Assalamualaikum.
Selamat berhujung minggu buat semua....cuaca hari ni pun hujan jerk kan....sejukkk...nak kluar jejalan pun rasa malas....meh layan dulu Rainbow Cake nie....rainbow 4 warna ???...he3...testing buat sikit dulu...jadi bedal jerk mana yang ada...godek2 dapur...ada 4 warna jerk yang ada, jadi Mas buat jerk la...kek yang sangat sedapppp...apa lagi ditopping dengan Cream Cheese Frosting....perhhhhh....memang terbaik....makan sejuk2 lepas kluar dari freeze....lagi best....tekstur kek ni yang lembab2 gebu memang mengasyikkan bila dimakan...suka sangat...
Rainbow Cake @ Kek Pelangi
Resepi : Whisk Kid
Rujukan 1 : Zuraini Alias FB
Rujukan 2 : Kak Azlita dan Juwita
Bahan :
3 cwn tepung gandum
4 sdk baking powder
1/2 sdk garam
1 cwn butter ~ suhu bilik
2 cwn gula castor ~ Mas dan Ita guna 1 3/4
5 biji putih telor ~ suhu bilik
2 sdk esen vanila
1 1/2 cawan susu segar ~ suhu bilik
pewarna - oren, merah, kuning, biru, ungu dan hijau
Cara :
Sediakan loyang 8 inc ~ kalau boleh 3 loyang. Sapu loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan baking paper. sapukan juga baking paper dengan butter
Panaskan oven pada suhu 170C
Ayakkan tepung, baking powder dan garam ~ ketepikan
Dalam bekas mixer pukul butter dan gula sampai kembang dan gebu atau butter bertukar warna putih .
Masukkan telur putih dan pukul lagi sampai gebu dan ringan
Masukkan esen vanila
Kemudian slowkan yang paling perlahan sekali, mixer, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar
Boleh juga guna spatula dan guna kaedah kaup balik.
*Tepung kena berselang seli dengan susu. Mulai dengan tepung dan akhiri dengan tepung juga.
maksunya : tepung ~ susu ~ tepung ~ susu ~ tepung ~ susu dan akhir mesti tepung
Kemudian bahagikan adunan sama banyak dalam 6 bekas berasingan
*timbang setiap adunan supaya dia sama tebal bila dah siap di bakar
Resepi Krim Cheese :
Bahan :
500 grm whipping cream - brand VIVO
250 grm cream Cheese - brand Phillidephea
60 grm gula icing
110 grm butter
2 titik lemon paste
Cara :
Pukul whipping cream hingga kental. ketepikan
Dalam bekas lain, pukul krim keju bersama semua bahan lain hingga berkrim.
Satukan whipping cream tadi bersama krim keju, gaul sebati, boleh juga pukul dengan mixer dengan kelajuan perlahan.
Boleh digunakan untuk menghias kek anda
Untuk melapis.
Tempahan dibuka untuk sekitar Shah Alam dan kaw2 sewaktu dengannya....boleh email Mas di Mashitah80@gmail.com atau pm jerk kat FB....
sedapnya...xpernah makan kek nih..nampak sdap..
ReplyDeletememang sedappp...
Deletetekstur kek ni lembab2 gebu jerk...
patut la sodapp..krim cheese frosting hahaha.. ooo banyak lagik cheese dlm peti es ek.. wajib buat snow cheese kek mas.. fuh lazaatt
ReplyDeletelawa kek ko mas. kemas jek ko sikit tepinya tu ..ai likeee..nanti buatkan aku ekk
memang nak buat jah snow kek tu...tungguuuuuuuuu
Deleteko pulak..try buat kek nie...
sedapppp gila wehhhh..
ala...deko bodoh2 lagi tu...he3...TQ makcik
nnti aku buatkan ko kek yerk..
masa tengok ko nnti bulan 12 boleh...kikikikiki
Asslmkum Mas.
ReplyDeleteSedapnya mas. . Cantik hasil keknya. Bahan ada tu dlm esbox, tp nak membuatnya tu ja blum gigih lg. :D
waalaikum salam kak...
Deleteala...deko bodo2 jek kak...
tapi kek ni...memang sedapp sangat..
try la buat..
Dah lama kek ni masuk list tapi tak buat2 lagi...sedap yer Mas... aduhhh terguda i...
ReplyDeletemas pun baru datang seru buat kek ni kak...he3
Deletetry la buat yerk....
tak la cerewet sangat membuatnya...
Assalamualaikum Mas :D
ReplyDeleteCantik warnanya! Cantik pembuatannya! Kak Lin suka..
waalaikum salam kak lin...
DeleteTQ kak..
ala...baru belajar kak mendeko nie...
kira ok jerk tu..he3
rajinnya mas merenbow...cantik je nampak. cheq sue belum pernah buat lagi yang guna frosting CC...mesti sedap kan..
ReplyDeleteTQ cheq sue..
Deletememang berbaloi cheq sue buat kek ni...
sedappppp...
apa lagi topping cheese...perhhh..mantap...he3
wow! pengsan kejap! nih yg sgt2 sayang kat besan nih! lenkali buat lagi anto seloyang ke besan sini yer! kekekekekeke
ReplyDeleteakak bangun....
Deletedah sebaldi air mas simbah nie...kikiki
wokey kak...
jadi berbesan...
sampai la kek nie.... ^_^
Massssssssss....kak Naz tak pernah lagi buat kek mengancam ni..hehehe..bila la datang kerajinan ku ini????
ReplyDeleteala akak nie...
Deletetauke kek kan...
gi godek buat cepat....... :D
As'salam Mas, kak ct nak juga, yang dah potong pun tak apa janji dapat merasa :)
ReplyDeletewaalaikum salam kak ct...
Deletemehhhhh rasa sikit sebab tinggal pun sikit jerk....
Aslmkm Mas. Wooo cantek kaler tu... pakai brand apa - Wilton ke, cantik betul warna nya Mas.
ReplyDeleteEh aku punya ada dlm peti lg ke mas? Lupa nk singgah ambik..haish...
ReplyDeleteKek ni bolih tak coverkan dengan fondant. Warna sangat menarik
ReplyDeleteKek ni bolih tak coverkan dengan fondant. Warna sangat menarik
ReplyDeletejom singgah blog sy... sy menjual tudung yg gojes dan terkini.. tq for support :-)
ReplyDeleteMcm terliur plk..mesti try buat kak mas nye receipy ni..Tq..
ReplyDeletesdk tu stand for senduk or sudu kecil ? confuse dkat situ
ReplyDelete