Assalamualaikum. Keli Sambal Tomato, hmmm sedapp tau.....semalam tak tahu nak masak apa ngan keli yang dah digoreng, Mas try buat Keli Sambal Tomato bila tengok banyak pulak stok cili merah dalam freeze tu...dan Mas tambah tomato dalamnya untuk dapatkan rasa masam tu..tak payah letak asam keping @ air asam jawa...selalunya sambal ikan kan letak rasa masam2 sikit....bila tanya kat abang tentang Keli Sambal Tomato ni...katanya sedapppp....Alhamdudillah....Mas klu sambal ikan ni, suka buat kering2...baru sedappppp...jadi meh layan resepinya pulak...
Keli Sambal Tomato
Resepi : MasDuniaku
Bahan :
- 3 ekor ikan keli - bersihkan dengan asam jawa @ air limau
- 5 biji cili merah - dikisar
- 4 biji cili padi merah - ikut pedas yerk - dikisar
- 1 biji bawang besar - dikisar
- 2 ulas bawang putih - dikisar
- 1 biji tomato - dikisar
- 1/2 biji bawang besar - dihiris
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar sos cili thai
- garam dan gula secukup rasa
- sedikit pati ikan bilis
Cara memasak :
- Keli dibersihkan dan diperap dengan asam jawa @ jus limau nipis ( boleh letak daun dan batang kesum @ daun pisang yang diramas2 dalam rendaman keli tu sekali ) dan sedikit garam selama 5 minit untuk hilangkan hanyir, cuci bersih dan perapkan sekali lagi dalam 5 minit dan cuci kembali dan toskan. Lumurkan ikan keli dengan garam dan kunyit. Goreng hingga garing, angkat dan toskan, ketepikan.
- Tuang minyak secukupnya dan tumis bawang besar yang dihiris tadi hingga wangi dan masukkan bahan - bahan kisar dan masak hingga wangi , masukkan sos tiram dan sos cili thai, kacau rata, jika sambal agak pekat masukkan sedikit air, kacau rata.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa, letakkan juga sedikit kiub ikan bilis, seimbangkan rasa. Masak hingga sambal garing.
- Kemudian masukkan ikan keli yang digoreng garing dan kacau rata.
- Angkat dan boleh dihidangkan.
ish..ish terliur pulak kak liza dibuatnya.
ReplyDeleteAssalam kak mas,akak selalu msk ikn keli kan,msti suke benar kan..Kat umah nih hb jer yg mmg suke yg amat,tapi bini dia xpernah msk ikn keli,selalu kalo dia nak mkn,mkn kat luar ajerlah..
ReplyDeleteSalam Mas
ReplyDeleteakak tak pernah plak makan ikan keli...tapi tgk samabal Mas buat jer dah berselera
wwooww maknyoozzzz tuh,,,,,,,jade hungry,,,,,
ReplyDeleteassalamualaikum...peberet ni
ReplyDeleteAs'salam Mas
ReplyDeleteIni lauk fav anak dara kak ct ni. sejak duk kat Uitm Jengak tu, dia merasalah lauk2 macam ni. kalau kak ct memang tak makan ikan keli ni. pernah juga bila balik cuti tu, suruh kak ct masak. tak adanya lah ..mintak maaf.. hehehe. nak cuba makan pun tak boleh juga nak masuklah mas..hihihi. tekak orang jakun lah ni kot.. hahaha
Adoyaiii...sedapnya ikan keli goreng garing2 kan... terliur la pulak...
ReplyDeleteAdzriel @ Liza AB,
ReplyDeleteakak...sedapp hingga menjilat jari...he..he...
Zaliedana,
ReplyDeletect..kak mas memang suka ikan keli dari kecik...
paling suka buat sambal kering2 gini..
perhh....
Yat Maria,
ReplyDeletekak yat...cuba akak try makan..
mana tahu akak suka...
sedapp tau sambal keli...he..he..
dedetea,
ReplyDeletememang sedappppp.....
Rabiatun Adawyah,
ReplyDeletekak tun....give me 5..
sama la kita....he..he..
lame aku x mkn ikan keli..nmpak sedap seyh lauk ni... dpt lak ikan tu goreng garing 2 dulu..mmg x pndang kiri kanan akunguyah, nyum2!~
ReplyDeleteCT Delima,
ReplyDeleteboleh la mas geng ngan anak dara kak ct...sedap tau keli ni....
nape akak tak makan..
rugi tau.....
Gee® ,
ReplyDeletehmm..klu sambal keli,kena goreng keli tu garing2...
baru bestttt...
nOOrsha,
ReplyDeletehe..he..sha..laki aku klu goreng ikan..memang kene garing2...
pas tu salut ngan sambal...
perhhh...memang syok makan...
aduh............
ReplyDeletelambat pulak singgah sini..
hari nie jual keli goreng jer..
esok, kalau ada stok ikan keli mentah.. ayu nak buat ala2 resepi mas lah..
mekaseh mas
Citarasa Rinduan ,
ReplyDeleteayu...he..he....pagi2 tayang keli dulu....
selamat mencuba ayu..mudah2an resepi keli ni jadi peberet pelanggan ayu....
makin murah rezeki ayu sekeluarga..
insyaAllah...
air tangan ayu sememangnya hebatt.....
Assalamualaikum mas...
ReplyDeletemengodaaanya ikan tu mas.. malam nie akak mesti cuba tau.. hehehhe.... tapi kena tukar kat ikan lain nampak gayanya.. :) sedap2!!
nengok ikan keli teringat kat ayah..ayah suka sgt2 makan ikan keli =0).
ReplyDeletenanti bulan oktober ni saya cuti sebulan balik srwk..nak cuba resipi kak mas ni buat santapan ayah tercinta =0).
sedihnyer....tak dapat makan ikan keli dah, sb dh habisss.... huuhhh...nk kena bela lagi, ambik masa 3-4 bulan plak tu.... mencikkkk !!!
ReplyDeleteDik maaaaaaaaaaaaaas.....dik nun i mmg pakar wat lauk2 ikan sungai ni....ikan ni peberet akak gaks tau...tapi kene goreng extra garing....krap krup gitu.....
ReplyDeleteSib baik tak makan ikan keli. Kalau tak, surely perut ni tetiba rasa lapor... hahaha...
ReplyDeleteSalam, Mas...
ReplyDeletefav kalau keli tu masak sambal cam gini... sedappnya... cuma beza yang ni buh tomato jer.... :)
Salam Mas...
ReplyDeleteMama pun blm pernah mkn ikan keli lagi..tapi bila tgk sambal tomato tuh sampai kat tekak dah terasa.. mungkin blh gunakan ikan lain..perghhh
kpah tak makan ikan keli uhuu.. ikan keli jarang masuk dapur. Tapi kalau buat dengan ikan lain okay gak kan?
ReplyDeleteAssalam mas,
ReplyDeletehari tu ikan patin akak belum pernah makan..mas kata macam rasa ikan keli..walhal ikan keli pun akak tak pernah makan..wakakaka....kalau kat spore ni..ikan air tawar ni ras2nya tak ada mas, kalau nak kena beli kat seberang tambak..kat jb ler..hehe
salam tuan rumah.. bz ke arini? masuk kejap jer kat fb pastu terus senyap.. ke duk berprojek sakan kat dapur :)
ReplyDeletek.anon dah balik kg tanam jagung ya.. hehe
Diana @ Melley Mey ,
ReplyDeleteakak..boleh jerk guna ikan lain...
tetap sedappp...
selamat mencuba kak..
Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi,
ReplyDeletegeng ngan kak mas la ayah nurul tu...suka sangat keli..he..he...
simpan elok2 tau resepi ni nurul..
nanti boleh buat..
selamat mencuba yerk....
Cendana Kasih,
ReplyDeleteakak..kan ada bela kat pasar...
gi jerk tangkap...he..he..
Ayu Safieza @ Humaira',
ReplyDeleteakak..sebab suka makan la kene pandai buat...betul kan..
tak de la pakar kak.....
sekadar sedappp dimakan..
ok dah..he..he..
MamaFaMi,
ReplyDeletemama..sedapp tau keli ni...
dah try makan ke belum..he..he..
Nurul,
ReplyDeletenurul..sama la kita...
best nurul letak tomato..
sambal pekat dan sedapp masamnya....
Mama Hawa/Mama Nani,
ReplyDeletemama...boleh jerk guna ikan lain..
tetap sedappp....
ibundo,
ReplyDeleteboleh jerk kak pah...
tetap sedapp....
rugi tau kak pah tak makan keli...he..he..
kak ayu,
ReplyDeleteakak..nanti klu turun sini...
jangan lupa try ikan patin ngan keli tu..
mana tahu akak suka...
kat spore tak de yerk ikan air tawar...
K.Nor,
ReplyDeletekak anon...sibuk sikit la ari ni...
sibuk yg dicari2...
lepas tu dah penat...
malass lak nak mengupdate blog...he..he...
This comment has been removed by the author.
ReplyDeletesalam mas.. sedapnya nampak keli tu.. suka makan kalau gi mana2 kedai..:P nak makan sini leh kat japan tak de keli macam ni
ReplyDeleteSalam Mas. Kita boleh gang ler sbb Along mmg hantu ikan keli...hehe. Eh, silap bukan hantu ikan keli, hantu makan ikan keli ler....hehe
ReplyDeleteakak!!! sukenye keli! kene pulak masak sambal mcm ni...goreng garing2 biar bahagian tepi2nya pon boleh makan...sedapnya tu...
ReplyDeletemas..aku x makan ikan keli tapi cik abg n anak2 layan je..x penah laa masak gini..nampak sedap tu mas..rasanya kalo masak ngan ikan lain pun sedap gak laa tu kan.
ReplyDeleteJuwita Jamaludin,
ReplyDeleteita...geng la kita...
hmm..dok jepun susah sikit la mencari keli kan ita...
nnti balik msia ita blh mkn puas2.....
HomeKreation,
ReplyDeletealonggg.....give me 5....sama la ngan mas...
memang hantu makan ikan keli....
sedappp kan...
HomeKreation,
ReplyDeletealonggg.....give me 5....sama la ngan mas...
memang hantu makan ikan keli....
sedappp kan...
nuwairani ismail,
ReplyDeletetu la nuwaini....
bestkan masak gini..
kak mas suka sangat......
HaSue ,
ReplyDeleteboleh jerk sue kau guna ikan lain..
he..he..
kau tak makan keli sue.....
sedappp tau....
Mmg kena dgn tekak akak ni Mas...
ReplyDelete