplyDelete
  19. kat cnie pun ada bingka labu yer.. sedap tu kan mas.. akak pun pernah buat resipi CMG nie.. mmg sedap .. tp cam bingka akak nazrah gak.. bingka yg akak buat tu lembik ckit... huhuu.. nnt nak try lagi..

    ReplyDelete
  20. mas..ko dah balik ke tu?aku baru nak ngangkut lebihan labu ko nih.. aku beli sebijik labu aritu wat skali je bingka..x smpt buat kuih lain..hehe..
    sedap kan mas kan..si ain ngan daniel mkn x?

    ReplyDelete
  21. nOOrsha,

    dah abiss la sha...
    laku gak bingka ni kat rumah aku...
    sedapp kan...

    ReplyDelete
  22. kak Diana @ Melley Mey,

    betul3..best kan bingka labu resepi che mat ni...
    sedapppp....
    try buat lagi kak..
    boleh anto sini sikit...he..he..

    ReplyDelete
  23. HaSue,

    haaaa..dapat tangkap sue skondeng...
    meh nak sekeh sekali..kikiki

    tu la sue...patut mek ijah tu promot sakan kat aku...sedapp betoi bingka ni...
    daniel suka sangat...ain makan juga..gitu2 jerk...
    aku pun suka bingka labu ni...lembut jerk kan..
    makan masa suam2..sedappppp

    ReplyDelete
  24. aduh...
    nempak lembutnya bingka labu ko tu mas..

    sah.. aku kena buat gak esok2...
    tapi kena kurangkan gulalah....

    nak try gak nie.... try!!!!

    gua tergugat

    ReplyDelete
  25. Citarasa Rinduan,

    ayu..selamat mencuba ayu...
    memang best tau bingka labu che mat gebu ni.....

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...