Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Sunday, May 8, 2011

Bun Gula Merah Resepi II


            

Meroti lagi dihari minggu...Nampak CMG buat semalam, rasa teringin jerk...memang berniat nak buat masa Ros n3 kan resepi Bun Gula Merah ari tu, cuma asyik bertangguh jerk, bila tengok pinggan jiran dah banyak hari kat dapur tu, baik Mas buat Bun Gula Merah ni untuk pulangkan balik pinggan tu, lagi pun ari ni tak kemana2...jadi boring gak..baik meroti, dapat juga makan roti untuk minum petang. Memang best tau Bun Gula Merah ni, lembut gebu jerk..bau wangi gula merah tu semerbak jerk masa dibakar. Maceh pada Ros yang sentiasa berkongsi pelbagai resepi roti yang sangat best. 

Bun Gula Merah

Bahan ( untuk doh roti) :
  • 550gram tepung roti
  • 70ml air gula merah 
  • 2 sudu besar susu tepung@skim milk
  • 3 sudu besar gula
  • 1 biji telur ( tinggalkan sedikit untuk gliss pada roti nanti)
  • 2 sudu besar butter@marjerin
  • 130ml susu suam@air suam
  • 6gram yis atau 2 sudu kecil yis
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 4 sudu besar water roux boleh diganti dengan bread softner atau bread improver
  • sedikit coklat rice sebagai hiasan - Mas tabur gula
Untuk bancuhan gula merah :
  • Ambil 40 gram gula merah, dimasak dengan 140 ml air dan masukan juga sehelai daun pandan yang disimpul, masak sehingga mendidih, angkat dan sejukkan sebentar, sukat air gula merah tadi sebanyak 70 ml.
Untuk gliss dan topping :
  • Baki telur + 2 sudu besar susu segar @ air +beberapa titik madu dan taburkan dengan coklat rice @ gula pasir.


Cara membuat doh roti :
  1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM): Masukkan semua bahan Doh, kecuali colat rice dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.
  2. Kaedah 2, Jika uli tangan : Masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan kecuali coklat rice  dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Setelah menjadi doh ambil plastic bersih dah letakkan doh di dalam plastic itu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.
  3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. masa yang diperlukan lebih kurang 40 minit hingga ke satu jam.
  4. Selepas itu,  tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin, bahagi doh pada beberapa bebola kecil dan bulat-bulatkan, susun di dalam acuan petak 18cm atau di atas dulang pembakar, biarkan naik dua kali ganda.
  5. Ros bahagikan doh tadi pada dua bahagian, satu bahagian ros campurkan dengan coklat rice dan uli sehingga semuanya sebati, akhir sekali  gliss permukaan bun dengan bancuhan telur dan toppingkan dengan coklat rice , bakar pada suhu 180 darjah selama 20-22 minit atau sehingga permukaan bun perang.
  6. Sejukkan atas redai, dan simpan di atas bekas bertutup bagi mengekalkan kelembutan nya. Selamat Mencuba.


32 comments:

  1. popia pedas tu lama betul x mkn..bt mmg belum pnh lagi..*jgn tanya bl aku nk bt :D..roti ko tu inti apa mas..cam sodap sgt..eh,apa2 aje ko letak sini mmg sedap la mas..abis mengejes air liur! :DDD

    disebabkan apam yg aku bt smlm x mekar mcm ko bt,tu yg aku letak cis tp cis tu timbul2..aku kukus separuh ngan cis pastu tuang lagi adunan tu separuh..br la dia duduk diam2 kat bwh acuan...

    x letak cis pun dah sedap dah apam tu..tp 1 adunan dpt sikit je kan..tu yg pg td aku godek lagi :))) ni aku bw sepuloh utk ko..sedap kan,kan,kan..hahaha masok bakul! :DDD

    tkasih mas..kongsi2 resepi n sll komen kat cbox aku..aku amat menghargainya

    slmt hr ibu mas!:)

    ReplyDelete
  2. Assalamulaikum Mas

    Rajinnya lah Mas ni, setiap hari ada jer menu yang disediakan nya. meh lah duduk ngan kak ct jer, boleh kak ct rehat2 ada orang boleh anto kuih hari2.. hahahaha

    ReplyDelete
  3. As'salam Mas....
    Akak boleh gelar kan Ratu Roti plak kat ko Mas....Roti Satu Acuan!!! (jerit ni ...)

    ReplyDelete
  4. aikk.. baru je taip komen kt popia tu dh kuar roti pulak?? dasat aa kak mas ni.. *salute

    ReplyDelete
  5. salam Selamat hari ibu Mas
    Cantik roti tu npk pun gebu bukan main..negok pun dah tahu sdp..ada gula merah wangi tu..
    nnt nak try juga buat..tq resepi

    ReplyDelete
  6. Baru habis pagi tadi, buat sarapan...hehe..

    ReplyDelete
  7. wah mas..dah meroti balik semula nih..sah2 dah jadi ratu roti ..
    skang ni musim panas.memang elok sangat le kalau sesiapa nak meroti kan mas..cepat je naik doh..tapi akak belum ada mood lagi..
    tengok le esok lusa macam mana..huhu

    ReplyDelete
  8. Selamat Hari Ibu Mas, sudilah kiranya ambil bunga kat umah akak ya..gebu roti tu...cicah air milo panas ni sedap.....suka tngk roti2 yg Mas buat..gebu je..

    ReplyDelete
  9. Salam kak mas! happy mother`s day buat akak! kita lama betul tak buat roti ni :D bila ntah nak panaskan enjin :D

    ReplyDelete
  10. mas--
    tu dia...
    ratu bun nie mmg terro lah..

    lapo...
    penat gile hari nie..
    mas...
    nak ucap SELAMAT HARI IBU untuk kamu..

    ReplyDelete
  11. Deliah's Deli,

    ehhh..del..try la buat popia tu...tak de la susah sangat...baru puas kau makan..kan kau suka popia..he..he..

    wehhh..aku memang tergoda nengok cheese dalam apam coklst tu...gerenti bertambah sedapp kan...memang aku nk buat nanti...eehh...cis tu timbul ke...nanti aku try buat lak macam mana..he..he..kau buat lagi yerk tadi..mesti tak puas makan kan..he..he..
    hulur cepat apam tu...kang kau lupa nak kasi aku..he..he..
    aku suka bebenor blog kau del...jadi mesti tinggal jejak...he..he..

    ReplyDelete
  12. kak CT Delima,

    akak..boleh kita buat sistem butter kan kak...
    akak pun masak sedappp2 jerk...he..he.

    ReplyDelete
  13. kak Nazrah Bakery & Dunia Kuih,

    akak.....nak roti sebuku..he..he..

    ReplyDelete
  14. tun_telani,

    tun..lepas makan popia...meh makan roti lak....sedapp wehh...

    ReplyDelete
  15. kak Sheila Shafeareen,

    memang wangi kak roti ni..apa lagi masa tengah bakar..semerbak jerk baunya....
    selamat mencuba kak...

    ReplyDelete
  16. Mat Gebu,

    che mat..ni gara2 tengok roti che mat la....terus kita lak meroti tau..he..he..

    ReplyDelete
  17. kak anim,

    hhmmmm..betul tu kak..seronok meroti....meh la join meroti juga...he..he..

    ReplyDelete
  18. kak yatie,

    maceh akak...he..he...
    hhhmmm..betul tu...mas cicah ngan milo tadi...bestnyaaa...

    ReplyDelete
  19. ijayuji ,

    ika.....meh meroti lak...dah lama cuti tu..

    ReplyDelete
  20. Citarasa Rinduan,

    ayu...penat yerk..cian ayu..he..he...
    memasak juga ari ni kan...
    meh makan roti...kita cicah ngan milo....nak tak..

    ReplyDelete
  21. Dapat cicah dengan nescafe, mau habis seloyang roti!

    Selamat hari ibu Mas...

    ReplyDelete
  22. wah mas... rajin sungguh mas nie... buat roti lg tau... akak nie ntah bila ler gak nya nak rajin mcm mas... selamat hari ibu mas... terlewat plak akak beri ucapan nie... :)

    ReplyDelete
  23. k.mas cantik la roti nie....rajin meroti ye akk nie

    ReplyDelete
  24. Pagi mas...bila tgk mas meroti, teringat pulak yg kita ni dah lama tak meroti...

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum Mas,
    Roti lagiiiiii, rajin sungguh adik akak sorang nih. Selamat Hari Ibu ya Mas, semuga jadi ibu yg terbaik

    ReplyDelete
  26. kak sam,

    he..he..akak..jangan la jelesss..meh meroti gak...

    ReplyDelete
  27. MamaFaMi,

    mama..mas cicah ngan milo..best tau..he..he..

    ReplyDelete
  28. kak Diana @ Melley Mey,

    akak...meh la meroti...
    seronok tau..he..he..

    ReplyDelete
  29. julia,

    maceh julia...he..he..memang best roti ni...

    ReplyDelete
  30. Wanieyra,

    haaa..kalau macam tu..meh la meroti....he..he..

    ReplyDelete
  31. kak watie,

    seronok meroti kak..tu yg meroti lagi...he..he..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...