Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Monday, May 31, 2010

MARBLE CHEESE CHOCOLATE BROWNIES



Hari ni Birthday adik ipar Mas, Norfazihan yang ke -21. Semoga Yan dimurahkan rezeki, dipanjangkan umur, diberi kesihatan yang baik,diberkali Allah sentiasa dan moga mendapat jodoh yang baik. Amin...
Jadi Mas buatkan Marble Cheese Chocolate Brownie untuk Yan...


Bahan - bahan A :
  • 250 g butter
  • 1 cawan serbuk koko
  • 3 biji telur gred B
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1/2 cawan gula kastor
  • 1/2 cawan susu segar
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
Cara - cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 170c.
  2. Cairkan butter dan masukkan serbuk koko, kacau rata.
  3. Dalam bekas lain, putar gula dan telur hingga kembang,masukkan no 1 dan putar lagi, masukkan susu segar, putar lagi, masukkan bahan 2 kering yang telah diayak sedikit 2 dan masukkan esen vanila, kacau sebati.
  4. Tuang kedalam loyang yang telah disapu marjerin dan tinggal sedikit untuk hiasan peringkat akhir, bakar selama 20 minit. 
  5. Apabila sudah masak, keluarkan dan sejukkan.
Bahan - bahan B :
  • 250 g cream cheese
  • 200 g fresh cream / plain yogurt
  • 3 sudu besar tepung gandum
  • 2 sudu besar jus lemon
  • 2 biji telur
  • 8 camca besar gula halus
Cara - cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 170 c.
  2. Masukkan semua bahan kedalam blender dan kisar hingga menjadi krim.
  3. Tuang ke atas kek yang telah dibakar tadi. Isikan adunan brownies yang diasingkan tadi kedalam piping beg dan buatlah beberapa garis dan loretkan untuk mendapatkan corak.
  4. Masukkan air panas kedalam loyang dan letakkan loyang kek tadi diatasnya.
  5. Bakar selama 40 minit ke 45 minit .
  6. Setelah hampir masak atau selepas 30 minit, letakkan aluminium foil untuk mengelakkan permukaan  kek hangus dan terus bakar hingga cukup 45 minit.
  7. Setelah kek sejuk masukkan kedalam peti sejuk selama 2 - 3 jam sebelum dipotong.
  8. Sedia dihidangkan apabila kek sudah sejuk...

5 comments:

  1. uiii..cheese..mmg suke..pandai la buat kek mas niii

    ReplyDelete
  2. ada lain sikit dari resepi marble cheese brownies yang yus ada.. tapi lapisan cheese tu yg tak tahan ku menengoknya.. dush!

    ReplyDelete
  3. salam izah
    baru 2 kali buat izah, memang sedap cheese cake ni...

    salam kak yus
    mas pun dah lupa copy kat mana,he..he..meh join sekali..

    ReplyDelete
  4. (nak wat muka tak malu..)

    ehem..ehem...

    kak mas...

    nanti birthday sya, kak mas wat kek kapuchino ye?? :)

    nampak sedap brownies tu...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...