Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Thursday, July 14, 2011

Donut Sira Sambal



Assalamualaikum. Meh layan Donut Sira Sambal petang2 gini...sebenarnya first time gak Mas makan donut bersira sambal ni....gara2  tergoda nengok Noorsha tayang ari tu...lepas tu HaSue lak mencubanya.....jadi Mas teringin nak merasa Donut Sira Sambal ni...hmm..rasanya seakan2 burger malaysia la....sedappppp...sukaaa sangat......tambah satu lagi kelainan pada resepi donut......untuk donut tu Mas guna Donut Roti Mayonis yang Mas buat hari tu....senang bila difrozenkan...nak makan..boleh terus goreng....jadi meh tengok resepi sambal sira tu......

Donut Sira Sambal
Resepi : Noorsha
Sumber : HaSue
Bahan² untuk sira :
  • 15 tangkai cili kering
  • 5 biji bawang putih
  • 1/4 cawan sos tomato
  • 2-3sb gula pasir (kemanisan ikut suka ya)
  • 1/2 labu bawang besar - Mas ikut hasue tambah
  • Garam secukup rasa - Mas ikut hasue tambah
  • 10 -15 biji Donut yang telah digoreng


Cara untuk membuat sira sambal :
  1. Blend lada kering,bawang besar dan bawang putih dengan sedikit air dan tumis hingga garing.
  2. Masukkan gula,garam dan sos tomato. Gula terpulang pada citarasa samada nak manis atau tak. kalau nak manis, boleh tambah lagi.
  3. Kacau lagi hingga tumisan kering @ garing sekali lagi. Kecilkan api dan buang lebihan minyak yg terhasil semasa menumis tadi.
  4. Dengan api yg paling kecil, kacaukan donat dengan sambal. teruskan kaedah kaup balik hingga sambal melekat pada kuih.
  5. Matikan api n sedia dihidang.Selamat Mencuba :)

Sebaiknya selepas disira,terus jer angkat donut tu dan buh atas pinggan ye, kalau tak ia akan sedikit melekat kalau masih kat kuali selepas beberapa jam.hehe..ni macam terjadi pada aku jer kan?huehue..


31 comments:

  1. Salam kak mas!!! nak donut sambal 5 hinggit! kita suke betull beli donut sambal ni masa sekolah dulu2 hihihi...tp selalu ajer habis, mmg laku donut sambal ni dr yg di letak gula gituuu :D pinjam lada blender akak se mangkuk! :D

    ReplyDelete
  2. mas terliur akak tengok donut mas tu.. mmg sedap kalau sira cili.. adoiii... dah tak tahan ni mas nengecap2 bibir ni...

    ReplyDelete
  3. sedapnya donut pedas..biasa mkn yg manis2 jee..kna bt nii ;=)

    ReplyDelete
  4. Mas....

    Wa.....tak rugi beli BM, mmg Mas expert bak2 mendonut n roti ni....

    Kak Ayu minta simpan 3 ketol tau, nak wat berbuka jap lagi....tunggu tau!!! Tgh bonceng unta nih nak jenguk mas....he3!!

    ReplyDelete
  5. mas...best kan kan.. lenkali nak wat lg.hehe..mintak aku 2 ketui mas..rajin ko nih!

    ReplyDelete
  6. thanx 4 trying mas..eceh sepiking london!~ hehehe...sedap kan kan kan..btol ckp ika, donut sira sambal ni popular kat johor..mmg berebut mmembeli..nostalgia sungguh :)

    ReplyDelete
  7. aishhh td kata tak rajin.. keluar donut sira.. yer la tu tak rajin ya mas.. hhee

    ReplyDelete
  8. Mas...selalu donut manis je kan...sesekali makan yg sambal sedap juga agaknya ya.

    ReplyDelete
  9. uishhh sedapnya memang suka pedasx2 gini nanti boleh try ni...ada wat lbh tak mas? bak seketoi nk rasa dulu...hehe

    ReplyDelete
  10. ijayuji,

    ika..kak mas first time tau makan donut sambal gini..
    sedappkan....
    dahhhh..ada 2 ketoi jerk tu..
    tak de dapatnya 5 ringgit....kikikiki

    ReplyDelete
  11. kak AZLITA AZIZ,

    klu org johor memang selalu kan buat donut bersambal gini...
    sedappp rupanya..he..he..

    ReplyDelete
  12. YANA SHAIFUL ,

    yana...kak mas pun selalu makan yang manis jerk..
    suka juga yg pedas gini..
    sedapp wehhh...

    ReplyDelete
  13. Ayu Safieza @ Humaira',

    kikikiki..tambat unta tu elok2 kak..
    akak..ambik la ada 2 ketoi tu..
    mesti dah berbuka kan..

    ReplyDelete
  14. HaSue,

    memang best sue...
    sedapp kan...
    aku suka laaa....

    ReplyDelete
  15. nOOrsha,

    sha....kat utara susah nak jumpa donut gini...
    tu yang aku pun first time makan...kikikiki

    ReplyDelete
  16. K.Nor,

    akak..donut tu yang frozen kak..
    tu yang rajin sikittt...he..he..

    ReplyDelete
  17. noorsafone ,

    betul tu kak..
    sedap juga yang pedas ni...

    ReplyDelete
  18. kak Nieza,

    akak..akak pernah tak jumpa donut gini kat area penang....
    mas dok butterworth..tak pernah jumpa pun..he..he..

    ReplyDelete
  19. Aku pun mendonut ni mas.. Cakap jela.. Tak de bukti. Huhuhu... Babai mas. Kenang daku dlm mimpi muuu

    ReplyDelete
  20. donut sira it is! sedap je nampak..wiken ni kena try nih! Nak kenen seketoi Mas!

    ReplyDelete
  21. nak buat! nak buat!! esok balik miri terus nk wat niiii... hihi

    ReplyDelete
  22. izahdaut,

    makcik..tak pe...ambik bukti dulu..
    nanti kau tunjuk la..he..he...
    kita jumpa dalam mimpi yerk..

    ReplyDelete
  23. kak Mieza,

    selamat mencuba kak....
    baru jer abiss donut ni kak..he..he..

    ReplyDelete
  24. tun_telani,

    tun..suruh bibik tu menguli...
    dah lama cuti tu...he..he..

    ReplyDelete
  25. mas rajinnya menyira donut.. sedap tu tambah rasa pedas2 manis sikit... nak seketui mas

    ReplyDelete
  26. emm...k'ida t'lambat, ni mesti dh abisss....anak k'ida masih tak reti nk mkn pedas2 mas...tak leh nk buat cam gini...nmpk sedap!!

    ReplyDelete
  27. terngin pulak nak buat bila tgk donut mas ni..nak cuba jugak lah petang ni nanti mas..:)

    ReplyDelete
  28. Mas, sedap nampak donut sira...ada rasa mcm popia sira pedas tak cili dia tuh? mesti sedap nih...! akak x rajin lg nak mendonut..huhu

    ReplyDelete
  29. bila lah saya nak mendonut ni? nak sikit kak mas! =0).

    ReplyDelete
  30. Salam.. Nampak sedap sangat donut ni.. Salam perkenalan buat Kak Mas.

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...