Assalamualaikum.
Bakso resepi Kak Iza ni dah banyak kali Mas buat...rasanya dalam sebulan, mesti satu ke 2 kali Mas akan buat....senang jerk membuat bakso ni dan ni lah resepi bakso yang paling Mas suka....sedappppp sangat....sekarang ni kalau makan bakso, Mas suka tambah bergedil dalamnya...ala2 macam soto tu....hmm..lagi best tau...cili kicap tu memang wajib.....gerenti berpeluh2 kalau makan.....klu bebola tu, tengok mood, klu ada stok bebola bakso, Mas guna yang itu jerk...kadang2 buat sendiri...bebola tu yang paling anak2 suka......kalau dulu Mas suka makan bakso kat satu tempat kat Subang Perdana, memang sedapp baksonya, sekarang dah jarang makan kat sana, lebih suka buat sendiri......boleh makan berulang2kan.....bakso ni Mas buat untuk berbuka 2 hari lepas....terlupa lak nak entrykan...meh layan resepinya pulak....mana tahu ada yang nak buat untuk berbuka atau juadah hari raya nanti....
Bakso
Resepi : Kak Iza@myresepi
Sumber : MasDuniaku
Bahan :
Mee Hoon 1 bungkus (400 gm)
Taugeh
Kobis dihiris halus
Untuk Bebola :
400 gm daging cincang
2 biji bawang merah diracik halus
2 biji bawang putih diracik halus
2 sb telur (1/2 biji)
1 sk tepung ubi @ tepung jagung
sedikit serbuk lada sulah n garam
Untuk Kuah :
3 biji bawang merah dihiris
* 3 ulas bawang putih - dikisar @ tumbuk
* 1/2 inci halia - dikisar @ tumbuk
* 1sk lada sulah biji - dikisar @ tumbuk
1 batang serai - diketuk
1 sb pati daging @ pati ayam
sedikit serbuk lada sulah
garam dan perasa secukupnya
Cara memasak :
Untuk Kuah :
Tumbuk bahan bertanda *.
Panaskan minyak, tumis bawang merah hingga kekuningan.
Masukkan bahan yg telah ditumbuk tadi, tumis hingga garing n naik bau. Masukkan sekali serai.
Masukkan air, masukkan juga pati daging, serbuk lada sulah, garam n perasa. Kali ni Mas letak dada ayam seketul sbb nak ada isi ayam dalam bakso tu..he..he..
Untuk Bebola :
Sementara menunggu kuah mendidih, gaul semua bahan utk membuat bebola daging. Bentukkan bulat mengikut saiz yg kita suka.
Siap membentukkan masukkan kedlm kuah tadi, biar mendidih.
Kuah siap apabila bebola tadi timbul. Siap kuah n bebola
Rendam bee hoon dan celur, kemudian tapis. Hidang bee hoon dgn taugeh n kobis. Tuang kuah dgn bebola. Boleh juga guna mee lain.
Biasanya di indonesia.. bakso dihidang dgn cili padi yg ditumbuk berasingan dgn kicap... Kicap yg sering diguna kicap ABC.... Tak tahulah kat tempat lain ada tak... Tapi kalau kat batu pahat leh jumpa.
salam mas....uishh sedapnya bakso mas ni akak tgk...tak pernah umur akak buat tau mas...rajin tul mas.
ReplyDeleteAlamak nasib baik tak batak puasa akak. Teringin nak cuba ni.
ReplyDeleteAssalamualaikum mas...
ReplyDeletekat sini ada bakso... akak x perna lg buat bakso nie... teringin plak nak buat.. tp mesti x kena bagi.. Huhuuu... sbb masih mood cuti2.. :D
tgk bakso yg mas buat tu mmg sedap ler mas.. tergodaaa tau
salam kak, adalagi tak bakso lebih2 kita baru cuti nii hihihi...
ReplyDeletesedapnyee tgk bakso kak mas nih...kalau buh cabai hitam banyak sedap nih..
ReplyDeletemusim panas ni elok makan makanan seperti ini untuk berbuka puasa..sejuk tekak dapat hirup sup.
ReplyDeleteaduh,.........
ReplyDeletemana nak cari nie..
salam kak mas, ni ros dtg bwk kuih puteri ayu ni, tukar ngan bakso ye mueheehehe,rindu ngan kak mas
ReplyDeletewahh.. kak mas pun dh wat bakso ye.. tun tgk2 smp terliur je laa, tun x makan daging..
ReplyDeleteEzadlieza ,
ReplyDeletetry la buat kak..
senang jerk membuat bakso ni..
sedapp lak tu..
Kak Sam,
ReplyDeletetry la buat kak sam..
sedapp tau..he..he..
Diana @ Melley Mey,
ReplyDeleteakak..nnti buat tau..'
gerenti akak suka punya...
kat rumah mas ni, klu bakso..
memang peberet...
ijayuji ,
ReplyDeletedah abis la ika..kan kak mas buat 2 hari lepas...he..he..
chikadakbiru,
ReplyDeletebetul tu ck..
letak cili kicap banyak..
perrhhhhh...
cikmanggis,
ReplyDeletebetul tu cm..
tak lalu la makan nasi..
tun yg asyik buat sup jerk..
Citarasa Rinduan,
ReplyDeleteayu...meh cari kat shah alam..
ros@JMC,
ReplyDeleteros..akak buat kuih hari ni,.
nak tak...he..he..
tun_telani,
ReplyDeletetun..boleh jerk guna ayam..
tak de salahnya..
tetap sedappp..
Mas!!! suka sangat bakso tau. dulu masa akak keje kt selayang mmg selalu la makan bakso dengan kawan serumah. mmg suka sgt la. tu 1st time kenal dgn bakso dan terus jatuh chenta...huhuh. tp sampai skrg tak penah pun lg try masak sendiri... nanti klu teringin boleh la try resepi ni.
ReplyDeleteSalam mas...e-na lum pernah wat bakso...bila nak sampai seru gaknya...
ReplyDeleteAssalamualaikum Mas,
ReplyDeletesedap tngk bakso Mas ni, wat berbuka pose mmng sesuai sngt..tambah sambal kicap, lagilah sedapnya....
Assalam mas, wah kuah dia banjir ni mas,, ini yang akak suka kuah banyak suka hirup2..tak sedar tinggal mee aje..heheh sedap nampaknya tu mas..
ReplyDeletesalam mas.. bakso bestnya makan gini waktu berbuka.. leh la buat gak.. ita kadang tak lalu makan nasi makan macam ni sedap laju je masuk tekak
ReplyDeleteSedapnya nampak bakso to mas!!Kak nur suker mkn mee bakso tapi anak2 ni kureng sikit lah.
ReplyDeleteMas, sedapnya tengok bakso Mas ni. Tengok pulak, time time gersang cam ni... huhuhu... coooo-baaaa-aaannn....
ReplyDelete