Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Thursday, May 19, 2011

Old Town White Coffee Bun



Hmmm..minggu ni tak meroti lagi kan....jadi meh layan Old Town White Coffee Bun lak untuk bekal anak2 dan buat minum petang nanti. Tengok Kak Ummi buat ari tu....jadi teringin lak...memang gebu gebass roti ni..lembuttt jerk....harumm tau bau kopi putih ni....semerbak satu rumah..kikiki...
Old Town White Coffee Bun ni telah diderhakan dari resepi Coffee Bun yang Kak Ummi buat dulu. Kata Kak Ummi resepi diambik dari Mamafami. Maceh pada akak berdua..memang best roti ni......untuk yang keluarga besar, Mas cadangkan agar buat 2 adunan @ lebih sebab pada Mas resepi ni untuk 1 adunan sesuai untuk keluarga kecil....dapat dalam 12 biji bun kecil jerk...

Old Town White Coffee Bun
Sumber : Kak Ummi dan Mamafami

Ingredients :- (8 buns)
  • 190 gm high protein flour (also can use multipurpose flour)
  • 50 gm sugar
  • 2 g salt
  • 6 g instant dried yeast
  • 1/2 teaspoon bread improver
  • 1 egg yolk
  • 50 g fresh milk
  • 12 gm instant coffee (for double ingredient, I mixed 3 tbsp. instant Old Town White Coffee with 3 tbsp. hot water)
  • 1 tbsp. coffee emulco (* I added)
  • 60 gm water roux
  • 1/2 teaspoon cappuchino coffee emulco (I added) - * out of stock
  • 30 gm butter - Mas guna marjerin

Method : (Breadmaker (BM) method)
  1. Pour fresh milk into the breadmaker pan. Add in instant coffee, salt, sugar, egg and water roux.
  2. Top it with sifted flour, dry yeast and bread improver.
  3. Set the Breadmaker to Dough function.
  4. Once the dough is just combined, add in butter and leave the Breadmaker to continue doing it's job. This process will take about 1 1/2 hour including prooving.
  5. Remove dough from BM and punch down to release the air.
  6. Cut the dough 35 gm portion each. Make into round balls and leave to rest for 10 minutes.
  7. Let the air out of the dough and make into round balls again. Arrange in the prepared tin.
  8. Leave to proof till double the size.
  9. Bake in a preheated oven at 180 C for 25 minutes or so.
  10. Once out of the oven, brush with butter.


28 comments:

  1. mesti wangi je ni kan Mas? kopi biasa takleh ke? mah aku ada kopi kapal api jek..haha

    ReplyDelete
  2. Aduyai, dah la mama suka makan roti, pas tu mama suka minum kopi.. ini sudah kira baikkk punya... combination of two favourite stuffs! Yummy yummy!!!

    ReplyDelete
  3. Kak mas,nmpk sedap gebu gebas jer loti nih..bau pong dah tentu wangi semerbak 1rumah kan..

    ReplyDelete
  4. ada tergolek ada terlentang fuhhh mmg mengancam ni aroma kopi tu sampai ke keramat ni mas...huhuuu dah lama kak ilah tak meroti mas... kalau ada BM senang laa dah malas nak kuar p cari...

    ReplyDelete
  5. Bila tgk roti kat sini, rasanya dah lama betul tak meroti. BM kita pun dah lama tak bekerja....

    ReplyDelete
  6. ni sekali tgk blh tahan lagi... 2 kali tgk, mmg dh nk menitik air liur nih.. dh la tun ni peminat setia old town. tambah pulak ngan roti yg gebus2 nih.. adoiiii... kak massss~~~~~~~~~ nk jugakkk!!!!!!!

    ReplyDelete
  7. Mas, mmg best resepi ni kan...it's a keeper to me....tu pun akak dah buat lg mlm kelmarin, jamu family adik lak..angkat keluar oven panas2...terus pakat sambar...tu dia...best gilooss...!!

    ReplyDelete
  8. akak pun dah buat tu.. buat sikit jer...inti coklat.. tak sempat nk snap gambar dah habis....tp mmg sedap lah...time kasih buat Kak Ummi..(sori tak dapat tepek kat blog...heheh)

    ReplyDelete
  9. wah ko mas.semenjak dua menjak ada BM ni laju je post kalau ada bab2 roti ni eh?..hehe..
    akak belum try lagi buat roti ni mas..teringin gak nak buat..sedap ya mas..tu ramai yg kata sedap tu..

    ReplyDelete
  10. Anna Qawina,

    wehhh..makcik sorang ni...guna kopi kapal api...macam tak ok jerk...
    sebab white coffe ni macam nescafe anna...cer kau tanya akak2 kita tu..mana tahu dapat jawapannya...

    ReplyDelete
  11. MamaFaMi ,

    mama..memang plan nak cicah ngan kopi petang ni...
    mesti bestkan...kikiki

    ReplyDelete
  12. Zaliedana,

    betul tu...best la bau kopi ni...
    wangiii...

    ReplyDelete
  13. kak ilahjy,

    akak..gi la cari bm..senang nak meroti...he..he...

    ReplyDelete
  14. Wanieyra ,

    hhmmm...gi suruh bibik tu menguli cepat..boleh buat kudap minum petang..he..he..

    ReplyDelete
  15. tun_telani,

    kikiki...meh join ngan kak mas petang ni...
    kopi bawa sendiri tau..he..he..

    ReplyDelete
  16. kak Ummi,

    akak..memang best gila roti ni...anak2 pun suka tau...
    bab kluar dari oven tu yg best...terus jerk makan kan...mesti tak ingat dunia...kikiki

    ReplyDelete
  17. kak norma,

    akak...nape tak postkan...boleh tengok roti akak..
    kene buat lagi tu..kikiki

    ReplyDelete
  18. kak anim,

    kikiki..tu la pasal..mentang2 ada bibik kan....kejamm betul tuan bm ni...asyik meroti jerk....he..he..
    try la kak anim...memang best roti ni...
    tetap lembut walaupun dah sejukkk...

    ReplyDelete
  19. Assalam mas,
    akak pun nak masuk list lah..tapi akak tak ada kopi old town boleh gantikan kopi yang lain kan..heheh
    dah sejuk pun dia lembut ya mas..

    ReplyDelete
  20. aku dah lama tak meroti mas..
    tah napa mood meroti merudum lately..
    seru sikit... aku tuko nescafe leh ke? ke guna 3 in 1 nescafe apa menda kopiko ke menda ada la jugak. bleh ke ek. nak try lah

    ReplyDelete
  21. kak ayu,

    akak..kalau resepi asal..guna nescafe biasa jerk....boleh la akak guna nescafe...
    betul tu kak..lembut jerk walaupun dah sejuk...

    ReplyDelete
  22. izahdaut,

    makcik...macam aku cakapkan...resepi asal guna nescafe makcik...boleh jerk..he..he..

    yg ni pun aku guna white coffe yg 3 in 1 tu la...kira untuk resepi ni..sepeket la guna nescafe tu...

    ala makcik ni..kan bibik yg menguli...puk makcik sikitt..kikiki

    ReplyDelete
  23. Kak Mas!!!! nak roti nak roti!!!!! lamaaaaaaaa tak makan roti perasa kopi gini :D

    ReplyDelete
  24. ijayuji,

    ika...meh join sekali..
    sedapp ni tengah mencicah ngan kopi....

    ReplyDelete
  25. rajin sungguh mas meroti yer.. suka ler akak ngan kerajinan mas nie.. serba boleh gitu... semua pun mas boleh masak... tgk roti kat atas tu... memang nmpk gebu... sedaap!

    ReplyDelete
  26. Mas, bila tgk roti tu, terus terpandan bekas mapin mas yg cantik tu hehehe... Gebu roti mas..

    ReplyDelete
  27. kak Diana @ Melley Mey,

    akak..banyak cikgu kat sini...tu yg pandai masak...kikiki

    ReplyDelete
  28. kak naz,

    akak..cantik kan bekas mapin tu...lama dah mencari tau....
    roti tu memang lembut kak walaupun dah sejuk..best

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...