Assalamualaikum.
Gara2 tergoda sangat tengok Noorsha buat Puding Keju semalam..terasa memanggil2 jerk untuk membuatnya lagi versi Noorsha pulak, kebetulan bahan2 memang dah ada......perhhhh...lagi sedapp tau...memang best gabungan rasa coklat cheese tu...sedappp sangat dan adunan kali ni Mas buat lembik sikit dengan mengurangkan sikit sukatan serbuk agar2 tu....baru syokkk mencedoknya kan......memang bernas idea kau sha....aku suka.....nanti boleh buat lagi untuk juadah berbuka masa bulan puasa nanti....untuk puding keju yang Mas buat sebelum ni, boleh lihat DISINI yerk...kalau dah sedappp..buat banyak kali pun tak pe kan.....dan boleh dipelbagaikan....rasanya Mas lagi suka versi Noorsha ni.....dan bila ditabur biskut cheese yang dipecah2kan tu untuk dimakan bersama puding cheese ni.....hhmmmm.....memang bessttt....
Puding Keju
Resepi : Along Roz
Sumber : Noorsha
Bahan :
13g Serbuk Agar-Agar
1 liter Air
120g Gula
3 biji Telur
120 - 150g Biskut Cheese - blend halus
1 sb Tepung Kastad
400ml Susu Cair
200g Susu Pekat ~ utk 1/2 adunan k.nor letak 2 sudu besar jer...me too!~
50g Mentega
Cara membuatnya :
Masak serbuk agar2 dgn air sehingga hancur. Kacau selalu.
Masukkan gula dan kacau sehingga sebati..
Pukul telur sehingga rata dan campurkan biskut dan tepung kastad.
Masukkan susu dan kacau sebati.
Tuangkan ke dlm adunan agar2 tadi dan tutup api apabila mendidih.
Masukkan mentega sehingga sebati.
Tuang ke dlm tin @ acuan.
Biarkan sejuk di suhu bilik.Sejukkan sebelum di hidangkan.
Nota :
Kali ni Mas ikut Noorsha buat sedikit variasi untuk puding yang asalnya 'plain' ni... 1/4 bahagian dari adunan puding tu, dicampurkan dengan 4 sudu besar serbuk koko...ermmm...betul kata Noorsha......makin sedap !~
Tips dari Kak Nor...
Noorsha ikut cara kak Nor ni sebab lebih mudah dan Mas pun ikut cara Kak Nor juga untuk kali...memang lagi senang :)
Utk bahan telur, biskut, susu cair, susu pekat dan tepung kastard.. K.Nor blend semua sekali dlm blender.
Bila dah tuang ke dlm adunan agar, adunan akan jd pekat dan hendaklah sentiasa dikacau hingga mendidih.
Pastu padamkan api dan biarkan sebentar (sejuk sket), baru lah dituang dlm mould (kacau dulu hingga sebati sebelum menuang)
waaa... puding ni buat banyak kali pon tak pe.. mmg sedap! nanti nak cuba yg ni pulak lah... menarik ni mas..
ReplyDeletewaahhh..terliuqnyeee nengok!!
ReplyDeletebertambah2 sedap ni mas bila campur coklat tu.. noorsha mmg kreatif.. akak pun terliur tgk kat dapur dia td...
ReplyDeletehehehe,...sudah terjangkit yer.. memang bes kan mas.. aku pun suker bile bubuh ceklat, laju sket lakunya puding ni..klo plain mmg lambaat jer tamat riwayat puding ni.... hihi..cantik ko wat belang2 gitu...erm...sedapnyer.. ssemalam aku wat, semalam gak abih puding ni..cam magic jer rasenya..hehe..salu lmbat nk abih klo wat benda2 camni... huhuhu...
ReplyDeleteeh, samela, aku pun kurangkan sket agar2 powder tu, bes jer men cedok2 kan..hihi
assalamualaikum...wahhh...nampak sedapnyer..akak pun buat puding ni jugak, tp versi asal..baru jer habis dimakan ni..hihihih..
ReplyDeletewow..!! wonderful... sedapnyaaa... terliur la pulak pose2 ni nengok puding...
ReplyDeletetu dia haiihh.lembik2 gitu lagi sedap ek.. banyak aku makan ritu..teringat2 lagi tergedek2 lemak aku kesukaan. hahahaa
ReplyDeleteMas, tumpang slurrp puding kat sini laaa...ada lg tak...akak letiss..malassss nak buaatsss...hehehe
ReplyDeletenak sergah dapur mas...nk amik puding, ada lagi ke mas..nmpk sedap la mas
ReplyDeletek.nor dah agak dah kalau nak buat versi noorsha ni mesti kena kurangkan serbuk agar2 tak pun kena lebihkan sukatan air kan.. kasi lembik2 lg best :)
ReplyDeletebestnyaa..bila la nk try bt puding ni plak..K.Mas..nk 2 gelas hehee..
ReplyDeleteya ampun,.............
ReplyDeletetergugatnya masuk sini..
mujur ku tak puasa...
mas... tunggu....
sila masukkan dalam peti air ya..
sat ayu sampai
AZLITA AZIZ,
ReplyDeleteperrhhh...mesti menarik punya puding cheese akak nanti..
memang sedapp kak versi gini...
syokk jerk mencedok puding tu masuk mulut...
chikadakbiru,
ReplyDeletehhmmmm...nyaman tau...
mabeles......
MaDiHaA a.k.a Ratna,
ReplyDeleteitu la kak..
kretiff kan noorsha tu...
memang best versi noorsha ni....
mas suka...
nOOrsha,
ReplyDeletesha...muahhhh..
cayang kau..
memang mabeles idea kau ni..
sedapp sangat kan..
aku suka la...
lagi laku tau dari yg dulu...he..he..
Rabiatun Adawyah,
ReplyDeleteakak..nanti try versi ini pulak...
lagi best kak....
kak Gee®,
ReplyDeleteakak...apa lagi..
meh la join buat puding ni pulak...
best sangat....
izahdaut,
ReplyDeletemakcik..aku tahu kau pun suka lembik2 kan...
sure kau tak hengat lemak berkumpul klu dah mencedok puding ni masuk mulutt...
terbaikkk wehhhhh....
kak Ummi,
ReplyDeleteakak..udahh piniss la..
lagi laku puding ni bila buat versi ni...he..he..
kak Ida,Japan,
ReplyDeleteakak..dah tinggal bekas jerk tu..
he..he....
K.Nor,
ReplyDeletebetul3....
best kak lembik2 gini...
melekat kat mulut...
besttt...
YANA SHAIFUL,
ReplyDeletetry la buat yana...
rasanya tak sampai 1/2 jam dah siap pun...
sedapp lak tu..he..he..
Citarasa Rinduan,
ReplyDeletealahai ayu...
nak kasi ayu berbuka pun...
dah abiss la....he..he..
selamat berbuka yerk ayu...
wahh mas, dah buat dah...akak lum try lagi ni..nampak sedap kan..nanti nk cubalah..buat menu berbuka puasa nanti pun best juga ni..
ReplyDeleteSib baik tertengok masa lepas berbuka, kalau tidak... pengsan!
ReplyDeletewaaah ada puding juga... nampak sedap ler puding tu mas.. akak jer yg x perna buat2 lg kan.. huhuu...
ReplyDelete