Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Saturday, July 23, 2011

Nasi Ketumbar yang besttt



Assalamualaikum. Melayan entry tertunggak...Nasi Ketumbar yang Mas buat semalam. Teringin juga menerainya bila tengok ramai yang dah mencubanya, ada yang buat berulang kali tau....hhmmm...memang sedapppp la...tak percaya...kene buat sendiri dan makan...baru tahu macam mana rasa nasi ketumbar ni...Mas pun tak sangka Nasi Ketumbar ni sedappp...patut la Kak Nor buat berulang kali....tengok semalam Kak Wana pun buat dan hari ni Kak Ct Delima pun entrykan Nasi Ketumbar juga....untuk yang belum menerai lagi Nasi Ketumbar ni...boleh mencubanya....terbaikkkk....Mas makan ngan Ayam Masak Merah Madu....perrhhhh....hingga menjilat jari......boleh buat lagi Nasi Ketumbar ni nanti....

Nasi Ketumbar
Resepi : Q'ein@myresepi
Sumber : Kak Nor
Bahan:
  • 500g beras
  • 3 s/b mentega @ minyak sapi
  • sedikit minyak
  • 1 biji bawang merah - dimayang halus
  • 3 batang daun ketumbar - blender halus
  • sedikit garam
  • pewarna hijau
  • 1 kiub ayam
Cara memasak :
  1. Basuh beras dan toskan
  2. Cairkan mentega bersama sedikit minyak
  3. Masukkan bawang goreng sehingga wangi dan masukkan kiub ayam
  4. Kemudian masukkan beras, daun ketumbar yang telah blender tadi dan secubit garam
  5. Masukkan air dan masak seperti nasi biasa
  6. Bila nasi dah kering buat beberapa lubang dan titiskan pewarna hijau.
  7. Tunggu sehingga nasi betul-betul masak dan gemburkan sebelum dihidang.
*daun ketumbar yg diblend tak perlu ditapis kalau ditapis akan mengurangkan aroma daun ketumbar dlm nasi..



43 comments:

  1. mas,nak dtg lunch jap lagi ye..kena hidang ni jgk wlpun dah tinggal korek2. :))))

    ReplyDelete
  2. akak pun dah dua kali buat mas..:D

    ReplyDelete
  3. akak pun tompang lunch kat sini gak yer...tp untuk akak letak nasi separuh, ayam nk bahagian dada...hehehe...

    ReplyDelete
  4. dah terbukti kan :)

    k.nor

    ReplyDelete
  5. akak pun nak buat lagi n lagi nasi nie mas.. mmg sedap kan

    ReplyDelete
  6. mas..sama menu dgn kak CT Delima..pakat ye? hehehe akak pun try nasi ni..mmg sodap!

    ReplyDelete
  7. Salam K.Mas..mmg sedap nasi ni kan..suka bau daun ketumbar..lepas ni bleh bt lagi dan lagi :=)

    ReplyDelete
  8. Salam Mas...
    tuh dia dah buat pun .... sedapkan..yum3x

    ReplyDelete
  9. uishh ni yang tak sabo nak cari daun ketumbar neh... sedap ye mas.. nak jugaaakkk

    ReplyDelete
  10. wah.. tun x suka bau daun ketumbar, tp nmpk semua org masak ni mcm sedap je.

    ReplyDelete
  11. Deliah's Deli ,

    del..mas dah basuh periuk tau...
    macam mana...
    makan nasi putih jerk la yerk..he..he...

    ReplyDelete
  12. anymz,

    bestkan kak anim nasi ketumbar ni...
    mas pun nak buat lagi nanti...

    ReplyDelete
  13. Cendana Kasih,

    dah abiss la kak..he..he...
    akak dah try ke belum...

    ReplyDelete
  14. Hanim,

    memang best tau nasi ketumbar ni...
    cer try buat....

    ReplyDelete
  15. kak nor,

    hmmm..memang terbukti sedappp kak nor nasi ketumbar ni....
    mas suka.....

    ReplyDelete
  16. Diana @ Melley Mey ,

    setuju ngan akak...
    bestkan nasi ni....

    ReplyDelete
  17. Mieza ,

    tu la kak...
    macam berjanji lak ngan kak ct...
    best kan kak nasi ketumbar ni....

    ReplyDelete
  18. atie @ ejay,

    selamat mencuba atie...
    memang bestt nasi ketumbar ni...
    terbaikk...

    ReplyDelete
  19. YANA SHAIFUL,

    hmmm...sape yg dah buat...
    mesti nak buat lagi nasi ketumbar ni...
    kak mas pun nak buat lagi tau nanti..
    nasi yang simple dan sedappp....

    ReplyDelete
  20. Mama Hawa/Mama Nani,

    mama....berjangkit virus la ni...
    sedappkan mama nasi ketumbar ni...

    ReplyDelete
  21. izahdaut,

    makcik..baik kau buat makcik..
    sedappp tau....

    ReplyDelete
  22. tun_telani,

    tun..tak terasa sangat la ketumbar tu....
    sedappp....
    try la buat...

    ReplyDelete
  23. mas ita teringin nak buat tapi tak jumpa daun ketumbar ru kalau pakai yang kering punya boleh ke yek..

    ReplyDelete
  24. Salam Mas. Along baru ternamapak nasi ni. ok2, masuk list....hehe

    ReplyDelete
  25. kak ilah dah masak minggu lepas mmg sedap..wangi tapi anak2 kata bau pijat.. hampeh tol laaa..depa tak suka tapi mkn juga...

    ReplyDelete
  26. uwaaaa dah buat ya Mas..akak pun nak masak nasi ketumbar gaklah..menarik kaler ijau tu.....nak goda Hamka niiii..ekekekeke..

    ReplyDelete
  27. tu dia..

    mas... ayu nak try lah masak kat umah..
    mana tau, boleh tambah menu utk pelangganku,
    thanks you sayangku

    PS: resepi durian goreng pun tq yer.. muah2, sayang kamu ketat2

    ReplyDelete
  28. kak, memang menyelerakan sy tgk....
    sedap.... :)

    ReplyDelete
  29. salam kenal mas.Memang sedap nasi ni ya.nanti aka pun nak buat lah.Akak follow jugak ya.

    ReplyDelete
  30. Juwita Jamaludin,

    ita..klu guna ketumbar kering...rasanya dah tak best la...
    kene guna daun ketumbar fresh baru sedaappp....

    ReplyDelete
  31. Mat Gebu,

    che mat...
    memang mabeless nasi ketumbar ni..

    ReplyDelete
  32. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  33. HomeKreation,

    selamat mencuba alongg....

    ReplyDelete
  34. ilahjy ,

    bebudak...memang gitu kan..
    bising2 pun..
    bertambah juga makan...

    ReplyDelete
  35. kak Yatie,

    selamat mencuba kak..
    memang terbaik nasi ketumbar ni...

    ReplyDelete
  36. Citarasa Rinduan,

    ayu...nasi ni simple jerk membuatnya...
    selamat mencuba ayu.....

    ReplyDelete
  37. Cikgu Fikri,

    memang sedapp nasi ni fiq...
    cuba la buat....

    ReplyDelete
  38. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  39. Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek,

    salam kenal juga dari mas...
    selamat mencuba kak..
    memang best nasi ni..
    maceh juga sudi follow.....

    ReplyDelete
  40. salam mas... hari ni baru berkesempatan singgah kat dapur mas ni... sebab dah terbau2 nasi ketumbar ni.. sedap kan nasi ni... akk mmg suka bau daun ni... kalau bau daun ni melekat kat nasi pun lagi akak suka... Hari tu punya buat pun, akk tambah 3 kali... jgn mara...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...