Assalamualaikum. Sekali 2 layan masak lemak keli sedap tau. Mas buat tak banyak sebab yang nak makan mas sorang je, suami dan anak2 tak makan, hu..hu..
Masak Lemak Cili Padi Keli
Bahan - bahan :
- 2 ekor ikan keli dibersihkan ( rendam dengan asam jawa dan tepung 5 minit, bilas, rendam dengan air limau nipis 5 minit, dibilas bersih.
- *10 biji cili padi
- *1/2 inci kunyit hidup
- *2 biji bawang besar
- *1 ulas bawang putih
- *secubit garam kasar
- 1 cawan santan pekat
- 1/2 cawan santan cair
- asam keping dan gula secukup rasa
- 1 helai daun kunyit dihiris halus
Cara - cara :
- Kisar halus bahan - bahan yang bertanda *. Masukkan bahan - bahan yang dikisar dan santan cair kedalam periuk dan kacau perlahan - lahan dengan api perlahan hingga kuah sebati dan mendidih.
- Masukkan santan pekat, asam keping dan gula, kacau lagi hingga kuah mendidih.
- Masukkan ikan keli dan daun kunyit dan biarkan mendidih dengan api perlahan dan kacau sekali sekala hingga kuah kelihatan pekat. Sedia dihidangkan..
No comments:
Post a Comment
Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.