Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Monday, July 4, 2011

Kuih Kasturi @ kuih rengas @ pun kuih kacang hijau



Assalamualaikum. Meh layan dulu Kuih Kasturi @ kuih rengas @ pun kuih kacang hijau ni. Banyak gelaran yang diberikankan kat kuih ni kan...kuih yang sedappp dan menjadi peberet family Mas...Selalunya Mas memang simpan inti kacang yang dah siap tu dalam freeze, jadi bila nak makan, tinggal buat adunan tepung, celupkan inti kacang hijau tu dan terus goreng....senangkan...Semenjak Mas ikut cara HaSue, rasanya dah sedappp buat kuih kasturi ni tak letak kelapa...memang best...macehh ada mek sue....siap ada petua lagi yang Sue berikan untuk dapatkan kuih kasturi yang sedap....memang ratu petua mek Sue sorang tu...jadi sila2 lah bertandang ke HaSue: I Love My Life yerk...banyak petua2 dan resepi2 yang best2 kat kat situ....siap ada gambar cara2 penyediaannya lagi untuk resepi2 Sue tu......memang terbaik....tu yang aku suka...rajinnn betoi kau sue.....

Kuih Kasturi @ kuih rengas @ pun kuih kacang hijau
Resepi : HaSue
Sumber : MasDuniaku
Inti Kacang Hijau
Bahan :
  • 1 cawan kacang hijau
  • 3/4 atau 1 cawan gula pasir- kemanisan bergantung kepada selera masing2
  • 1 sudu kecil garam
  • Air secukupnya untuk merebus kacang
Cara membuatnya :
  1. Kacang hijau dicuci dan ditoskan seketika,rebus dengan lebih kurang 7-8 cawan air sehingga empuk.
  2. Apabila air rebusan hampir kering,tambahkan sedikit air supaya kacang lebih lembut dan tunggu sehingga benar2 kering(sila kacau selalu apabila hampir kering tu untuk mengelakkan berkerak atau hangus)
  3. Setelah benar2 kering,barulah masukkan gula dan garam tadi. Inti akan mencair kembali kerana gula yang cair tu..Biarkan renih dan kering lagi sekali..kacau sekali sekala dan pastikan guna api sederhana perlahan.
  4. Apabila sudah mula kering, perlahankan api..dan kacau sentiasa.
  5. Untuk memastikan inti sudah masak - kacang yang dimasak tadi tidak lagi mengeluarkan wap dari inti atau tiada renihan lagi walaupun api masih terpasang..memang senyap je(takde plup2 dah kat adunan inti tu..haha..bahasa apa aku guna nih),dah siap laa tu..harap faham laa maksudnya ni..hehe
  6. Padamkan api dan sejukkan inti sepenuhnya sebelum dibentuk..
  7. Bentukkan bulat2 sebesar bola pingpong dan leper2kan sedikit.. *sila rujuk gambar DISINI.
  8. inti ini juga tahan disimpan dalam peti sejuk dan sedia saja untuk digunakan..jadi jimat masa kan.
Bahan2 membuat adunan tepung :
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/3 sudu makan marjerin
  • 1 sudu kecil garam
  • secubit gula
  • 1/2 cawan air
  • Sedikit pewarna kuning
  • Minyak secukupnya untun menggoreng - lebih kurang 2 cawan
Cara membuatnya :
  1. Dalam bekas,campurkan tepung,marjerin,garam,gula. Masukkan air dan kacau menggunakan hand whisk supaya adunan cepat sebati. Tambahkan sedikit pewarna kuning
  2. Panaskan minyak dalam kuali,celupkan inti yang sudah dibentuk tadi ke dalam adunan tepung dan goreng sehingga keemasan.


37 comments:

  1. Salam pagi kak mas!!!! Kita dulu2 kalau makan kuih rengas ni suke ambik kulitnyer TAPI sejak2 dah nak tua ni kan hihihi... mkn sume sekali! baru tahu nikmatnyer bila makan semua sekali! suke sgt dgn kuih ni sejak tahu makan :D ada lagi tak kak? nak 2 ketul buat sarap :D

    ReplyDelete
  2. Salam pagi ceria Mas....
    nak tumpang sarap kat sini lah ...ada lagi tak kuih kasturi@ rengas nih Mas?? hehehe

    ReplyDelete
  3. pagi mas...
    waaa... pagi2 dah nampak kuih kegemaran akak ni.. nanti akak nak cuba resepi dari mas ni.. nak rebus kacang dulu.. hihi

    ReplyDelete
  4. As'salam Mas

    I LOVE kuih rengas @ kasturi ni. kak ct dah sedia rebus kacang hijau semalam. ingat pagi ni nak buat bubur tapi bolehlah amik sikit buat kuih fav my family ni..hihi

    mas.. tinggalkan akak sikit tau!!

    ReplyDelete
  5. ni pebret kite...dah lama tak buat...malas nak buat inti... errrrr...mintak satu mas..

    ReplyDelete
  6. Morningggg Mas!!! Waaaah kuih fav akak ni...kalau bg 5 ketuii...at one time jek akak ngap taaauuu...ngerisss x dgr? hehehee

    ReplyDelete
  7. Assalam kak mas,Tuhlamasuk dapo kak sue mmg best,byk ajer petua yg dikongsikan..Sedapkan kuih rengas ikt resepi nih..Sy pon dulu suke kulit ajer,skang baru pandai mkn semua sekali,hehe..

    ReplyDelete
  8. ijayuji,

    kikikiki...kelakar la ika ni...
    haaa..baru tahu sedapp kan...
    rugi dulu ika makan kulitnya jerk...

    ReplyDelete
  9. Mama Hawa/Mama Nani,

    pagi mama...
    ada lagi tu yang mas frozenkan...
    senang nak makan..
    tinggal goreng jerk kan...he..he,..

    ReplyDelete
  10. kak AZLITA AZIZ,

    akak pun suka gak yerk kuih ni...
    give me 5...
    sama la kita...try la kak resepi sue ni..
    best.....

    ReplyDelete
  11. kak CT Delima,

    akak..elok la tu..
    dah rebus kacang yerk..
    boleh buat kuih kasturi ni sikit....he..he..

    ReplyDelete
  12. Cheq Sue,

    wahh..ramai suka kuih yang sedapp ni kan..
    banyak geng..
    sukanya...

    ReplyDelete
  13. kak Ummi,

    kak ummi....
    give me 5 gak..
    ramaiii rupanya peminat kuih kasturi ni....
    mas pun klu dah ngap...tak leh henti2...he..he..

    ReplyDelete
  14. Zaliedana,

    he..he..geng la kau ngan mek siam tu..kikikiki

    haa..baru tahu sedapp kuih ni..
    sedappkan...
    kak mas suka...

    ReplyDelete
  15. kak Yat Maria,

    akak..
    gendang kasturi..
    hmm...apa tu...

    ReplyDelete
  16. Mas,

    ini febret kak nur waktu kecik2 dulu...disini kami panggil gendang kasturi....sedappp

    ReplyDelete
  17. Mas , akak suka makan kuih ni ...tapi nak membuatnya tu tak berapa suka. Ada lagi tak?

    ReplyDelete
  18. Mas..cik abg aku x jemu2 laa mkn kuih ni..camana nih mas?haha..aku suka gak rebus byk skali intinya pastu buh dalam esbok..kalo malas nak bentuk,sudukan aje laa pastu kalo rajin sikit picit2 bagi kemas kan kan..amboihh,promo belog lak yer..mekacih mas..aku pun baru nerai resepi ko nih..tah bila ke udara..masuk Q dulu laa..hihi

    mekasih byk mas sudi cuba cara mudah ni..cantik je kuih ko tuh..aku ingat nak buat gak ptg kang utk yg tersyg.ahakss

    ReplyDelete
  19. Lagi satu mas..aku tak suka kering sangat intinya..bior je lembut sikit..nanti kan dah sejuk dia x keras sgt kan kan..jd masa digoreng..lembutt jek..perghh sedap2..kompom buat ptg kang.haha.

    ReplyDelete
  20. Nuridah,

    kak nur..dulu mak mas selalu buatkan....sedapppp....

    ReplyDelete
  21. Ketuhar Panas Yatie,

    kikiki..ada lagi tu kak..
    gi ambik ...goreng sendiri yerk...

    ReplyDelete
  22. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  23. HaSue,

    sue..semenjak aku buat cara kau tak letak kelapa ni..
    laki aku pun suka...he..he..
    tu yg aku selalu gak buat..
    dah ada geng...
    betul tu...
    aku pun tak masak sampai kering sangat..
    biar lembab2 gitu...sebab bila dah sejuk...kuih ni macam kering sikit kan...nak frosenkan pun best...
    haaa...buat sue...
    mesti senyum lebar laki kau nanti...
    ada kuih peberet...

    ReplyDelete
  24. Mas, akak suka juga kuih ni tp yg kulit dia rangup2 gitu..hehhee..Nak 2 ketul mas..

    ReplyDelete
  25. Salam, Mas....
    Ronda sini jap.. Kuih fav nurul jgk tu...
    Biasa beli, tghari nanti ader ler kat dpn opis ni... Nanti2 nak buat sendiri gak ler... :)

    ReplyDelete
  26. Salam Mas...

    Suka kuih nitapi tak penah buat sendiri...he he beli je...
    Seronok lak kak cek baca komen sue tu...he he nak try gak la buat kuih ni....tq share2 resepi....:)

    ReplyDelete
  27. kak Naz,

    kikiki..yang rangup2 tu jerk kak..
    kacang hijau suka tak..
    sedapp tau..

    ReplyDelete
  28. Nurul,

    nurul...mas jarang beli sebab jarang jumpa yang sesuai ngan tekak mas...
    ni dah jumpa resepi yang menepati citarasa...
    tu yang selalu buat..
    best...
    selamat mencuba yerk nurul...

    ReplyDelete
  29. cik cek,

    kak cik..
    cer try buat...
    sedapp tau kuih ni...
    pada mas resepi kuih ni memang sedapp...
    tak yah letak kelapa...

    ReplyDelete
  30. sedapnyerr!!! tau tak.. last time tun wat ni, inti dia x berapa masak! haha.. sgt2 malu sbb time tu kawan2 datang..uhuk uhuk...
    len kali nk wat lagi.. kali ni rebus betul2.. hehe

    ReplyDelete
  31. salam mas.. ko tau tak.. aku kalo makan kue ni, aku makan tang tepungnye aje.. kacang tu aku x makan...ehehehe..ngelat kan..?

    ReplyDelete
  32. makcikk..
    apa kaboorr.weh aku pun sukekuih rengas si hasue ni. baru ni haby aku request nak kuih ni lagi. aiseh kena buat lagi la nampaknya

    ReplyDelete
  33. tun_telani,

    tun..tak pe..
    belajar dari kesilapan...
    try resepi hasue ni yerk...
    mesti jadi punya,...
    kene rebus betul2 tu..
    klu tak empuk..boleh tambah air...
    selamat mencuba...

    ReplyDelete
  34. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  35. nOOrsha,

    ni sorang lagi..
    macam anak aku lak...gigit tepung keliling..
    tinggal kacang hijau tu...muahahaha

    ReplyDelete
  36. izahdaut ,

    makcik...nanti kasi aku sikit..
    kuih aku dah tinggal 4 ketoi la..he..he..
    bestkan resepi sue ni...
    aku suka..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...