Assalamualaikum.
First time tau Mas buat Kuih Lompat Tikam ni. Selalunya Mas beli jerk. Berbaloi buat sendiri sebab dapat banyak untuk 1 adunan....puas juga makan...he3
Simpan dalam freeze lagi best.....sejukkk nyaman jerk bila makan....
Macam biasa, resepinya dari Kak Fida Myresepi. TQ kak....
Kuih Lompat Tikam
Resepi : Kak Fida Myresepi
Bahan :
10 -12 mangkuk kecil
Lapisan bawah :
62 g tepung beras @ 8 sudu besar
660 ml air @ 2 1/2 cwn + 2 sudu besar
62 ml air pandan @ 3 sudu besar + 1/2 sudu kecil pewarna hijau
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil air kapur - Mas x letak
Lapisan atas :
25 g tepung beras @ 3 sudu besar
600 g santan pekat @ 2 cawan + 5 sudu besar
1/2 sudu kecil garam
Air gula :
250 g gula melaka @1 cawan - yang telah dihiris halus
500 ml air @ 2 cawan
1 helai daun pandan - di simpul
Cara :
Gula melaka, daun pandan dan air dimasak hingga mendidih dan gula larut.
Tapis dan sejukkan.
Cara :
Campurkan bahan2 lapisan bawah di dalam periuk, Kacau rata dan masak hingga pekat dan berkilat, sampai nampak adunan meletup letup besar. Matikan api.
Tuang adunan ke dalam mangkuk2 kecil yang bertutup hingga 1/2 bahagian mangkuk. Ketepikan.
Masak pula lapisan atas hingga pekat dan tuang keatas lapisan bawah tadi. Sejukkan pada suhu bilik.
Tuang secukup air gula ke atas kuih dan boleh di hidangkan.
Jika suka makan sejuk,simpan kuih yang telah diisi air gula di dalam peti sejuk.
As'salam Mas
ReplyDeletek.ct pun suka, abg k.ct pun suka..nanti nak cuba sebab bekas kecik2 tu banyak. stok tepung semuanya ada :)
Salam, Mas.
ReplyDeleteTengok yang dah cedok tu, awwwwwwwwww, ngancamnya Masssss
salam mas hemmm mmg sdp kuih ni..akk pun x pernah buat lg..biasa beli..sdp mkn sejuk2....nak try jugak..
ReplyDeleteamboii banyaknya kuah dia... sedap ye mas.. lama dah aku tak makan lompat tikam.. aku suke kalau ada santan pekat tuh.. sedaapp..peh tu ada pulut sikit.. kan sedap kan
ReplyDeleteemm, sedap, suka kuih-kuih cam ni...nanti boleh cuba...
ReplyDeleteSalam kak mas! walahhhhhhhh! suke sgt kuih mcm niii, lama sgt tak buat itu hari puasa pun tak buat kalau tak silap termengidam ler pulak mkn sejuk2 sedapnya!
ReplyDeletesedapnya.....
ReplyDeletex cukup 1 nih.....
Sedap tuuu nak try la nanti.....copy dulu recp hehehe.
ReplyDeleteMas, akak suka sgt kuih2 lembut mcm ni..tapi malas nak melompat tikam..:)
ReplyDeleteSalam kak Mas... kak Mas erma tak pernah mkn kot kuih ni..mmm kenapa lompat tikam? kak rasanyer cam bubur som som ker? tgk ader air gula.. teringinnyer.. mkn time sejuk2 nyaman kat tekak nek.. nak semangkuk kak mas he he he
ReplyDeleteglup!
ReplyDeleteMas...cantik molek kaler air gula tu...cap apa mas gula melaka tu? cap tiga serangkai ye...eh tu cap kain batik...gegege...Enak banget kalo mkn yg putih tu lg byk dr yg ijo...byk dapat ye...haa dh tu..tk reti2 lg nk nganto?
ReplyDeleteSalam Mas..nampak sedapnya klu mkn sejok2 kan.Meh,k.atie nk 2 bekas kecik tu:D
ReplyDeletehmmm...sedapnya..laju aje ni kalau masuk ke tekak...
ReplyDeletesalam mas,
ReplyDeletetgok pic yg last skali tue..siap dgn air gula camtu waalaaweiii sluurppp2 kt tekak nie:)
Assallamualaikum Mas..
ReplyDeleteMas, ni kuih gangster ni Mas.. Lompat..pas tu tikam..heheheheee.. Kat sini bnyk jual ni mas.. Sbb tu akak malas nak buat..hahahaha..alasan...