Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Thursday, May 5, 2011

Ayam Sos Plum



Assalamualaikum. Untuk lunch Ain ngan Daniel semalam, try buat Ayam Sos Plum lak. Tengok kat esbox, ada dada ayam jerk..jadi Mas terpikir sedap gak masak sos plum sebab ada ternampak Kak Nor masak ari tu, tapi Kak Nor letak mangga muda dan agak kering sikit ayam tu, tengok lak resepi asal iaitu dari Diana, berkuah sikit, Diana letak nenas lak, jadi Mas pun terpaksa derhaka gak sebab nenas ngan mangga memang tak de, Mas letak kentang jerk.... dan Mas kisar bahan2 A untuk dapatkan kuah yang pekat dan Mas perap dada ayam yang dipotong2 tu dengan lada putih dan garam dan salutkan dengan tepung jagung dan digoreng kejap. Hasilnya.....sedappppp tau...suka anak2 Mas makan....Alhamdudillah...

Ayam Sos Plum
Resepi olahan : Mas Duniaku

Bahan:
  • dada ayam - dipotong kecil
  • sedikit lada putih, garam dan tepung jagung
  • 3 biji kentang - potong dan goreng kejap
Bahan A :
  • 5 ulas bawang merah -  dikisar
  • 3 ulas bawang putih -  dikisar
  • 1 inci halia - dikisar
  • 3 biji cili merah - dikisar
Bahan B:
  • 3 sudu besar sos plum -  Mas guna brand life
  • 2 sudu besar sos cili thai
  • 1 sudu besar sos tiram
  • garam dan gula secukup rasa
  • sedikit kiub ayam

Cara memasak :
  1. Gaulkan dada ayam bersama serbuk lada putih dan garam kemudian salutkan dengan tepung jagung dan goreng sekejap. Tak payah terlalu garing. 
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan2 A hingga wangi dan sedikit garing.
  3. Masukkan bahan B dan goreng lagi hingga pecah minyak.
  4. Masukkan sedikit air ( agak2 yerk nak kuah byk mana ), garam dan gula secukup rasa dan sedikit kiub ayam, sebatikan dan masukkan ayam dan kentang yang digoreng tadi, sebatikan dan biarkan sebentar. Masukkan hirisan daun bawang, kacau kejap dan terus angkat.


25 comments:

  1. sedap ya, Mas.. tak pedas, sesuai bagi budak2 mkn.

    ReplyDelete
  2. mas, kalau letak mangga laaaaaaaaaaaaaagi mengancam nih.. masam2 tu .. sedap! :)

    ReplyDelete
  3. Masssss..tak kira..nak jugak...
    Pos untuk akak...:))

    ReplyDelete
  4. kak Sari Yusa Ibrahim,

    hhmm..memang tak pedas sangat kak..sesuai untuk bebudak...

    ReplyDelete
  5. kak nor,

    akak..nanti memang nk buat letak mangga..he..he...
    lepas tu buat pedas2 sikit kann kak....
    dah tahu best..he..he..

    ReplyDelete
  6. kak Nazrah Bakery & Dunia Kuih,

    akak..ok gak ngan bubur nasi...tapi rasanya sesuai ngan nasi putih...besttt...

    ReplyDelete
  7. kak naz,

    akak....udahhh piniss la..he..he...

    ReplyDelete
  8. Uish, kecur tengok ayam tu Mas! Sedapnyaaa ;)

    ReplyDelete
  9. mas..nampak sedap lah.. aku nih baru tergedek2 jenjalan dapo org nih.. semalam kebizian aje..hehe..

    ReplyDelete
  10. nmpk mudah je bahan2 ni..leh cuba ni..akak suka msk yg simple tapi sedap....hah3....maklumlah kalau sklh ni akak mmng busy..so msk yg mudah dan cepat..

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. Assalamulaikum Mas


    fuyooo.. sedapni ..memang lama tak masak. agak2nya dalam senarai resipi ni no berapa erk ?? hehehe. mintak sikit jer, kalau mintak banak konpom tak cukup punya hehehe. dan mintak amik resipi lah eh Mas :D

    ReplyDelete
  13. ♥LOVE2COOK♥,

    memang sedapp love...senang budak2 makan sebab tak de tulang.....

    ReplyDelete
  14. hasue,

    wehhhhh..kau dah kat rumah ke...
    mek ijah tu kat kampung lagi ...sakan bercuti..he..he....

    ReplyDelete
  15. kak yatie,

    sama la kita kak..mas pun tengok mood gak masak..he..he.....

    ReplyDelete
  16. kak ct,

    akak...udah piniss la ayam tu..he..he..
    try la buat kak..memang best...

    ReplyDelete
  17. dah abih ke ayam ni? baru nak ngndeng..aku malas gile nak angkat montot gi dapo nih...eheheh.....

    ReplyDelete
  18. Dah lama teringin nak buat resepi sos plum ni, tp asyik lupa je nak beli!

    ReplyDelete
  19. noorsha,

    wehhhhh...cian anak2 kau nak makan tu....
    gi masakk.......he..he...

    ReplyDelete
  20. Wanieyra,

    he..he..lain kali nak kluar beli barang....tulis kat tangan tu..sos plum...mesti ingat punya....

    ReplyDelete
  21. Kak mas,
    nmpk pong mmg sedaplah kak,bkn budak2 jer yg suka,mak bapa budak pong kompom suka..

    ReplyDelete
  22. Zaliedana,

    ct...hubby kak mas colek ngan roti jerk..he..he...

    ReplyDelete
  23. dah buat dah yer mas... terima kasih.. akak suka d pelbagaikan lagi resipi nie.. nnt nak try versi mas nie... nmpk sedap tuu..

    ReplyDelete
  24. salam..hai k.mas..arini nk try resepi akak nih..cam sedap je ;D

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...