Assalamualaikum.
Selain dibuat masak lemak, Mas suka juga masak kari telur gini...sedapp tau....pernah nampak kat dapur Izahdaut....resepinya lebih kurang jerk, cuma daun kari tu Mas ikut cara mak Mas, blend sekali ngan bawang...lagi wangi baunya masa menumis. Dan rasa kari tu lebih sedap....selalunya kalau kari telur, Mas tak letak santan @ susu cair...tak nak lemak2 sangat...he3....makan ngan nasi panas dan ikan goreng....hmmmm...memang best
Kari Telur Pecah
Resepi : MasDuniaku
Bahan :
4 biji telur
8 biji bawang kecil - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
2 tangkai daun kari - dikisar
3 sudu makan serbuk kari
sedikit bahan penumis - (bunga lawang, kulit kayu manis, cengkih dan buah pelaga)
1 biji tomato - belah 4
1 biji cili merah - belah 2
3 cawan air @ lebih
garam secukupnya
1 kiub ayam
Cara :
1. Tumis bahan kisar, bahan penumis dan serbuk kari hingga pecah minyak dengan api perlahan ( sentiasa kacau supaya tak hangit ).
2. Kemudian masukkan air secukupnya. Biarkan mendidih.
3. Bila kuah mula mendidih, masukkan tomato, cili, garam dan kiub ayam dan biarkan seketika.
4. Pecahkan telur satu persatu ke dalam mangkuk kecil, dan tuangkan perlahan2 ke dalam kuah yang mendidih tadi.
5. Kacau perlahan2 dan biarkan seketika dalam 2 minit dan boleh tutup api.
6. Sedia dihidangkan.
biasa masak kari telur yg dah direbus....
ReplyDeletenampak pekat juga kuahnya.....
sedap...
mas guna rempah kari timbang ni..
Deletepenang mari...
tu yg lagi sedapp kari nie...he3
sedapnya mas! terliur dibuatnya.. walaupun tak letak santan atau susu cair tp kari ni nampak pekat elok je... jom tukar ngan kerutuk telur akak plak mas! hehe....
ReplyDeletejommmmm...dah hulur mangkuk kosong nie.....kikikikiki
Deletemas kadang2 tak letak santan kak sebab selalu wat kari...he3
assalamualaikum..
ReplyDeletebaru tadi jalan2 kat umah kak madiha.. dia wat kerutub telo.. kat sini plak gulai telor pecah.. haaaa.. kena balik wat masak telo gak camni.. sedap nampak gulai telo ni..
waalaikum salam..
Deletemehhh ler kita demam telur pulak..
pilih jerk resepi mana...semuanya sedap2...he3
Salam kak Mas erma tak pernah wat n makan telur pecah kari neh.. kalau telur rebus masak kari pernah lah.. dengan kepekatan kari akak tu mmmm menyeleraknlah.. blh wat ni.. tapi dah lapo mkn kat dapo akak dulu lah.. mkn ngan nasi panas2 pastu jgn lupa kicap.. nyum2 he he he
ReplyDeletewaalaikum salam...
Deleteamboiii..sempat lagi nak ngendeng yerk..
telur dah abiss..tinggal kuah kari jerk..
nak ke....
Asslmkum Mas..
ReplyDeleteKepekatannya tu buat akak terguda. Buat cicah capati ok jg ni..Heee
hmm...memang best kak cicah capati ngan gulai nie...
Deletengan roti pun best gak..
salam mas...dah lama xmasak kari,esok pg leh la masak roti jala/lempeng kan Mas :D
ReplyDeleteelok sangat tu kak..
Deletemasak lebih yerk...
boleh mas ngendeng semangkuk....kikikiki
Mas, gerammmnya tgk telur kuning to macam nak cocok aje...
ReplyDeleteAkak ada kuah kari ikan lebih...rasanya kalau pecah telur tu sedap tak?
kak mar...
ReplyDeletelagi la sedappp kak..
mak mas selalu buat gitu kak....
nampak sedapkari telur pecah tu lawan dgn nasi panas2 memang dah tak nampak telinga ni Mas heee
ReplyDeletehahaha...betul tu kak nor..
DeleteSedappp...teingt my MIL dia suka masak telur cam gini....kite pun suka masak letak susu dr santan...:-D
ReplyDeletemas belajar dari mak mas...
Deletememang best kari telur gini...
tu la....susu cair pun ok ganti santan..
Assalam mas,
ReplyDeletelauk telur masak kari macam ni memang sedap..
rasanya akak pernah masak juga macam ni dulu satu kelainan bila kari telur dipecahkan dalam kuahnya tukan..
betul tu kak ayu sebab telur tu bergaul ngan kuah kari..
Deletetu yg jadi kari lebih sedapp...
Mas...memula tengok gmbr Mas td, ingatkan org lain, nampak makin cantik le (ke gmbr org lain..hehe) sori le mas, akak dah tak aktif di fb. Nanti nak buka akaun lain bila mood dah ok.
ReplyDeleteMasuk sini tadi akak terlior tengok kari tu, sedap woo kari telor pecah...
aippp...he3
DeleteTQ kak zana..
ala...gambar biasa2 jerk kak..
mas klu boring2, kari gini yg mas masak...he3
Assallamualaikum Mas..
ReplyDeleteAdam dah bangun ke??? Mas, ermm mmg sedap masak kari telur pecah cam ni. Tang santan tu, mmg tak yah boh pun mesti dah nampak likat kuahnya sbb ada telur tu kan.. Ishhh..cam terliur lak..
Adam tengah tido kak...tu yg mas dapat ngadap lappy nie...he3
Deletemas tengok kari juga kak...
baru letak santan...
Amboiii kari depa....rempah nalaaaa mai dr penang nuuuu, xde santan pon nampak cam pekat ek? Banyak kuah tak?
ReplyDeletetu la pasai....
Deleterempah kari jauh mari..he3
balik kulim baru2 ni...
mas borong la byk2 rempah timbang kat kepala batas tu...he3
wohh hari ni baru aku sampai mas..ketapi lambat.. hehe.. aaa sedap sedap.. kalau cicah ngan roti puri pun best kari gini kan.. err tetibe nak makan roti arab la. ko buatkan aku mas !!
ReplyDeleteishhh...ko ni..
ReplyDeletejangan minta bukan2 boleh....
nanti tak pasal2..
aku pun ngidam sama...kikikiki
Mas asal kulim ke? Nak try la buat kari mas ni senang la xletak santan....hehehe. TQ Redpnya k.
ReplyDeleteyerk hanim..
Deleteselamat mencuba yerk....
Looks very yummy n delicious. Thanks for sharing.
ReplyDelete