Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Friday, July 1, 2011

Kuah Daging Baryani



Assalamualaikum. Bersiaran dipagi Jumaat dengan Kuah Daging Baryani yang sedappp ni...menu lunch semalam tu...jadi dah habiss yerk...alhamdudillah..Ain ngan Daniel pun suka....makan ngan nasi putih jerk...tetap best...bebudak tu makan ngan Ayam Goreng Crispy......jadi meh layan resepinya lak...kalau buat nasi beriani...lagi best makan ngan Kuah Daging Baryani ni....kata tuan resepi mrsdayat, boleh juge ganti daging ni dengan kambing @ ayam. Kalau kambing ikut je care ni, kalau ayam, goreng sekejap ayam tu (jgn smpai garing) ayam tu....baru masuk dlm kuah..

Kuah Daging Baryani
Bahan :
  • setengah kg daging lembu (potong kiub)
  • setengah biji bawang besar (hiris)
  • baki bwg merah+halia+bwg putih yg di blend **dr resepi nasi baryani batu pahat
  • 1 biji tomato saiz besar (belah 4)
  • 3-4 biji cili hijau
  • 2tbsp tomato puree
  • 1tbsp sos tomato
  • 1/4 cwn susu cair
  • sedikit ghee - Mas tak letak
  • sedikit rempah tumis
  • 3 tbsp rempah baryani
  • garam,gula,ajinomoto secukup rasa
  • sedikit daun sup,daun bawang,daun pudina
  • 1 tbsp yogurt
Cara memasak :
  1. Gaul daging dgn yogurt.sementara tu,panaskan minyak sapi (anggaran rata bwh periuk)
  2. Tumiskan rempah tumis dan bawang yg dihiris.biar bwg agak garing sedikit
  3. Masukkan baki bwg2 yg diblend.kacau sampai naik bau, masukkan daging..gaulkan.
  4. Masukkan tomato dan cili hijau.cili tu takyah hiris.masuk sebijik2..masukkan pula daun-daun,garam,ajinomoto dan gula.kacaukan sebati
  5. Tutup periuk,biarkan lebih kurang 10-15minit supaya daging tu lembut. (pastikan kuah tu sama rata ngan daging.kalau tak rata...bule tambah air)ambil seketul daging,picitkan..utk tgk dah lembut atau belum.bila daging dah agak2 empuk,masukkan sos tomato,tomato puree dan susu cair. kecilkan api,kacaukan dan biar lagi atas dapur..
  6. Last skali..masukkan rempah baryani dan kacaukan sebati.. buleh la di hidang bersama nasi baryani...
  7. Update:..lupe lak nk bgtau..bule juge ganti daging ni ngan kambing or ayam.kalo kambing ikut je care ni.kalo ayam,goreng skjap(jgn smpai garing) ayam tu..baru masuk dlm kuah..

20 comments:

  1. Salam Mas, amboiii pepagi tayang lauk beriyani niiii....nampak menyelerakan.. ^_^

    ReplyDelete
  2. sedap nyer! dah habis ke...ala...nak jugak..nak jugak =0).

    ReplyDelete
  3. Salam kak mas!!! cicah roti sedap ni kak :D tekak kita ni batuk2 pulak tgk akak masak mcm ni terasa nak makan pulak! sedap ni nmpk! Masuk list dulu kang kalau angin rajin buat :D

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum mas.. selamat pagi..
    wah mas.. pepagi datang cnie dah nampak kuah daging nie.. kalau cicah roti nie pun best kan.. sedapnyaaa...

    ReplyDelete
  5. Mas..
    dah habis ker??
    adeh!!

    baru hulur mangkuk nie..

    ReplyDelete
  6. mas,akak baru beli beras basmathi.cadang nak buat nasi beriyani tapi dah terbuat nasi ketumbar pulak..Nanti boleh try resepi mas ni kan?

    ReplyDelete
  7. morning kak mas!
    pagi2 tayang lauk besh.. dh bekfes pun rasa mcm nk mkn nasi pulak. hehe

    ReplyDelete
  8. kak Ummi,

    akak..lauk semalam tu..
    dah abiss dah..he..he..
    memang best kak beriani ni...

    ReplyDelete
  9. Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi,

    dah abiss..dah abiss...kikikiki
    ari ni tak tahu nak masak pe nurul...
    rasa macam tak sihat jerk ni...hu..hu..

    ReplyDelete
  10. ijayuji ,

    ika..kak mas pun terasa macam tak sihat jerk ni...
    start dari mlm tadi pening..

    selamat mencuba ika..
    memang best cicah ngan roti..

    ReplyDelete
  11. kak Diana @ Melley Mey,

    akak..betul tu..cicah ngan roti pun best...he,.he...

    ReplyDelete
  12. Citarasa Rinduan,

    ayu...dah abis la..
    nanti mas isikan benda lain yerk kat mangkuk tu..
    biskut cheese boleh..kikikiki

    ReplyDelete
  13. kak anymz,

    haa..boleh jerk kak..
    selamat mencuba yerk..
    nanti hulur la kat mas sepinggan..

    ReplyDelete
  14. tun_telani ,

    amboiii...sarapan pe tu...kikikiki
    try la buat tun..sedapp tau beriani ni..

    ReplyDelete
  15. Mas....sedapnya....kak cek baru je masak nasi beryani ari tu...lauk mas ni kalau makan ngan nasi beryani...fuhhhh....serasi sangatlah....

    ReplyDelete
  16. As'salam Mas

    Kak ct dah datang ni siap bawak nasi putih sekali. ingat nak masak nasi minyak sesuai lah dengan lauk mas ni memang sedap lauk2 macam ni mas. lepas makan terus lepak kenyangggg!..hihihi

    ReplyDelete
  17. mas...kalau cicah capati pun sedap ni

    ReplyDelete
  18. cik cek ,

    kak cik...lauk ni memang ngam makan ngan nasi beriani..
    mas makan ngan nasi putih jerk..he..he..

    ReplyDelete
  19. kak CT Delima,

    akak..nanti try lauk ni..
    best..
    makan ngan nasi minyak pun sedapp kak..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...