Assalamualaikum.
Dah banyak hari buat apam polkadot nie....alang2 dah ada order, buat sekali untuk di makan...pernah post apam nie versi strawberi , DISINI. Suka sangat dengan kejadian apam nie yang lembut gebu walaupun dah sejuk...kalau disimpan elok dalam bekas bertutup, insyaAllah, apam nie boleh bertahan 2 ke 3 hari...selain dihidangkan untuk jamuan, apam ni sesuai juga dibuat hantaran....jadi..selamat mencuba yerk...boleh juga order dengan Mas jika berminat... ^_^
Apam Polkadot
Sumber : FB Izahdaut
TIPS APAM POLKADOT GEBU DAN INTI TAK BOCOR
SUMBER: dari web Apam polkadot
Gunakan apa2 resepi apam polkadot yang disukai.
Kemudian masukkan ovelette, kuning telur dan esen vanilla, pukul sampai kembang lagi.
Masukkan gula, pukul sampai kembang lagi.
Masukkan tepung dan baking powder diselang seli dengan susu kemudian gaulkan.
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna.
Masukkan setiap warna dlm piping bag atau plastik bersih.
Picit adunan ke dalam mangkuk kertas.
Letakkan filling yang digemari, untuk lebih mudah masukan ke dalam plastik piping kemudian picit.*picitkan dalam bentuk pusar
Picitkan lagi adunan yang sama sehingga penuh dan kemudian dot-dot kan dengan warna pilihan.
Kukus 10 - 15 minit sehingga masak.
Nota:
Jangan gunakan api besar semasa mengukus untuk mengelakkan apam ni jadi merekah atau mekar. Gunakan api yang sederhana sahaja.
Digalakkan untuk balut tudung periuk anda dengan kain bersih untuk mengelakkan air wap kukusan menitis jatuh ke atas apam dan menyebabkan apam tidak cantik.
Diharap dapat berkongsi dengan rakan-rakan kita yang lain, semoga ianya bermanfaat.
Jangan gunakan api besar semasa mengukus untuk mengelakkan apam ni jadi merekah atau mekar. Gunakan api yang sederhana sahaja.
Digalakkan untuk balut tudung periuk anda dengan kain bersih untuk mengelakkan air wap kukusan menitis jatuh ke atas apam dan menyebabkan apam tidak cantik.
Diharap dapat berkongsi dengan rakan-rakan kita yang lain, semoga ianya bermanfaat.
Tempahan dari Lin...TQ yerk...
Tempahan dibuka untuk sekitar Shah Alam dan kaw2 sewaktu dengannya....boleh email Mas di Mashitah80@gmail.com atau pm jerk kat FB....
Assalamualaikum...
ReplyDeleteohhh tidakkkk!!!!... comelnye apam pokodot tu... nani suka panggil telur dinasour.. walaupun size nye tak besar.. tapi bintik2 ala2 telur dinasour dlm citer cartoon kat tv.. hehehehe kan kan.. :) lama tak wat ni..
waalaikum salam....
Deletebeskan buat apam nie..
suka tengok rupanya yg comei warna warni... :)
thu xpe comel je bntuknya mcm sdap je
DeleteA'kum akak... Telur pakai yg dlm peti ais ke?
Deletetelur suhu bilik yerk iyanalex..
Deletecantik kaler apam ni...terang2 lg...
ReplyDeleteapam ni pon nmpk gebus n lembut skali
lama dh buat apam ni...
TQ Qaseh.. ^_^
Deletememang lembut gebu apam ni....best
apammmmmm... angry bird mas tak de ke? kiki
ReplyDeleteangry bird yerk jah....
Deletetungguuuuuuuu..................... :)
menarikkkkk :)
ReplyDeleteTQ Mrs Eady...... :)
DeleteSuka versi yang ada jem tu...mesti sedapppp...kakalu buat lagi nak 20 ketoi ya...
ReplyDeleteamboiiii...he3
Deletesalam mas.....naaaaak!...memang filling stroberi ke, bluberi ke...memang sodap!..nak buat malas dah ni..hihi
ReplyDeletehahaha....kak nik..
Deletebetul tu..
apam nie memang sedappp kan
alaa kak mas mtk 3 bijik.........gebu jekkk nmpkkk
ReplyDeletedah abissss la saba..he3
Deletegi buat sendiri....
salam,kak mas..nak tau telur 2 kembang macam mana?still confuse..2 kali ganda ke?
ReplyDeletepukul putih telur tu kembang sampai jadi meringue iaitu ringan, telangkup tak jatuh.....memang kembang 2 kali ganda
DeleteWaa..memang gebus apam dot2 ko ni Mas...harus diterai ni..kebetulan uda lama tak buat apam polkadot..tq laling bab share tips utk bagi apam gebusss...mmmuahhh!
ReplyDeletekak mas..rindu nk tgk resepi dlm blog akak...masa raya kt kampung 3G xkuat ler.....aduhs..hehhe
ReplyDeletesdap ke lau sdap sngat post la kt sni
ReplyDeleteSalam puan Mas, saya ada perkara urgent nak hubungi puan berkenaan www.apampolkadot.com. Boleh dapatkan email puan atau hp no puan untuk saya hubungi?
ReplyDeleteHarap sangat dapat berhubung dengan puan.
Terima kasih dan salam ceria =)
boleh cont akak 0134242505
DeleteOvelette nya dimasukkan bersama telur atau akhir sekali? Yg mana yg ok if nak simpan utk sehari dua.
ReplyDeletesalam,nk tnya filling tu nk bubuh ape je ye slain coklat chip?
ReplyDeleteSalam.... tx sharing.. nk tanye.. nk balut tudung periuk tu belah dalam ke...
ReplyDeleteyerk...balut yg dlm...utk elak wap menitik atas apam
DeleteEhh nak wat apam ni mmg kne kkus?
ReplyDeleteSedapnya...nanti nk try buat la..
ReplyDeleteSy dh bt apam ni.. Tp bile sejuk dh xgebu.. Nape ye? Btol ke lpas dh msok tepung tu kne mix slow je jgn laju sbb nanti adunan tu main peranan pd hasilye.. Kompius masih mcari dmane silapnye.. Huhu
ReplyDeletemasa masuk tepung memang kena mixer slow2 ....
Delete