Satu tips menarik dari HaSue yang Mas nak kongsikan disini pulak...biasa la kan Sue tu..tiap masakannya mesti ada tips2 yang menarik untuk dikongsikan bersama....maceh yerk Sue..aku kongsikan kat sini pulak yerk...untuk nak dapat aroma serai harum yang extra,tumbuk serai tu(tak perlu hiris2),biar panjang dalam 4 inch gitu..pastu tumbuk keseluruhannya..dari pangkal sampai hujung..pastu buh sedikit air,baru gaul n perap ngan ayam..baru aroma serai tu lagi mengancam!
Ayam Goreng Cajun Berserai
Resepi : HaSue
Sumber : Kak Nor
Bahan :
- 2-3 ketul peha ayam-Buang lemak dan kulitnya.Potong saiz hidangan,cuci dan toskan
- 5 ulas bawang merah*
- 3 ulas bawang putih*
- 3cm halia*-bahan2 bertanda * ditumbuk/kisar halus
- 4 batang serai-boleh letak lebih(biarkan pjg lebih krg 4 inci dari pangkal,tumbuk hampir lumat keseluruhannya dan tambah sedikit air)
- 1 tbsp serbuk kunyit-boleh guna kunyit hidup yang ditumbuk
- 1 tbsp serbuk ketumbar
- 1 tbsp rempah cajun
- 1 tsp serbuk jintan putih
- Garam dan perasa(jika suka)
- Serbuk cili(jika suka pedas)
- Minyak masak secukupnya untuk menggoreng
- Gaulkan ayam dengan semua bahan2(termasuk serai dan jusnya sekali) dan perap seketika (atau semalaman dalam peti ais.)
- Panaskan minyak terlebih dahulu dan goreng sehingga keemasan.
Salam Mas, akak dah amik dh terliur dah kat dpur Sue hari tu..konon nak masak, x masak2 lgk...tumpang ratah seketuii la eh...hehe
ReplyDeletesama la dgn akak jugak mas..tak buat2 lagi.asek buat menda lain je.hehe
ReplyDeleteAssalamualaikum mas...
ReplyDeletewah sedapnya... dah sampai cnie dah ayam nie yer mas... akak lom buat lg ayam maak gini.. nampak sgt sedap tu mas.. meh bawak 4 ketul kat akak.. :)
salam kak mas!!! akak ni mesti g jalan2 ke??? tak peee tuan umah tak de kita ambik jer ayam tu yaaa hihihi... kita arini malas masak lah kak :D nak mintak makan kat umah org jerrr :D
ReplyDeleteSalam Mas...
ReplyDeletetuan rumah dah gi jln2 eh Ika..jom kite pakat ambik ayam grg cajun serai ni..nak msk malas jgk cam Ika..hehehe Mas oh Mas :)
pon...pon..
ReplyDeletemas..............
aduh.. nampak menyengat dan menyelerakan ayam berserai goreng kamu tu............
tumpang makan malam boleh?
massss...bercajun ajer ye semenjak dua menjak ni sampai akak pun dah beli rempah cajun ni sebab tgk kwn2 asek masak bercajun..tp belum lg memasaknya..bak seketui mas heheh
ReplyDeleteTak tau nak kata apa lagi. Memang akak tertinggal nn jauh di belakang. Sib baik sifu2 semua paham.
ReplyDeletetengok banyak resipi bercajun..akak pun kelam kabut beli..tapi sampai sekarang tak cuba2 lg,,sedap nampak ayam rempah tu
ReplyDeletekak mas...duit poket saya tak cukup beli cajun...nak rasa ayam masak cajun serai sikit..hantar sepinggan ke rumah saya,kak mas! i'm waiting! weehaa! =0).
ReplyDeleteMas....mmm akak stil dokjumpe3 cajun kat sinih...sob sob sob....so nak minta vongkoos la ye 3 ketol ayam goleng k...:)
ReplyDeleteAsalamualaikum Mas...
ReplyDeleteSedap Nampak Ayam Tu...Makan Masa Panas Mmg Berselera..
nampak sangat saya ni rajin memasak..
ReplyDeletecajun tu apa?
banyak lg ke stok cajun ko mas (tak tau da bape kali ulang soklan nih..)hahahaha
ReplyDeletesedapnya tgk ayam goreng mas tu..ada aroma serai dan cajun lagi...nanti akak pun nak terai jugalah...:)
ReplyDeleteOOOOwh, kak ayu minta nak tempek recipe bun burget yer mas...dah tempek dah....emmmuah!!
ReplyDeletesungguh menggoda diri....
ReplyDeletesedapnyer.... :)
sungguh menggoda diri....
ReplyDeletesedapnyer.... :)