Search This Blog

Saturday, August 7, 2010

Asam Pedas Minang



Terliur tengok ari tu kat dapur Izah, jadi bila Mas nampak ikan pari segar kat Tesco semalam  Mas terus ambik , nak buat Asam Pedas Minang.....ha..ha..memang sedap...rasanya lain sikit bila letak ikan bilis....lebih sedap...Daniel pun suka...sampai banjir pinggan tu dengan kuah asam pedas....

Asam Pedas Minang
Copy : Izah dan asal dari  Kak Liza Mesra. net

Bahan2 :
  • 6 ekor ikan kembung / ikan kerisi / ikan cencaru - mas pun guna ikan pari
  • 15 tangkai cili kering - dikisar
  • 8 ulas bawang merah - dikisar
  • 6 ulas bawang putih - dikisar
  • sedikit kunyit hidup - dikisar
  • sedikit halia - dikisar
  • 2 batang serai - dikisar
  • sejemput ikan bilis - dikisar
  • lada hitam - tumbuk halus
  • air asam jawa
  • daun kesum / bunga kantan / lobask asin ( rendam dgn air panas dulu ) / tomato / bendi / terung
  • ***** semua bahan kisar boleh dikisar sekali
Cara memasak :
 - Panaskan minyak, masukkan bahan2 kisar , bila sudah pecah minyak masukkan air asam jawa ( agak2 ) . Bila dah mendidih boleh masukkan ikan  dan sayur2 tadi ( mas letak daun kesum dan bendi ) , bila mendidih masukkan serbuk lada hitam, garam dan gula secukup rasa dan juga serbuk perasa.



No comments:

Post a Comment

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.