Apam Strawberi
Resepi : Ain Rusli
Sumber: Majalah Rasa
Rujukan : Gallery MamaMimi
Bahan :
140 gm tepung gandum
1 1/2 sudu teh baking powder - diayak sekali bersama tepung gandum
110 gm gula halus
75 ml susu segar atau susu cair
2 biji telur
1 sudu kecil ovelette
1/2 sudu esen vanilla @ perisa strawberi
Filling @ perasa adalah mengikut citarasa masing
Sedikit perwarna hijau - untuk daun
Sedikit pewarna merah - untuk strawberi
Sedikit pewarna putih - untuk biji strawberi
30 keping mangkuk kertas
Langkah-langkahnya :
Utk lihat cara2 membuat bentuk strawberi, sila lihat di dapur Gallery MamaMimi.
1. Pukul telur dan gula halus sehingga kembang
2. Kemudian masukkan tepung gandum dan serbuk penaik yang telah diayak bersama diselang selikan
dengan susu segar
3. Selepas itu, masukkan ovalette dan perisa vanilla. Putar sebati hingga nmpk kembang dan gebu
4. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna.
5. Masukkan setiap warna dlm piping bag atau plastik bersih.
6. Picit adunan ke dalam mangkuk kertas.
7. Letakkan filling yang digemari, untuk lebih mudah masukan ke dalam plastik kemudian picit.
8. Picitkan lagi adunan yang sama sehingga penuh dan kemudian dot-dot kan dengan warna pilihan.
9. Kukus 10-15 minit sehingga masak.
Nota:
Jangan gunakan api besar semasa mengukus untuk mengelakkan apam ni jadi merekah atau mekar. Gunakan api yang sederhana sahaja.
Digalakkan untuk balut tudung periuk anda dengan kain bersih untuk mengelakkan air wap kukusan menitis jatuh ke atas apam dan menyebabkan apam tidak cantik.
Adunan ini akan menghasilkan 30 biji strawberi
Antara rahsia apam anda gebu adalah ovalette diletakkan akhir sekali selepas tepung diputar sebati
Diharap dapat berkongsi dengan rakan-rakan yang lain, semoga ianya bermanfaat.
Tempahan dibuka untuk sekitar Shah Alam dan kaw2 sewaktu dengannya....boleh email Mas di Mashitah80@gmail.com atau pm jerk kat FB....
Tempahan dibuka untuk sekitar Shah Alam dan kaw2 sewaktu dengannya....boleh email Mas di Mashitah80@gmail.com atau pm jerk kat FB....
rupa macam apam polkadot, 1st time tgk yang 'distrawberikan'... comel!
ReplyDeleteTo kucingorengemok,
ReplyDeletesajerk jerk buat bentuk strawberi..
resepinya sama jerk..
ikut kita nak dot2 ke...bentuk angry birds ke..he3
Mas, akak pun penah buat bentuk strawberry ni, laku betul, tapi bila dot biasa macam tak laku pulak, hehe.
ReplyDeletebest jugak Mas distrawberry kan dot dot ni cari kelainan sbb dot2 ni dah femes walaupun adunannya sama tapi rasa nya mesti lain sbb si strawberry tu kan...
ReplyDeleteomeynyerr!!! tun wat dot dot pun x sempat lagi.. nk buat strawberry lagi laaa..
ReplyDeletewah..comel2nya apam ni..suke2x...
ReplyDeletesalam Mas..
ReplyDeleteRajinnya lah adik sorang ni..
comel-comel apam tu.. tentu anak2 suka kan mas
rajinnya Mas mengedot2 apam pulak...cantiklah wat rupa strawberry mcm ni..akak nak wat gaklah...
ReplyDeletealolololoo kiutnyerr... sayang nak makan nih! klu akak buat jd apa la si stoberi tuh yer! jd durian kot.. kekekeke
ReplyDeletecantik betul tompok2 strawberry tu... gebus hihihi
ReplyDeletecantik strwberinyaa....suka tgk klu org lain bt apam cani nii..semua cantik..kita xtau bile nk cuba bt sndiri..xde kerajinan langsung hihii
ReplyDeleteaahh.. comelnya apam tu.. jeles pon ada.. huhu
ReplyDeletebaby adam ni baik sgguh la..xkco pon mama dia mengapam..
Salam rindu mas..
ReplyDeletetak pernah buat patern strawberi lagi kalau dot2 dh biasa...
rajin lah mas!!
wewiiitt...lawola stoberi ko..bak sekilo:)
ReplyDeletesalam mas,
ReplyDeletecantik2 la..rajin btl ..nk join makan nie boleh x?..:)
Salam perkenalan kak mas.siti mohon share resipi ni yer..tgk comel jek apam strawberi akak ni.
ReplyDelete