Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Sunday, May 29, 2011

Apam Karamel Tanpa Telur



Assalamualaikum. Hmmmm...rutin hari minggu Mas sekeluarga....kejapp lagi nak keluar gi Pasar Tani Shah Alam, lepas tu gi berpoya2 japp kat Tesco...menambahkan barang yang tak de kat dapur tu....kikikiki.....seronokkan shopping barang2...bab nak mengangkut barang dan mengemas tu yang lemau sikit.....
Sebelum Mas keluar kejapp lagi dan membebel tak tentu arah..meh layan Apam Karamel Tanpa Telur resepi dari Kak Fida ni. Mas buat petang semalam untuk minum petang anak2, masih berbaki sikit lagi tu, tetap lembut walaupun dah semalaman. Mas lihat resepi Kak Fida ni kebanyakkan memang tak menggunakan telur dan hasilnya tetap puas hati. Apam ni lembut jerk walaupun dah sejuk tau. Sedapppp.....tak mau bebel panjang lagi...meh tengok resepinya.....

Apam Karamel Tanpa Telur
Bahan karamel :
  • 150 g gula pasir
  • 250 ml air panas
Bahan :
  • 150 g tepung gandum - diayak
  • 1 sudu kecil baking powder - diayak
  • 1/2 sudu kecil bicarbonate of soda - diayak
  • 75 g gula halus (kurangkan jika tak makan dgn kelapa putih)
  • 2 sudu besar susu sejat
  • 2 sudu besar mentega cair
  • 1 sudu kecil esen vanilla
Bahan sampingan :
  • sedikit minyak masak untuk mengoles acuan lompang
  • Mas guna paper cup, jadi tak payah sapu minyak pada acuan
  • kelapa parut putih dikukus dengan sedikit garam dan daun pandan - Untuk dimakan dengan Apam Karamel
Cara membuatnya :
  1. Untuk Karamel : Sediakan gula hangus dengan menggoreng gula pasir hingga kecoklatan dan tuang air panas hingga gula cair. Sejukkan.
  2. Untuk Apam : Masukkan bahan2 yang diayak ke dalam sebuah mangkuk dan masukkan gula halus.Sebatikan dan tuangkan air gula hangus sedikit2 dan kacau rata. 
  3. Masukkan susu sejat, esen vanila dan mentega cair dan kacau lagi menggunakan whise hingga sebati dan tak berbintil2. Mas tapis adunan ni. 
  4. Sapu acuan lompang dengan sedikit minyak dan panaskan di dalam kukusan sebentar.Tuang adunan 1/3 penuh acuan lompang. Kukus selama 10 - 12 min. Angkat dan sejukkan.
  5. Sajikan bersama kelapa parut yang telah dikukus.

26 comments:

  1. tak mau bebel panjang lagi...anta sini cepat..:))

    ReplyDelete
  2. resepi baru ni guna kelapa parut dikukus..nanti boleh try

    ReplyDelete
  3. makcik... hmm isi dia padat lembut ke gebu gitu? senang nk bua kn tuk minum ptg ank2

    ReplyDelete
  4. kita rasa pun macam mudah jer...pasar tani tu ingat nak singgah tapi macam susah jer parking..panas plak cik adik oii...

    ReplyDelete
  5. Deliah's Deli,

    kau tunggu aku anto...tengah hari baru boleh merasa....kikikiki
    aku baru balik ni...penat....

    ReplyDelete
  6. atie @ ejay,

    saja buat dalam paper cup kecik2..
    senang bebudak makan...
    memang lembut gebu apam ni atie...sedappp

    ReplyDelete
  7. mama Tiara,

    mama..kelapa parut tu untuk dimakan ngan apam.... bukan dicampur dalam adunan...

    ReplyDelete
  8. izahdaut,

    makcik....
    isinya padat sikit jerk...
    tapi lembut...
    pada aku memang dah cukup sedaapp..
    try la buat makcik...

    ReplyDelete
  9. kak Nazrah Bakery & Dunia Kuih,

    akak..selalu ke akak ke pasar tani tu..
    mas memang dah tetap tiap minggu ke situ..
    ala..tak de la susah sangat parking kete....kikikiki
    cuma panas jerk la....

    ReplyDelete
  10. comel mas cik apam tu... mcm tuannya jugak... ada lg x ni...;)

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum Mas,
    Rajinnya Mas mencuba resepi yg baru...kalau dok sebelah umah ni best..dpt merasa..masuk list lagi ni...

    ReplyDelete
  12. Salam kak ams! nak lkelapa paruttt!!!! :D kita kalau apam mmg suke mkn dgn kelapa parut :D sedap ni karamel2 :D nak buat jugaklah! tunggu sok sok kalau free :D

    ReplyDelete
  13. wahh menarik apam tanpa telur ni mas...sedapnya...akak simpan resepi dulu la..karamel kat bwh tu pun nampak sedap..:)

    ReplyDelete
  14. Mas : taun dpn ko dtg pindah dok sebelah umah aku ek...

    ReplyDelete
  15. mas--
    nampak sangat ayu lama tak jalan2 blog ko..
    sorry sayang, buzy lah hujung2 nie.. harap kamu sklrg sihat ya..

    PS; mai sini post sebiji 2 apam tanpa telurmu itu...sesuai dgn diet en zalie agaknya.

    ReplyDelete
  16. As'salam Mas

    alahai..berapa hari tak dapat meronda2 kat sini, rindu jer dgn masakkan dari mas ni. apam karemal..sedapnya mas. mesti sedap ni kalau dapat buat petang nnt, buat minum petang :DD

    ReplyDelete
  17. Anawahid ,

    kikikiki...maceh...
    nak kasi apam pun dah abiss...
    makan agar2 jerk lah yerk...

    ReplyDelete
  18. kak Yatie,

    seronok kak mencuba resepi baru...
    akak pun try la buat..
    sedapp tau...

    ReplyDelete
  19. ijayuji ,

    ika...kak mas makan gitu jerk..
    tak de la kelapa parut....
    best tau apam ni..
    selamat mencuba yerk...

    ReplyDelete
  20. kak Nieza,

    akak....miss u..
    bercuti lagi yerk..
    nanti balik boleh akak try apam ni...
    panaskan balik dapur tu...kikiki

    ReplyDelete
  21. Anna Qawina,

    anna, aku nanti nak pindah dok senawang....
    meh kau pun ikut dok sana.....he..he..

    ReplyDelete
  22. Citarasa Rinduan ,

    ayu..miss u...
    tak pe..ada masa terluang..singgah2 la sini yerk..
    janji ayu ingat kat mas....he..he..

    hmmm..memang betul tu..apam ni sesuai untuk orang yg tak makan boleh telur...
    lembut tau apam ni...

    ReplyDelete
  23. kak CT Delima,

    waalaikum salam akak ct cayang....
    nanti dah buat..boleh anto kat mas sepiring...kikiki
    selamat mencuba kak..

    ReplyDelete
  24. aku nak 2 ketui mas..utk anak2..kononnya la..ehee.. rajin ko mengapam ye mas..kat umah aku ni lambat sket la apam ni..isk

    ReplyDelete
  25. HaSue,

    kikikiki...kau ni macam tak paham lak...
    aku kasi agar2 jerk la...apam ni dah abisss...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...