Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Thursday, August 26, 2010

Popia Manis



Assalamualaikum. Popia Manis ni sesuai untuk budak2 sebabnya budak2 kan suka manis2, Mas buat untuk Ain sebab Ain tak makan popia pedas, manja sikit anak dara Mas ni...jadi kalau Mas buat popia pedas kena buat sikit popia manis ni untuk Ain, selain letak gula aising, boleh juga letak nestum + gula yang dikisar,ataupun quaker oat + gula yang dikisar, ikut la nak yang mana satu yer...tapi semuanya tetap rasa manis....cara membuatnya sama seperti membuat popia pedas, jadi sesiapa yang nak tengok caranya boleh tengok kat sini yer.


Popia Manis
Resepi : MasDuniaku
Bahan :
  • kulit popia
  • 1 biji telur - pukul sikit @ bancuhan tepung gandum
Bahan untuk gaul ( pilih nak yang mana satu ) :
  • Gula aising - tabur atas popia setelah digoreng masa masih panas, kalau dah sejuk tak berapa nak lekat.
  • Nestum + gula - blender halus dan tabur atas popia masa masih panas.
  • Quaker Oat + gula - blender halus dan tabur atas popia masa masih panas.

Cara membuatnya :
  1. Ambik sehelai kulit popia dan gulung, kemudian lekatkan dengan telur @ bancuhan tepung gandum.
  2. Kemudian gunting serong - serong hingga habis dan goreng dalam minyak penuh hingga warna keperang - perangan.
  3. Angkat dan toskan sebentar. Jangan biarkan terlalu lama diluar. Sesudah habis goreng semua popia terus salutkan popia dengan gula aising @ nestum + gula @ oat + gula.
  4. Biarkan sejuk sebentar dan terus simpan dalam bekas bertutup rapat.
Cara membuat popia boleh tengok kat sini .


8 comments:

  1. wahhh Mas..popia versi manis pulak,budak2 mesti suka ni..sbb ada gula tabur tu

    ReplyDelete
  2. ha..betul tu kak ida, untuk budak2..kadang2 mak bapak budak pun join juga..ha..ha..

    ReplyDelete
  3. rajinnyaaaa mas ni...jeles tengok tau!
    dua dua version popia ni pun i suka...nanti bila kerajinan i datang i godek resepi ni ye!

    ReplyDelete
  4. ha..ha..meh la join buat popia tu...mesti zarin suka punya...selamat mencuba yer..

    ReplyDelete
  5. sis mcm senang ajer

    tapi ayu tak berapa pandailah

    ReplyDelete
  6. mas...akak suka apa2 kena mengena ngan popiah...wat kan akak sebalang wat makan2 sambil tgk tv..takyah simpan utk rayee...hehe..

    ReplyDelete
  7. wah, yg ni pon sodap jgk...wokeh, masuk list lagi...hehehe

    ReplyDelete
  8. ayu
    memang senang ayu, try la buat..caranya kak mas dah tunjuk tu...

    kak yat
    sedap tu makan depan tv...sedar2 habis sebalang...jap nk pikir bila nak buat..he..he..

    kak ina
    ha..ha...masuk kak...jangan tak masuk...semuanya sedap2..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...