Terliur tengok ari tu kat dapur Izah, jadi bila Mas nampak ikan pari segar kat Tesco semalam Mas terus ambik , nak buat Asam Pedas Minang.....ha..ha..memang sedap...rasanya lain sikit bila letak ikan bilis....lebih sedap...Daniel pun suka...sampai banjir pinggan tu dengan kuah asam pedas....
Asam Pedas Minang
Bahan2 :
- 6 ekor ikan kembung / ikan kerisi / ikan cencaru - mas pun guna ikan pari
- 15 tangkai cili kering - dikisar
- 8 ulas bawang merah - dikisar
- 6 ulas bawang putih - dikisar
- sedikit kunyit hidup - dikisar
- sedikit halia - dikisar
- 2 batang serai - dikisar
- sejemput ikan bilis - dikisar
- lada hitam - tumbuk halus
- air asam jawa
- daun kesum / bunga kantan / lobask asin ( rendam dgn air panas dulu ) / tomato / bendi / terung
- ***** semua bahan kisar boleh dikisar sekali
Cara memasak :
- Panaskan minyak, masukkan bahan2 kisar , bila sudah pecah minyak masukkan air asam jawa ( agak2 ) . Bila dah mendidih boleh masukkan ikan dan sayur2 tadi ( mas letak daun kesum dan bendi ) , bila mendidih masukkan serbuk lada hitam, garam dan gula secukup rasa dan juga serbuk perasa.
No comments:
Post a Comment
Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.