Assalamualaikum.
Popia Pedas @ Popia Bersira Sambal ni memang wajib dibuat tiap kali Mas balik kampung....memang dah jadi peberet family kat kampung...hmm...memang sedappp....kalau dah dapat menguyah....memang tak boleh berhenti tau....Popia Pedas @ Popia Bersira Sambal ni Mas belajar dari mak Mas...boleh ditambah ikan bilis yang digoreng, bijan yang disangai dan kacang tanah dalamnya ikut selera masing2...tapi Mas selalunya buat gini jerk..hanya diletak sambal ...sebab yang nak makan tu macam2 ragamnya...layan jerk lah yerk...untuk resepi Popia Manis, boleh lihat DISINI.
Popia Pedas @ Popia Bersira Sambal
Resepi : MasDuniaku
Bahan :
1 bungkus besar kulit popia
1 biji telur - pukul sikit @ bancuhan tepung gandum pun boleh
Bahan untuk sambal :
4 sudu besar cili kisar
1 biji sederhana bawang besar - dikisar
1 ulas bawang putih - dikisar
sedikit udang kering - tak nak letak pun tak pe
garam secukup rasa
sedikit kiub ikan bilis
5 sudu besar gula
Bahan sampingan :
ikan bilis - basuh, toskan dan goreng garing
kacang tanah - goreng tanpa minyak
bijan - goreng sikit tanpa minyak
Cara membuatnya :
Ambik sehelai kulit popia dan gulung, kemudian lekatkan dengan telur @ bancuhan tepung gandum.
Kemudian gunting serong - serong hingga habis dan goreng dalam minyak penuh hingga warna keperang - perangan.
Angkat dan toskan sebentar. Jangan biarkan terlalu lama diluar. Sesudah habis goreng semua popia terus buat sambal.
Tumis semua bahan2 kisar dan masukkan garam secukup rasa dan kiub ikan bilis, kacau, masukkan gula dan kacau lagi, biar hingga pekat dan gula hancur, tutup api dan terus tuang popia yang digoreng tadi, kacau sebati...masukkkan juga ikan bilis, kacang tanah dan tabur bijan jika suka.
Biarkan sejuk sebentar dan terus simpan dalam bekas bertutup rapat.
selamat pagi Mas..
ReplyDeletewah!!
nampak menarik lah..
nak cuba.................................
hahhahaha...
semalam akak BW ke rumah siapa ntah..akak tgk ada popia sira yg dia ambik resepi dari rumah mas ni..akak dah masuk dlm list nak buat jugak.InsyaAllah kalau tak dan boleh buat lepas raya nanti..:)
ReplyDeletekak mas, sedapnnyer!!!! kat umah tun wajib ada popia manis tuh, agaknyer sbb dh penat menggulung2 popia tu xlarat dh nk masak sambal dia. kui kui..
ReplyDeletemas!!!! kite suke sangat ni!!!! lame dulu pernah buat utk kudap2 depan tv.mmg sambutannya menggalakkan sbb rasanya yang manis2 pedas tu... anak2 makan bersulam air tapi tangan tak henti selok bekas heheheee nak cari kulit popia lah lepas ni!!!! hihiii
ReplyDeleteCitarasa Rinduan,
ReplyDeleteselamat mencuba yerk ayu...
sambil2 gulung popia tu..
sambil2 la tengok tv..
tak de rasa lama sangat menggulung..he3
anymz,
ReplyDeleteakak..rasanya ari tu mas tengok kak shheila yang buat kak....
ehh..bukan akak banyak pembantu ke..
mesti bab menggulung tu kejapp jerk boleh siap..he3
selamat mencuba yerk kak..
tun_telani,
ReplyDeletemuahaha..pandai kau cari alasan yerk..
kejap jerk tun buat sambal tu...
Fiza Nordin,
ReplyDeletebetul tu kak..
boleh habis sebalang klu dah mengadap popia ni...
asyikk...
Kudapan nie paling sedap untuk dikunyah...krap krup krap krup...kak nur masuk list dulu ya...tq for sharing.
ReplyDeleteuwaaa mmng sedap popia sira pedas ni...kalau buat mesti kena banyak sbb ramai peminatnya....kalau ghajen nak buat gaklah..hehehehe..
ReplyDeleteNuridah,
ReplyDeleteakak..betul tu..
itu yang jadi kudapan peberet family mas...he3
Yatie,
ReplyDeletekak yatie kan rajin..
buat la kak..
buat2 banyak2...
baru syok menguyah...
mas pun buat 2 bungkus kulit popia ni..
sesapnye mas..klo aku wat ni x smpat tunggu raye mas oiii...aritu jugak ler abih..hihi
ReplyDeleteAssalamualaikum mas...
ReplyDeletenie fav ramai org nie mas... mmg sedap sgt nie.. tp akak x reti nak buat sndiri... beli jer biasanya.. nie dah ada resipi nie nnt boleh try ler kan buat sndiri... sedaaapnya mas....
nOOrsha,
ReplyDeletesha..kau buat macam aku...
makan sikit2 jerk....kikikiki
Diana @ Melley Mey ,
ReplyDeletetry la buat kak..
tak de susah sangat..
memang berbaloi kak buat popia ni..
sedapp...
Mas..kuih2 mcm ni lah yg laku nanti, biskut depa x pandang dh..mmg best kalau dpt mengunyah popia nii! ;)
ReplyDeletesalam kak mas...amboi beshnyeee kalau dpt makan popia gulung pedas nih...thnks yer kak mas..share disresepi
ReplyDeletedah macam kerepek pedas...mesti sedap ni!
ReplyDeletebaca tajuk pun dah rasa kecur.. nak kena belek2 reepi ni..
ReplyDeleteWordless Wednesday - Musykil?
sedapnya krup krap popia neh.. alaaa nak jugakkkkk
ReplyDeletekrup krap sambil ngadap tv mmg xsedor la habis sebalang ni..hehe :)
ReplyDeleteSofea,
ReplyDeletebetul tu kak..
selalunya memang popia ni yang habis dulu..
chikadakbiru,
ReplyDeleteselamat mencuba yerk ck...
buat2 banyak2 tau...
baru best menguyah...
nuwairani ismail,
ReplyDeletememang best kak..
try la buat..
sedapp tau..
cikgu isza,
ReplyDeleteselamat mencuba cikgu..
senang jerk membuatnya....he3
izahdaut ,
ReplyDeleteijahh...ni aku tengah krup..krap..kruppp..krapp...
meh join..
sedapp...
Cheq Ana,
ReplyDeletemuahahaha...
betul...betul...betul..
mas sedap mas.. suka tgk semlam tgk rumah siapa ada ni gak.. macam nak buat je
ReplyDeleteAssalamualaikum Mas..semalam akak dah buat popia pedas ni, mmg sedap sgt la..anak2 akak semua suka, thanks yea Mas!
ReplyDeleteSelamat Hari Raya Aiil Fitri & maaf Zahir Batin!!
npk cam sedap jer..selalu buat popia kcg hijau..boleh la try ni...tq sbb sudi share resepi...boleh buat tuk raya...biss pun boleh ni..hehehehe...
ReplyDeletein shaa Allah boleh...
Deleteselamat mencuba yerkk
as-salam..
ReplyDeletesalam perkenalan....
terlihat resepi popia nie..
nak tanya.....kenapa bila say buat...
garaing pada awalnya sahaja
2 3 hari dah lemau.....terima kasih...:)
selalunya faktor sambal tu,
Deletesambal tak boleh banyak sangat, agak2 melekat ngan popia dah cukup....
n simpan dlm bekas kedap udara, tutup rapat2..
in shaa Allah... setakat Mas buat, elok jerk popia bersira tu
Waw seronoknya nak wat jugakla..
ReplyDeleteselamat mencuba yerkk ^_^
Deleteas salam say pun menghadapi situasi sama lepas 2 hari popia lemau
ReplyDeleteMas nak tanye lah,kulit popiah tu gulung serong ke atau straight heheh sorry.First tym ni nak buat:)
ReplyDelete