Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, May 10, 2011

Talapia Goreng Rangup Dengan Sambal Bunga Kantan



Assalamualaikum. N3 pagi selasa, layan Talapia Goreng Rangup Dengan Sambal Bunga Kantan lak. Perhhh...best betul sambal bunga kantan ni, sedappp....ni first time tau Mas makan sambal bunga kantan, memang kene ngan ikan talapia goreng tu...serasi bersama...he..he...Resepi asal dari Along Roz. Ari tu tengok Kak Nor buat Talapia Goreng Rangup Dengan Sambal Bunga Kantan, jadi teringin lak, lepas tu Norsha lak buat ....tergoda lagi, jadi bila dah jumpa talapia segar, terus Mas beli. Memang best masak talapia gini, selalunya Mas buat masak lemak jerk....

Talapia Goreng Rangup Dengan Sambal Bunga Kantan
Bahan :
  • 1 ekor Ikan (+/- 1 kg berat) ~ k.nor guna ikan talapia
  • Tepung Jagung
  • Cili Padi* (Nak pedas bubuh banyak)
  • 2 biji Cili Merah*
  • 2 biji Cili Hijau*
  • 1/2 biji Bawang Besar*
  • 2 ulas Bawang Putih*
  • 1 batang Serai*
  • 1 btg Bunga Kantan* (* blender)
  • 1 Tomato - potong2
  • 1/2 biji Bwg Besar - hiris
  • 1 biji Limau Kasturi
  • Garam
Cara membuatnya :
  1. Kelar2 ikan seperti dlm gambar di atas (sila refer pd gambar di link AlongRoz)
  2. RAtakan garam atas ikan.
  3. Golekkan ikan atas tpg jagung & goreng dlm kuali yg tak melekat.
  4. Lihat gambar di atas - jgn guna minyak terlampau banyak utk mendapatkan ikn yg rangup.
  5. Jgn alihkan ikan sehingga betul2 rangup utk mengelakkan ikan pecah.
  6. Alihkan ikan & masak bahagian yang sebelah lagi.
  7. Hidangkan dalam pinggan.
Cara membuat sambal :
  1. Panaskan minyak & tumis bahan2 yang di blender.
  2. Masukkan garam, bawang hiris & tomato.
  3. Masak sebentar sehingga bawang layu.
  4. Hidangkan sebelah ikan goreng tadi dgn hirisan limau.

31 comments:

  1. Assalamualaikum Mas..uiii sedapnya sambal bunga kantan..mesti harum kan? akak pun x pernah lagi sambal bunga kantan..nnti la try buat..:)

    ReplyDelete
  2. sambal tu buat lebih2 dan simpan dlm esbok.. boleh guna anytime dgn ikan goreng lain mas.. sedap :)

    ReplyDelete
  3. Sofea,

    try buat kak..memang best sambal bungan kantan ni....harum jerk baunya...
    sedappppp...

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. kak nor,

    akak..sambal tu memang berbaki....mas simpan, ingat nak colek ngan keli bakar lak..he..he..

    ReplyDelete
  6. Maaaasss....ikan tilapia eh..i liiiikeee....hehee...mmg sedap masak camtu...waaah pumpkin muffin kat bawah tu komaiiinnn membuak merekah..ceria mcm tuan rumah dia jgk..hehe

    ReplyDelete
  7. Best ke? nanti nak try juga le...dah lama tak masak ikan....hehehe

    ReplyDelete
  8. kak ummi,

    kak ummi...best la ikan talapia ngan sambal ni....selalunya talapia ni mas buat masak lemak jerk...he..he..
    tu la pasal kak..terkejut buka tudung pengukus....terlebih mekar lak..he..he...tapi mapin tu memang best...

    ReplyDelete
  9. Wanieyra,

    hhhmmm...memang best...lain sikit sambal ni sebab terasa bunga kantan tu...best...sedapp betoi cicah ngan ikan goreng...

    ReplyDelete
  10. Salam kak! dtg umah akak pulak :D nanti kita bwk nasik kosong jer tau! nak g sekolah niii :D air pun kita bwk sendirik akak tak yah ssh2 buatkan air hihihi

    ReplyDelete
  11. ijayuji,

    ika...beresss...nanti tekan loceng pintu yerk...he..he..

    ReplyDelete
  12. Assalamulaikum Mas

    selamat pagi :DD ni kalau kaka ct mintak mesti dah habis kan. ada lagi tak ikan dalam peti ais tu..pi grg jap lagi kak ct sampai. bawak nasi jer eh.. hehehe

    ada gak tgk kat blog Nor, tapi kiv dulu resipi sebab kena beli iakn BESOU baru sedap makan... hihihi

    ReplyDelete
  13. Salam kak mas,
    Aiseh, kak mas buat saya lapar nak makan nasi pepagi ni. Geram tgok ikan talapia. bau kantan pun dah sampai sini. :))

    ReplyDelete
  14. sedap ye sambal tu? nanti nak cuba lah..kat rumah akak ni tk makan ikan talapia..agaknya makan ngan ikan goreng lain pun sedap kan!

    ReplyDelete
  15. hahaha.. janji laa kita.. tp sedapnye kalau ada ikan talipia nih.

    ReplyDelete
  16. kak CT Delima,

    akak..memang dah abiss pun...he..he..
    tinggal sambal jerk ada mas simpan tu..nak join ngan ika yerk..datang sekali yerk..he..he..

    ReplyDelete
  17. indahhouse,

    indah..try la buat..mesti indah suka..he..he..

    ReplyDelete
  18. kak zarin,

    akak..guna ikan lain pun sedapp kak...
    selamat mencuba yerk...

    ReplyDelete
  19. tun_telani ,


    tu la pasal tun..malam tadi janji dalam mimpi kan..he..he..

    ReplyDelete
  20. Assalamu'alaikum Mas.. Bunga kantan pun bole buat sambal eh.. Akak nak cuba gak la.. Kebetulan baru je beli bunga kantan hehe.. Hari tu akak dah cuba buat telur masak taucu yg intai kat blog Mas ni, uihhh.. sedap..! hehehe

    ReplyDelete
  21. kak 'idun sa'idun,

    salam kenal kak...
    selamat mencuba kak..memang best sambal bunga kantan ni...
    maceh yerk kak sudi mencuba, mas pun suka telur masak taucu tu...

    ReplyDelete
  22. Assalam mas,
    wah banyak menu yang akak tertinggal ni..pastinya semua dah habis..apa yang tinggal tu keluarkanlah ...boleh akak telan..hahah

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum Mas,
    nmpk sedap ikan talapia msk mcm tu...rasanya leh tukar ikan lain kan...muffin labu tu mekarnya..kegemaran akak kuih kukus ni..sedapnya..

    ReplyDelete
  24. as-salam. lawatan dari klang
    halamak....nampak sedap & menawan. dpt bayangkan keindahan waktu makan. nk try la

    ReplyDelete
  25. nih aku dtg lewat sikit..tenet mengong rini...
    dah abes ikan ek? meh sambal tu jela..aku goreng ikn sdrik...hihi

    ReplyDelete
  26. Kak mas,sedapnya nmpak ikan tuh..MAKAN NASI SURE LAH BERTAMBAH KALO MASAK CAMNIH KAN..

    ReplyDelete
  27. kak ayu,

    akak...meh cuci mata dulu..sambil2 tu...meh makan donut ngan mas..he..he..

    ReplyDelete
  28. kak yatie,

    akak, boleh tukar ngan ikan lain...memang best sambal ni...
    sedapp,...

    ReplyDelete
  29. IdaShazana,

    salam kenal ida...selamat mencuba yerk...

    ReplyDelete
  30. anna,

    nahh ambik sesudu..cukup la kau colek sikit2 ngan ikan sardin kau tu..he..he..

    ReplyDelete
  31. Zaliedana,

    hhmmm..betul tu ct.....terbaiikkk..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...