Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Thursday, August 19, 2010

Soto Ayam Madura




Assalamualaikum. 
Kali ni berbuka makan Soto Ayam Madura pulak...tak mau makan nasi...terliur tengok Kak Hana buat ari tu....Kak Hana..... betul la cakap akak, memang sedap soto ni...suami Mas, Ain dan Daniel suka sangat...Mas tak letak nasi impit ngan bihun tapi tukar dengan mee kuning...makan dengan bergedil dan cili kicap...perhhh.....sedap bangatt......lebih best bila minum air laicikang sekali...perhhh

Soto Ayam Madura
Copy : Kak Hana  

Bahan :
Bhn rebus ayam
1/2 ekor ayam size kecil - potong empat @ leh gune daging
1 batang serai - titik
1 batang daun saderi - potong dua
1 inci halia - titik
1 kiub pati ayam
1 ikat sup bunjut - x ltk
Air secukupnya

Bhn Kisar :
  • 3 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 4 biji buah keras
  • 1 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 sk lada putih

  • Bhn Tumis :
    • Rempah Tumis (kayu manis dan adik beradiknyer)
    • 1 sudu besar rempah sup @ (1sk serbuk jintan manis, jintan putih dan ketumbar)
    • Air rebusan ayam di atas
    • Garam

    Bhn Sampingan :
    • Nasi impit
    • Ayam siat
    • Taugeh
    • Telur rebus
    • Kentang rebus @ goreng
    • Begedil - resepi leh tgk SINI
    • Daun sup@daun bawang
    • Bawang goreng
    • Suun goreng dan kacang tanah
    • Limau nipis
    • Sambal kicap - resepi leh tgk SINI
      

           
    Cara :
    • Rebus ayam dengan bahan2 di atas hingga ayam masak. Angkat dan toskan ayam dan juga air rebusan. Siat2kan isi ayam dan ketepikan.
    • Panaskan minyak, tumis rempah tumis hingga naik bau. Masukkan bahan kisar, rempah sup dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan air rebusan ayam tadi dan didihkan. Perasakan dengan garam secukup rasa.
    • Hidangkan dengan nasi impit dan bahan2 lain.




    Nyamannnnnnnn........




    6 comments:

    1. Wahhhhhh! mintak semangkuk! nnt dekat berbuka el smpai ek...

      ReplyDelete
    2. Salam kak mas,
      Sugguh menyelerakan kak soto ayam madura ni. Sup2 ni memang membuka selera.
      Pagi tadi puas fikir kat mana nampak sos ABC, bila kak JC cakap pasal kicap indonesia. Rupanya soto ayam madura, ngan sambal kicapnya. hihi. Tak pernah guna kicap ni. slalu MIL wat sambal kicap guna habhal, atau jalen. rasa dia manis2 kan? hum, nanti akan try juga. ;)

      ReplyDelete
    3. Sedapnya Soto dan air laicikang tu Kak Mas...

      ReplyDelete
    4. woowooo..sangat mengancam laaa..nak jugak mcm nih..hari tu buat mee sup mcm mas buat tu..memang best..tapi tak buat entry..tak sempat snap memasing dah lapar..hehe

      ReplyDelete
    5. Salam singgah.. sedapnya nampak mee soto tu.. fuh... cair puasa ku huhuhu

      ReplyDelete
    6. eliya
      ha..ha..dah masak lain dah...soto tu masak semalam...

      indah
      sedap tau soto ni...kicap ABC tu kak mas beli kat The Store...sebab ada terbaca kat blog kak hana kalau tak silap yang kicap ABC ni sedap di makan ngan soto / bakso, kicap ni pekat sikit dari kicap lemak manis tu...rasanya pun sedap...

      suarakalbu
      ha..ha..memang sedap...pedas2 makan soto lepas tu minum laicikang...sedapnya...

      izah
      maceh yer mencuba, sedapkan...try buat soto madura plak izah...sedap sangat...mesti nk lagi...

      ceritakuasn
      ha..ha..sabar2....dah petang ni...

      ReplyDelete

    Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...