Search This Blog

Monday, August 30, 2010

Apam Balik




Assalamualaikum.
Menu untuk berbuka, Mas buat Apam Balik, tak tahu nak buat kuih apa, last minit teringat nak makan Apam Balik, lagi pun cara nak buat Apam Balik ni mudah, tak payah perap adunan , boleh terus masak lepas bancuh tepung, hasilnya Apam Balik ni tetap sedap dan lembut, kali ni Mas letak gula perang dan kacang tanah jer untuk inti, jagung tak de stok kat rumah..hu..hu..sedap tau letak gula perang....pernah buat sebelum ni DISINI....resepi Ms Oreo@myresepi.com ni memang mendapat sambutan hangat diMyResepi...like sangattt..

              
Apam Balik

Bahan :

2 cawan tepung gandum

½ cawan gula

1 sudu teh soda bicarbonate

1 sudu teh baking powder

Sedikit pewarna kuning - tk letak pon

1 biji telur

1½ cawan air

Sedikit mentega/planta untuk mengoles


Bahan tabur : 

Kacang tanah yang sudah dikisar

 gula perang




Cara membuatnya :

Mesin gula bersama telur hingga kembang,

Masukkan soda, bicarbonate, air dan pewarna kuning. Mesin lagi hingga sebati.

Masukkan tepung dan mesin lagi sehingga sebati.

 (ADUNAN SIAP)

Oleskan planta di permukaan kuali dan tuangkan 1 senduk adunan tadi, kemudian nipiskan.

Biarkan seketika, sementara menunggu masak, taburkan bahan tabur di atas.

Apabila cukup masak, angkat dan dilipat DUA sebelum dipotong. 

Selamat Mencuba!


No comments:

Post a Comment

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.