Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Wednesday, August 24, 2011

Popia Pedas @ Popia Bersira Sambal



Assalamualaikum.
Popia Pedas @ Popia Bersira Sambal ni memang wajib dibuat tiap kali Mas balik kampung....memang dah jadi peberet family kat kampung...hmm...memang sedappp....kalau dah dapat menguyah....memang tak boleh berhenti tau....Popia Pedas @ Popia Bersira Sambal ni Mas belajar dari mak Mas...boleh ditambah ikan bilis yang digoreng, bijan yang disangai dan kacang tanah dalamnya ikut selera masing2...tapi Mas selalunya buat gini jerk..hanya diletak sambal ...sebab yang nak makan tu macam2 ragamnya...layan jerk lah yerk...untuk resepi Popia Manis, boleh lihat DISINI

Popia Pedas @ Popia Bersira Sambal
Resepi : MasDuniaku

Bahan :
1 bungkus besar kulit popia 
1 biji telur - pukul sikit @ bancuhan tepung gandum pun boleh

Bahan untuk sambal :
4 sudu besar cili kisar
1 biji sederhana bawang besar - dikisar
1 ulas bawang putih - dikisar
sedikit udang kering - tak nak letak pun tak pe
garam secukup rasa
sedikit kiub ikan bilis
5 sudu besar gula     
                         
Bahan sampingan :
ikan bilis - basuh, toskan dan goreng garing
kacang tanah - goreng tanpa minyak
bijan - goreng sikit tanpa minyak


Cara membuatnya :
Ambik sehelai kulit popia dan gulung, kemudian lekatkan dengan telur @ bancuhan tepung gandum.
Kemudian gunting serong - serong hingga habis dan goreng dalam minyak penuh hingga warna keperang - perangan.
Angkat dan toskan sebentar. Jangan biarkan terlalu lama diluar. Sesudah habis goreng semua popia terus buat sambal.
Tumis semua bahan2 kisar dan masukkan garam secukup rasa dan kiub ikan bilis, kacau, masukkan gula dan kacau lagi, biar hingga pekat dan gula hancur, tutup api dan terus tuang popia yang digoreng tadi, kacau sebati...masukkkan juga ikan bilis, kacang tanah dan tabur bijan jika suka. 
Biarkan sejuk sebentar dan terus simpan dalam bekas bertutup rapat.




38 comments:

  1. selamat pagi Mas..
    wah!!
    nampak menarik lah..
    nak cuba.................................

    hahhahaha...

    ReplyDelete
  2. semalam akak BW ke rumah siapa ntah..akak tgk ada popia sira yg dia ambik resepi dari rumah mas ni..akak dah masuk dlm list nak buat jugak.InsyaAllah kalau tak dan boleh buat lepas raya nanti..:)

    ReplyDelete
  3. kak mas, sedapnnyer!!!! kat umah tun wajib ada popia manis tuh, agaknyer sbb dh penat menggulung2 popia tu xlarat dh nk masak sambal dia. kui kui..

    ReplyDelete
  4. mas!!!! kite suke sangat ni!!!! lame dulu pernah buat utk kudap2 depan tv.mmg sambutannya menggalakkan sbb rasanya yang manis2 pedas tu... anak2 makan bersulam air tapi tangan tak henti selok bekas heheheee nak cari kulit popia lah lepas ni!!!! hihiii

    ReplyDelete
  5. Citarasa Rinduan,

    selamat mencuba yerk ayu...
    sambil2 gulung popia tu..
    sambil2 la tengok tv..
    tak de rasa lama sangat menggulung..he3

    ReplyDelete
  6. anymz,

    akak..rasanya ari tu mas tengok kak shheila yang buat kak....
    ehh..bukan akak banyak pembantu ke..
    mesti bab menggulung tu kejapp jerk boleh siap..he3
    selamat mencuba yerk kak..

    ReplyDelete
  7. tun_telani,

    muahaha..pandai kau cari alasan yerk..
    kejap jerk tun buat sambal tu...

    ReplyDelete
  8. Fiza Nordin,

    betul tu kak..
    boleh habis sebalang klu dah mengadap popia ni...
    asyikk...

    ReplyDelete
  9. Kudapan nie paling sedap untuk dikunyah...krap krup krap krup...kak nur masuk list dulu ya...tq for sharing.

    ReplyDelete
  10. uwaaa mmng sedap popia sira pedas ni...kalau buat mesti kena banyak sbb ramai peminatnya....kalau ghajen nak buat gaklah..hehehehe..

    ReplyDelete
  11. Nuridah,

    akak..betul tu..
    itu yang jadi kudapan peberet family mas...he3

    ReplyDelete
  12. Yatie,

    kak yatie kan rajin..
    buat la kak..
    buat2 banyak2...
    baru syok menguyah...
    mas pun buat 2 bungkus kulit popia ni..

    ReplyDelete
  13. sesapnye mas..klo aku wat ni x smpat tunggu raye mas oiii...aritu jugak ler abih..hihi

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum mas...
    nie fav ramai org nie mas... mmg sedap sgt nie.. tp akak x reti nak buat sndiri... beli jer biasanya.. nie dah ada resipi nie nnt boleh try ler kan buat sndiri... sedaaapnya mas....

    ReplyDelete
  15. nOOrsha,

    sha..kau buat macam aku...
    makan sikit2 jerk....kikikiki

    ReplyDelete
  16. Diana @ Melley Mey ,

    try la buat kak..
    tak de susah sangat..
    memang berbaloi kak buat popia ni..
    sedapp...

    ReplyDelete
  17. Mas..kuih2 mcm ni lah yg laku nanti, biskut depa x pandang dh..mmg best kalau dpt mengunyah popia nii! ;)

    ReplyDelete
  18. salam kak mas...amboi beshnyeee kalau dpt makan popia gulung pedas nih...thnks yer kak mas..share disresepi

    ReplyDelete
  19. baca tajuk pun dah rasa kecur.. nak kena belek2 reepi ni..
    Wordless Wednesday - Musykil?

    ReplyDelete
  20. sedapnya krup krap popia neh.. alaaa nak jugakkkkk

    ReplyDelete
  21. krup krap sambil ngadap tv mmg xsedor la habis sebalang ni..hehe :)

    ReplyDelete
  22. Sofea,

    betul tu kak..
    selalunya memang popia ni yang habis dulu..

    ReplyDelete
  23. chikadakbiru,

    selamat mencuba yerk ck...
    buat2 banyak2 tau...
    baru best menguyah...

    ReplyDelete
  24. nuwairani ismail,

    memang best kak..
    try la buat..
    sedapp tau..

    ReplyDelete
  25. cikgu isza,

    selamat mencuba cikgu..
    senang jerk membuatnya....he3

    ReplyDelete
  26. izahdaut ,

    ijahh...ni aku tengah krup..krap..kruppp..krapp...
    meh join..
    sedapp...

    ReplyDelete
  27. Cheq Ana,

    muahahaha...
    betul...betul...betul..

    ReplyDelete
  28. mas sedap mas.. suka tgk semlam tgk rumah siapa ada ni gak.. macam nak buat je

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum Mas..semalam akak dah buat popia pedas ni, mmg sedap sgt la..anak2 akak semua suka, thanks yea Mas!

    Selamat Hari Raya Aiil Fitri & maaf Zahir Batin!!

    ReplyDelete
  30. npk cam sedap jer..selalu buat popia kcg hijau..boleh la try ni...tq sbb sudi share resepi...boleh buat tuk raya...biss pun boleh ni..hehehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. in shaa Allah boleh...
      selamat mencuba yerkk

      Delete
  31. as-salam..
    salam perkenalan....
    terlihat resepi popia nie..
    nak tanya.....kenapa bila say buat...
    garaing pada awalnya sahaja
    2 3 hari dah lemau.....terima kasih...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalunya faktor sambal tu,
      sambal tak boleh banyak sangat, agak2 melekat ngan popia dah cukup....
      n simpan dlm bekas kedap udara, tutup rapat2..
      in shaa Allah... setakat Mas buat, elok jerk popia bersira tu

      Delete
  32. as salam say pun menghadapi situasi sama lepas 2 hari popia lemau

    ReplyDelete
  33. Mas nak tanye lah,kulit popiah tu gulung serong ke atau straight heheh sorry.First tym ni nak buat:)

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...