Apam Balik
Assalamualaikum.
Menu untuk berbuka, Mas buat Apam Balik, tak tahu nak buat kuih apa, last minit teringat nak makan Apam Balik, lagi pun cara nak buat Apam Balik ni mudah, tak payah perap adunan , boleh terus masak lepas bancuh tepung, hasilnya Apam Balik ni tetap sedap dan lembut, kali ni Mas letak gula perang dan kacang tanah jer untuk inti, jagung tak de stok kat rumah..hu..hu..sedap tau letak gula perang....pernah buat sebelum ni DISINI....resepi Ms Oreo@myresepi.com ni memang mendapat sambutan hangat diMyResepi...like sangattt..
Apam Balik
Bahan :
2 cawan tepung gandum
½ cawan gula
1 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu teh baking powder
Sedikit pewarna kuning - tk letak pon
1 biji telur
1½ cawan air
Sedikit mentega/planta untuk mengoles
Bahan tabur :
Kacang tanah yang sudah dikisar
gula perang
Cara membuatnya :
Mesin gula bersama telur hingga kembang,
Masukkan soda, bicarbonate, air dan pewarna kuning. Mesin lagi hingga sebati.
Masukkan tepung dan mesin lagi sehingga sebati.
(ADUNAN SIAP)
Oleskan planta di permukaan kuali dan tuangkan 1 senduk adunan tadi, kemudian nipiskan.
Biarkan seketika, sementara menunggu masak, taburkan bahan tabur di atas.
Apabila cukup masak, angkat dan dilipat DUA sebelum dipotong.
Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment
Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.