Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Friday, August 5, 2011

Puding Tauhu Lagi....terbaikkkk




Assalamualaikum. 
Hmmm...buat lagi Puding Tauhu yang sedappp ni....patut la Kak Nor berulang kali buat puding tauhu ni.....memang sangat sedapppp...juga sesuai sangat dibuat juadah berbuka puasa...pasti nyaman rasanya tekak bila dapat makan puding tauhu ni....segarrrr dan sedappppp tau.....adik ipar pun cadangkan nak buat lagi masa raya nanti...hmm.....Mas pun sekarang kalau nampak jerk laici....teringat puding tauhu ......memang terbaik puding tauhu ni...untuk yang belum menerainya...Mas cadangkan untuk mencuba puding tauhu yang sangat sedapp ni......pasti tak mengecewakan....betoiii kan Izahdaut dan Kak Ita.....rasanya ramai yang dah mencuba puding tauhu ni....maceh pada Kak Nor atas perkongsian puding tauhu yang sangat sedappp ni......


Puding Tauhu
Sumber : MasDuniaku

Bahan :
1/2 paket agar2 strip ( direndam ,pastu toskan ) ~ lebih kurang 18gm
1 1/2 liter air
1 cawan santan pekat
1 tin kecil susu pekat manis
1 tin susu cair
4 sudu besar gula
2 helai daun pandan - disimpulkan

Cara membuat Puding Tauhu :
Masakkan agar2 dengan air hingga mendidih dan larut agar2 tadi. Masukkan sekali gula dan daun pandan.
Satukan santan dan kedua2 susu dalam sebuah bekas. Kacau hingga sebati.
Masukkan adunan susu kedalam periuk berisi agar2 dan masaklah hingga mendidih, jgn lupa mengacaunya ya.. Bila dah mendidih terus padamkan api dan jgn biarkan mendidih lama takut nanti pecah minyak.
Biarkan hingga suam2 kuku dan hendaklah ditapis sebelum dicurahkan ke dalam loyang atau bekas acuan kecil2. Jgn sekali2 tuang kedalam loyang ketika masih panas kerana nanti akan terbentuk lapisan yg tak cantik (dan tak sedap nak makan)kat atasnya.
Bila dah sejuk, masukkan kedalam peti ais. Bila nak menghidangnya, cedukkan dgn senduk ke dalam bekas(spt taufo fah) dan letakkan laici dan kuah ke atasnya.
Boleh juga kalau nak letak dlm bekas kecik dan hidangkan bersama laici atau fruit koktel.





Untuk kuahnya:
1 tin laici - laici tu di siat2kan ( boleh juga guna fruit koktel )
2 tin air ( gunakan tin laici sbg sukatan )
8 sudu besar gula ( bg penggemar manis bolehlah lebihkan ikut citarasa sendiri ya )
3 sudu besar perasa laici (spt brand tamin) - yg ni optional, tak letak pun tak apa, cuma nak lebihkan rasa laici jer kuah dia


Cara Membuatnya :
Mula2 buat kuah dia supaya cepat sejuk. 
Bila dah sejuk skit boleh lah letak dalam peti ais. 
Masukkan kesemua bahan utk membuat kuah kedalam periuk (kecuali laici atau fruit koktel) dan masaklah hingga mendidih. 
Rasakan sendiri manis dia mengikut citarasa anda ya..


29 comments:

  1. Salam Kak Mas.. huhuhuhu terliurnyer.. sedaptu mkn time sejuk2 nyamannyer lalu kat tekak.. kak.. pudingni ala2 puding dangdut ke rasanyer? pernah wat resepi kak Hana.. ni yang nak try gakni kak.. he he he

    ReplyDelete
  2. Salam kak mas!!!!! kita kat dapo nii bwk lappy letak kat bar wakakaka// puasa2 ni kita belum buat puding lagi nanti nak buat jugak, mmg puding ni terbaikkkkkk!! hilang haus mkn sejuk2 puding nii :D

    ReplyDelete
  3. HALAMANKU ,

    erma...rasanya lain dari puding laici dangdut tu...
    puding tauhu ni rasa lemak2 ....
    lembuttt2 gitu pudingnya....
    gabung lak ngan air laici tu...
    perrhhhhh....

    ReplyDelete
  4. ijayuji,

    amboii..sampai ke dapur lappy ika berjalan yerk....kikikiki
    try ika...memang terbaikk puding tauhu ni...sedapp

    ReplyDelete
  5. mas >> takkan terima kasih jer, kut2 dpt 1/2 loyang pun tak per dah.. :)

    ika tu, mmg dah acapkali buat mas. dia tu, yg masih atas dapur, belum letak kat loyang dah dia hirup.. kan jah kan.. hehe

    ReplyDelete
  6. Mas, akak pun dah buat puding tauhu adinda Nor ni hari ni...hehee...tak beku lgk tu...blk tghri td godek..x sabor nak rasa puding tauhu glemer Nor nih..hehee...

    ReplyDelete
  7. Memang sedap puding tauhu ni, tak jemu la kata orang.

    ReplyDelete
  8. K.Nor ,

    kak nor..boleh jerk untuk cikgu tersayang ni..he..he..
    nnti nak berbuka ambik tau...
    kikiikikii..ika...betul ke tu..

    ReplyDelete
  9. kak ummi,

    akak..give me 5...
    macam berjanji lak kita kan...he..he..
    mas suka sangat puding tauhu ni,..
    sedappp kan kak..

    ReplyDelete
  10. kak haliza,

    akak..betul tu..
    mas pun berulang kali buat...

    ReplyDelete
  11. salam Mas..selamat berbuka..sedapnyer puding ni dimakan sejuk2 yer..

    ReplyDelete
  12. sedapnya mas.. berslurpp-slurpppp.. mmg best buka biasa dgn puding2 camni..

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum mas..
    wah buat lagi yer mas... berbuka ngan puding kat atas nie memang best nie mas... antar ckit kat akak mas... jap lg nak berbuka nie.. :)

    ReplyDelete
  14. Mas

    ishhh naperla akak tak wat puding ni ek...harus dibuat jugak!! suka puding2 lembik cam ni :)..ishhh aleh2 terjeling plak abok2 kat bawah tu...nak buat..nak buat...ohhh abok2 here i come!

    ReplyDelete
  15. mas ..masa berbuka mmg kena ada puding, x kiralah puding ape pun..hari ni akak buat cheese puding..jom mas, tukar2 puding! ;)

    ReplyDelete
  16. Rabiatun Adawyah,

    akak...mas lepas minum air suam..terus makan puding tauhu ni dulu....
    asyikkk...

    ReplyDelete
  17. dZana,

    akak..betul tu..
    klu makan puding sejuk2 gini..
    nyaman jerk rasanya kan...

    ReplyDelete
  18. Diana @ Melley Mey,

    akak..beressss.....
    memang best berbuka ngan puding ni....

    ReplyDelete
  19. Yat Maria,

    akak..buat kak puding tauhu ni..
    terbaikkk tau...
    syokk mencedoknya masuk mulut...

    ReplyDelete
  20. Sofea,

    nakk...
    jomm tukar ngan puding cheese akak tu....
    sedappnya...

    ReplyDelete
  21. Mas : aku jugak tak terbuat..taun depan agaknya baru buat..huhu..

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum Mas,
    mmng sedap puding tauhu ni, akak pun dah wat gak tapi guna agar2 serbuk..senang je..tak retilah guna agar2 tali tu..lama tak guna..hehehe kes malas..ngeeeee..

    ReplyDelete
  23. kak mas! =0).
    sedap sungguh puding tauhu tu..rasa nak cuba jugak la ujong minggu nie =0).

    ReplyDelete
  24. kak mas! =0).
    sedap sungguh puding tauhu tu..rasa nak cuba jugak la ujong minggu nie =0).

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum Mas...

    Tadi Kak Lin Singgah Umah Yati Dia Masak Cucur Tauhu...Sampai Sini Puding Tauhu...Yg Mana Satu Nak Di Buat Ni Kedua2nya Sedap!

    ReplyDelete
  26. salam mas.. leh la try nanti puding tau hu ni.. ita suka puding berkuah2 gini..:)

    ReplyDelete
  27. Nyamannya....bila Mas dah ckp byk kali sedap...mesti try jugak ni...amik dulu resepi...buat...kejap2...kena tunggu ramai org kat rumah akak...he he :)

    ReplyDelete
  28. akak kan mas dah bertin tin akk beli laici tapi tak sempat nak buat..alih2 tgk laici tu hubby dah buka buat teh laici..selalu tertunda nak cuba puding ni..

    ReplyDelete
  29. Assalam mas, wah ada puding kat sini ya..akak dpat tengok ajelah mas..rumah akak tu puding2 ada slow banyak..hehe..kalau abok2 kat bawah tu boleh....hehe

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...