Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Wednesday, May 25, 2011

Ayam Goreng Percik Berkuah



Assalamualaikum. Sape suka Ayam percik sila angkat kaki....kikikiki....ni menu hari yang sama Mas buat Asam Pedas Daging tu...Ayam Goreng Percik Berkuah ni Mas buat untuk Ain ngan Daniel...bebudak tu memang tak layan asam pedas...rupanya Ayam Goreng Percik Berkuah ni sedapp tau..senang lak membuatnya...suka bebenor bebudak tu makan. Untuk resepi ni ada yang Mas derhakakan....Mas tukar santan tu dengan susu cair....tetap sedappp...tengok kat Myresepi, ramai gak yang dah mencubanya termasuk Kak Nor....
Maceh pada tuan resepi Ayam Goreng Percik Berkuah ni iaitu Oshin yang sudi berkongsi resepi ayam yang best ni. Untuk resepi Ayam Goreng Percik Berkuah ni Mas buat 1/2 ekor jerk..jadi kena pandai agak2 bahan2nya tu yerk...cili tu Mas tak letak banyak sangat sebab budak2 tak tahan pedas dan susu cair tu pun Mas letak 1/2 cawan jerk....selamat mencuba yerk.....sedappp  Ayam Goreng Percik Berkuah...

Ayam Goreng Percik Berkuah
Bahan ( 6 - 8 orang makan ) :
Bahan A
  • 1 ekor ayam (dipotong sederhana) - dilumurkan kunyit, garam & digoreng (jgn terlampau garing)
Bahan B ( dikisar ) :
  • 6 ulas bawang merah 
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia 
  • 1 inci kunyit hidup 
  • 15 tangkai cili kering - dikisar ( ikut pedas )
Bahan C :
  • 1 biji kelapa - diambil santannya (Mas letak susu cair)
  • 2 batang serai - dititik 
  • asam keping - 4-5 keping
  • gula dan garam secukup rasa
  • 1/2 kiub ayam - Mas tambah

Cara memasak :
  1. Mula-mula gorengkan ayam dan ketepikan.
  2. Kemudian tumiskan bahan2 kisar ( Bahan B ) hingga wangi
  3. Masukkan 2 sudu besar cili kisar dan serai yang dititik dan tumiskan hingga naik minyak
  4. Masukkan santan, ayam goreng, asam keping dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Letakkan 1/2 kiub ayam. Kacau sebati.
  5. Masakkan dengan api perlahan sehingga kuah pekat dan boleh dihidangkan.

32 comments:

  1. Salam mas. Mengancam ayam percik tu. bagi kakpah idea nak masak apa petang nanti. tk.

    ReplyDelete
  2. Salam kak mas! kita dtg antor 2 ketoii apam :D akak mintak seketui kita bg 2 ketoi kita baik tak kak? hihihi.... waaaaaa...sedap ayam2 masak mcm niiii.. tp tu la budak2 tak leh makan jakun n pedas tak boleh makan huhu..

    ReplyDelete
  3. kakpah,

    memang sedapp ayam ni kak pah...
    selamat mencuba...

    ReplyDelete
  4. ijayuji ,

    baiknya adik sorang ni....he..he...
    sedapp tau ika ayam ni...
    dah try ke belum....

    ReplyDelete
  5. anak2 akak memang suka ayam masak macam ni..buat lauk ni satu aje pun dah cukup pada diorang..sedap kan mas?..

    ReplyDelete
  6. Kak Mas,sedapnyer bila nengok ayam nih..Nih tgh cari idea nak masak pa..Dah wak klq ayam n daging..Erg blur toi nak masak pa xtau lagi nih..Tapi ayam nih resepi cam klmarinnyer ayam gak,lbh kurang la..Hehe..

    ReplyDelete
  7. kak Nazrah Bakery & Dunia Kuih,

    insyaAllah....kalau ada rezeki...he..he...

    ReplyDelete
  8. kak anim,

    akak..memang sedapp la ayam ni...
    ain ngan daniel minta buatkan lagi tau..he..he..

    ReplyDelete
  9. Zaliedana ,

    ct...tengok bebahannya lebih kurang resepi kak nor tu...tapi yg kak nor ada letak daun limau purut...
    lain tu...cer try ayam ni..baru tahu perbezaanya

    ReplyDelete
  10. Mas..
    Ayam goreng percik nie mmg fav anak2 akak.. sedap kan mas..

    ReplyDelete
  11. Salam kak mas,
    Morning! hehe.. tak cukup jari kaki, tangan pun kalu boleh saya nak angkat. Ayam percik ni, faveret nih! lebih2 ayam percik kelantan. fuh!

    ReplyDelete
  12. nampk simple n sedapp la mas.. leh try jugak ni...masuk list. tq..aku pun suke gak letak susu cair weh. lagi satu lambat basi..

    ReplyDelete
  13. mas, kalu ayam masak percik ni mmg feberet kita tapi ira ni malas sikit nak masak lauk....

    ReplyDelete
  14. kak Nur Ede,

    memang best ayam ni kak...
    dah try ke belum kak...

    ReplyDelete
  15. indahhouse,

    indah..sampai menjilat jari tau..kikiki

    ReplyDelete
  16. izahdaut,

    makcik..betul3....
    satu lagi makcik..kurang berlemak..kikiki

    ReplyDelete
  17. Wanieyra,

    ira..try la buat ayam ni..
    senang dan cepat membuatnya...
    yang penting...sedappp tau...

    ReplyDelete
  18. kak Sari Yusa Ibrahim,

    give me 5 kak..betul tu...
    sedappppp....

    ReplyDelete
  19. Zalinah Basir,

    selamat mencuba...
    sedapp hingga menjilat jari tau....

    ReplyDelete
  20. agak-agak kalau mie dtg ngan nasi sepinggan penuh, adere lagi x ayam tuh????
    hehheheheh....
    meh peluk cium skit meh...
    lama xjumpa neh...
    muahhhhh...muahhhhh....

    ReplyDelete
  21. Mas...bila selera org tua ngan anak2 tak sama....kenala masak2 lauk lain utk diorgkan...asalkan diorg suka makan kita masak jelah....
    Sedap je menu ringkas cam nikan...kak cek pun tgh dok mencari idea...nak masak ape hari ni ek....

    ReplyDelete
  22. Salam Mas,
    Antaq mai Penang sikit,akak nak cicah dengan roti nih

    ReplyDelete
  23. sedap plak ler nampak lauk ni..bilalah nk try plak..hehhe

    ReplyDelete
  24. Mimiey.. (^-^),

    ala cayang bucuk adik sorang ni..
    dah abiss la lauk tu...he..he... miss u mimiey...

    ReplyDelete
  25. cik cek ,

    tu la kak cik...he..he...
    kadang2 selera kita anak2 tak boleh ikut kan.....

    ReplyDelete
  26. kak Wattie,

    akak..dah abiss la..he..he..
    sedapp gak tu cicah ngan roti.....

    ReplyDelete
  27. kak jun,

    akak..nanti try la resepi ayam ni..
    best tau...

    ReplyDelete
  28. salam kak mas, nak nak puding kelapa tu kak...sure sedap ni...nak ngan bekas bekas tu sekali buleh?

    ReplyDelete
  29. yang nieeee mmg tergoda habis d buatnya... akak x pernah lg mkn versi yg berkuah nie.. :)nmpk sedaaap..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...