Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Monday, October 22, 2012

Apam Polkadot - gebu dan lembut






Assalamualaikum.
Dah banyak hari buat apam polkadot nie....alang2 dah ada order, buat sekali untuk di makan...pernah post apam nie versi strawberi , DISINI. Suka sangat dengan kejadian apam nie yang lembut gebu walaupun  dah sejuk...kalau disimpan elok dalam bekas bertutup, insyaAllah, apam nie boleh bertahan 2 ke 3 hari...selain dihidangkan untuk jamuan, apam ni sesuai juga dibuat hantaran....jadi..selamat mencuba yerk...boleh juga order dengan Mas jika berminat...  ^_^

Apam Polkadot
Sumber : FB Izahdaut

TIPS APAM POLKADOT GEBU DAN INTI TAK BOCOR


SUMBER: dari web Apam polkadot

Gunakan apa2 resepi apam polkadot yang disukai. 
Boleh juga lihat resepinya DISINI.


Langkah2 nya:


Pukul telur putih sehingga kembang elok.


Kemudian masukkan ovelette, kuning telur dan esen vanilla, pukul sampai kembang lagi.


Masukkan gula, pukul sampai kembang lagi.


Masukkan tepung dan baking powder diselang seli dengan susu kemudian gaulkan.


Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna.

Masukkan setiap warna dlm piping bag atau plastik bersih.


Picit adunan ke dalam mangkuk kertas.


Letakkan filling yang digemari, untuk lebih mudah masukan ke dalam plastik piping kemudian picit.*picitkan dalam bentuk pusar


Picitkan lagi adunan yang sama sehingga penuh dan kemudian dot-dot kan dengan warna pilihan.


Kukus 10 - 15 minit sehingga masak.









Nota: 

Jangan gunakan api besar semasa mengukus untuk mengelakkan apam ni jadi merekah atau mekar. Gunakan api yang sederhana sahaja.

Digalakkan untuk balut tudung periuk anda dengan kain bersih untuk mengelakkan air wap kukusan menitis jatuh ke atas apam dan menyebabkan apam tidak cantik. 

Diharap dapat berkongsi dengan rakan-rakan kita yang lain, semoga ianya bermanfaat.





Tempahan dari Lin...TQ yerk...

Tempahan dibuka untuk sekitar Shah Alam dan kaw2 sewaktu dengannya....boleh email Mas di Mashitah80@gmail.com atau pm jerk kat FB....



29 comments:

  1. Assalamualaikum...
    ohhh tidakkkk!!!!... comelnye apam pokodot tu... nani suka panggil telur dinasour.. walaupun size nye tak besar.. tapi bintik2 ala2 telur dinasour dlm citer cartoon kat tv.. hehehehe kan kan.. :) lama tak wat ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikum salam....
      beskan buat apam nie..
      suka tengok rupanya yg comei warna warni... :)

      Delete
    2. thu xpe comel je bntuknya mcm sdap je

      Delete
    3. A'kum akak... Telur pakai yg dlm peti ais ke?

      Delete
    4. telur suhu bilik yerk iyanalex..

      Delete
  2. cantik kaler apam ni...terang2 lg...
    apam ni pon nmpk gebus n lembut skali
    lama dh buat apam ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ Qaseh.. ^_^
      memang lembut gebu apam ni....best

      Delete
  3. apammmmmm... angry bird mas tak de ke? kiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. angry bird yerk jah....
      tungguuuuuuuu..................... :)

      Delete
  4. Suka versi yang ada jem tu...mesti sedapppp...kakalu buat lagi nak 20 ketoi ya...

    ReplyDelete
  5. salam mas.....naaaaak!...memang filling stroberi ke, bluberi ke...memang sodap!..nak buat malas dah ni..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha....kak nik..
      betul tu..
      apam nie memang sedappp kan

      Delete
  6. alaa kak mas mtk 3 bijik.........gebu jekkk nmpkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah abissss la saba..he3
      gi buat sendiri....

      Delete
  7. salam,kak mas..nak tau telur 2 kembang macam mana?still confuse..2 kali ganda ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pukul putih telur tu kembang sampai jadi meringue iaitu ringan, telangkup tak jatuh.....memang kembang 2 kali ganda

      Delete
  8. Waa..memang gebus apam dot2 ko ni Mas...harus diterai ni..kebetulan uda lama tak buat apam polkadot..tq laling bab share tips utk bagi apam gebusss...mmmuahhh!

    ReplyDelete
  9. kak mas..rindu nk tgk resepi dlm blog akak...masa raya kt kampung 3G xkuat ler.....aduhs..hehhe

    ReplyDelete
  10. sdap ke lau sdap sngat post la kt sni

    ReplyDelete
  11. Salam puan Mas, saya ada perkara urgent nak hubungi puan berkenaan www.apampolkadot.com. Boleh dapatkan email puan atau hp no puan untuk saya hubungi?

    Harap sangat dapat berhubung dengan puan.

    Terima kasih dan salam ceria =)

    ReplyDelete
  12. Ovelette nya dimasukkan bersama telur atau akhir sekali? Yg mana yg ok if nak simpan utk sehari dua.

    ReplyDelete
  13. salam,nk tnya filling tu nk bubuh ape je ye slain coklat chip?

    ReplyDelete
  14. Salam.... tx sharing.. nk tanye.. nk balut tudung periuk tu belah dalam ke...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yerk...balut yg dlm...utk elak wap menitik atas apam

      Delete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...