Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Saturday, May 14, 2011

Donat Labu Manis


           

Alhamdudillah...akhirnya dah boleh update resepi balik....nak meroyan gak bila sehari suntuk tak boleh mengomen dan update blog kan.....last2 pagi tadi keluar balik 2 resepi Mas yang hilang semalam...tapi komen2 lak hilanggg...maaf la yerk untuk semua yang memberi komen pada resepi Asam Pedas Keli ngan Roti Labu tu...Mas hargai semua komen2 tu.....lagi pun masalah komen hilang ni berlaku pada semua blog kan...mungkin kesan dari upgrade yang dilakukan oleh blogger.com tu.
Donut Labu Manis ni Mas buat pagi semalam untuk bekal anak2, ada juga bahagian untuk jiran merasa. Kira puas juga Mas sekeluarga makan untuk 1/2 adunan yang Mas buat tu. Resepi Donat Labu Manis ni Mas dapat hasil skondeng kat Myresepi, resepi dari Kak Besah. Memang lembut gebu tau Donut Labu ni, sedapp sangat bila menguyahnya sampai termakan sampai 4 biji...weehhh...kalau Mas makan 4 biji..kira banyak tu.....he..he...
Pagi tadi pun dapat juga abang buat sarapan sebelum gi kerja, kiranya walaupun difrozen, Donut Labu ni tetap lembut gebu.....memang best......

Donut Labu Manis
Bahan ( 55 biji ) :
  • 1 kg tepung gandum
  • 11/2 peket yis segera mauripan (jumlah berat = 16g)
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 1/2 sudu makan garam
  • 300 gm labu yg telah direbus empuk
  • 3 biji telur besar
  • 1/2 cawan gula 
  • 1 cawan rata majerin 
  • castor sugar secukupnya utk ditabur pd donut
Cara membuatnya :
  1. Gaul rata tepung, susu dan yis. 
  2. Blend telur dan gula hingga hancur. Campurkan labu rebus, blend lagi.. jika kental sangat campurlah sesudu dua air suam. campurkan garam dan majerin, blend hingga sebati.
  3. campurkan bahan2 yang diblend tadi ke dalam tepung dan uli hingga menjadi satu doh yang kenyal, lembut dan licin. dlm 10-15 minit gak lah.. (tambah sedikit air jika perlu, semasa menguli tadi ) 
  4. Biar doh mengembang lebih kurang 1 jam
  5. Pastu gentel bulat doh lalu dileperkan. susun atas dulang yg telah ditabur sedikit tepung.
  6. Bila doh mengembang sekali lagi, boleh lah dibuat lubang dengan jari lalu digoreng dgn api perlahan hingga masak kedua2 bahagian.
  7. Bila telah keperangan, angkat & tos kan donat. semasa masih suam2 golek2kan kedalam gula castor.

Resepi untuk 1/2 adunan yang Mas buat :
Bahan ( 30 biji ) :
  • 500 g tepung gandum
  • 1 sudu besar membumbung yis segera mauripan 
  • 1/4 sudu makan garam
  • 150 gm labu yg telah direbus empuk
  • 1 1/2 biji telur besar
  • 1/4 cawan gula 
  • 1/2 cawan rata majerin
  • 3 sudu besar air suam - Mas tambah
  • 3 sudu besar susu segar suam - Mas tambah susu segar sebab tak letak susu tepung, jika letak susu tepung, masukkan 6 sudu besar air suam ( sila letak sedikit2 yerk air suam @ susu suam ni hingga mendapat adunan yang lembut dan licin sebab setiap orang cara membuatnya tak sama, jadi sukatan air ni mungkin lebih @ kurang bergantung pada induvidu) 
  • castor sugar secukupnya utk ditabur pd donut

Cara Mas menggunakan BreadMaker :
  1. Masukkan tepung gandum dan yis kedalam bread maker.
  2. Blend telur dan gula hingga hancur. Campurkan labu rebus, blend lagi.. jika kental sangat campurlah sesudu dua air suam. Masukkan garam dan majerin, blend hingga sebati.
  3. Tuang bahan2 yang diblend tadi ke dalam BM yang telah diletakkan tepung gandum dan yis tadi dan tekan butang Bread Dough no7 ( BM Cosway ) dan tekan OK, biarkan BM menguli adunan tadi dan Mas tambah air suam dan susu suam sedikit2 semasa BM menguli adunan hingga adunan kelihatan lembut dan licin, ( Mas tambah 6 sudu kecil air sebab adunan nampak kurang air, keras dan kering ) baru Mas biarkan hingga BM selesai menguli dan adunan naik.
  4. Tumbuk2 untuk buang angin dan bentukkan bulat2 dan leperkan sedikit. Susun atas dulang yang telah ditabur sedikit tepung.
  5. Bila doh mengembang sekali lagi, boleh lah dibuat lubang dengan jari lalu digoreng dgn api perlahan hingga masak kedua2 bahagian.
  6. Bila telah keperangan, angkat dan tos kan donat. Semasa masih suam2 golek2kan dengan gula castor.

20 comments:

  1. Salam mas.
    akk pon komen hilang juga nak wat cam ne kannnn
    semlm pg pun akk mendonat juga tp donat kasted aje..cantik donat Mas tu bam bam..boleh le cari labu try pula resepi ni.........

    ReplyDelete
  2. cantiknyer donut..kuning diraja lagik..meh kasi makcik raja ni seketui..hehehe

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum mas...
    akak tgk donut nie... geraaaam wooo... tapi nak buatnya tu liat ckit.. hehehhee... kena rajin ckit ler nmpknya baru boleh buat donut nie... kalau dkt nak gak mintak ckit dr mas tau.. hiiihii

    ReplyDelete
  4. wah..banyak tu mas ko buat 500gm... ko makan 4 biji je..kalau aku lebih lagi..hehhee

    ReplyDelete
  5. Hai Mas...saya nengok pun geram...belum ada stok labu lagi nak try...

    ReplyDelete
  6. Salam kak mas! akak bg kita angin meroti tak pun bg yis kita buatlah donut ni nanti hihihi... buat niaga mesti laku kak :D

    ReplyDelete
  7. Salam Mas..mei le amik sebiji labu kat umah akak ni..nak buat donut tak berani..nanti lembek...

    ReplyDelete
  8. Salam Mas..pertama kali lihat blog mas yang meriah ngan resepi... terus terpikat..

    ReplyDelete
  9. Sheila Shafeareen ,

    akak...mas nampak donut kastard akak tu..he..he..

    nanti try lak donut labu ni kak..memang best...he..he.

    ReplyDelete
  10. kak norma,

    akak...best tau donut labu ni..he..he..nak seketoi ke..dah abiss la..

    ReplyDelete
  11. kak Diana @ Melley Mey,

    akak..ala..mas pun bibik yg menguli..tu yg rajin mendonut..he..he..

    ReplyDelete
  12. izahdaut ,

    makcik...berbaloi dapat donut labu ni..tu yg kasi jiran sama..he..he..

    wehhh..4 biji tu dah banyak tau...

    ReplyDelete
  13. Sue's,

    nanti ada labu, try buat tau..memang best donut labu ni...

    ReplyDelete
  14. ijayuji,

    ika.....meh la mendonutt.....panaskan balik bm tu..he..he..

    ReplyDelete
  15. kak Nazrah Bakery & Dunia Kuih,

    akak..insyaAllah..resepi ni ok...
    mas tambah air lagi ada tu..he..he..
    try la mendonut kak..

    ReplyDelete
  16. syazzy,

    salam kenal syazzy....
    maceh sudi bertandang sini..

    ReplyDelete
  17. Assalamulaikum Mas

    Masssssss !! rindunya dah 2 ari tak dapat nak bersiaran. macam nak pengsan tergolek2 kan kalau blogger mermasalah ni... hahaha. Ya lah komen2 banyak dah hilang, tapi tak apalah apa yang penting kawan2 tak akan hilang ada jer setiap masa. Alhamdulillah..

    Ni kena panggil Mas 'ratu donat' lah pas ni... hehehe. rajin sungguh dia mendonat eh. mesti badan naik gembus skarang ni kan. boleh lah bagi kak ct sikit daging2 kat badan tu, lemak kak ct tak mahu.. hahaha

    ReplyDelete
  18. kak ct,

    akak...tu la pasal...nak meroyan dibuatnya kan..he..he..

    akak..family mas memang suka donut..tu yg rajin mencuba macam2 jenis donut..he..he..
    mas makan pun tak de la banyak sangat..kekadang kasi jiran..he..he..

    ReplyDelete
  19. Salam,kak mas! =0).
    akhernya saya berjaya dtg ke sini sambil komen2..
    betul tu kak mas.komen kat belog saya pun hilang (T__T).
    wah!donat! terpikat saya dibuatnya..sabar...sabar ;0).

    ReplyDelete
  20. Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi,

    nurul, semalam blogger buat hal..ari ni dah ok..he..he..

    nurul..apa yg sabar tu..
    gi buat cepat..he..he..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...