Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Tuesday, August 9, 2011

Kuih Lopes



Assalamualaikum. Entry tertunggak lagi...meh layan Kuih Lopes yang Mas buat untuk berbuka ahad lepas.....dah banyak kali Mas buat kuih lopes resepi tulip ni...pulut tu elok2 jerk lembutnya pada Mas...kadang2 kalau lopes yang dijual...pulutnya tak lembut dan air gulanya pulak cair, jadi baik buat sendiri.....lebih berbaloi kan.....membuatnya pun pada Mas tak terlalu susah...sambil2 tengok tv pun boleh buat lopes ni......untuk family kecil macam Mas, buat 1/2 adunan pun dah puas makan.....boleh sambung makan masa sahur....jadi meh layan resepinya pulak, mana tahu ada yang nak mencubanya....

Kuih Lopes 
Resepi : Tulipmyresepi
Sumber : MasDuniaku
Bahan :
  • 2 cawan beras pulut
  • 2 cawan santan cair
  • 1/2 cawan air pandan - dikisar
  • 1 st air kapur
  • 1/2 sudu teh garam
  • beberapa titik pewarna hijau
  • kelapa parut yang di gaul dengan sedikit garam
  • *** air gula ***
  • 3 ketul gula melaka
  • 5 sudu besar gula
  • 3 cawan air
  • 1 helai daun pandan - Mas tambah untuk wangikan air gula.

Cara membuatnya :
  1. Cuci beras pulut, rendam beras pulut dengan air selama 3 jam, masukkan juga pewarna hijau dan air kapur. Kisar daun pandan bersama 1/2 cawan air dan tapiskan airnya. Kemudian toskan dan masukkan dalam loyang. Kukus selama 20minit. Lepas tu, masukkan santan & air pandan kukus lagi selama 30minit.
  2. Alas bekas 4segi @ bulat dengan plastik @ daun pisang. Ambil pulut tekan padat2 dengan plastik @ daun pisang. Biarkan sejuk, kemudian potonglah ikut bentuk yang anda suka. Kemudian golekkan dalam kelapa parut.
  3. Semasa kukus pulut,boleh buat air gula. Masukkan semua bahan dalam periuk,bila dah mendidih kecilkan api dan masak hingga agak likat. Bila dah sejuk boleh dimakan bersama pulut.
Nota : 
  • Air gula merah akan bertambah pekat apabila sejuk 
  • Untuk air kapur tu rasanya tetap sama jika tak diletak. Air kapur untuk menampakkan lagi seri beras pulut tu. Kalau tak nak pakai pun tak pe. Selamat mencuba...




32 comments:

  1. adeh,geram pulak tgk lopes mas ni..masuk list lah..dah lama tgk org dok post kuih lopes tapi tak teringin pun.nape hari ni rasa lain macam pulak..:)

    ReplyDelete
  2. seriyes comel je kuih lopes ko mas.. suke mokcik tengok. warne pun cantikk je... buat 1 cawan beras dapat brapa biji mas lopes tu?

    betul2 kalau beli kuah dia cairr je.. tak puas makan.

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum mas...
    wah sedaaap tu kuih lopes... dah lama akak x buat... memang betulkan mas.. kalau buat sndiri mmg puas ati kan

    ReplyDelete
  4. Salam Mas, uwaaaaaaaaaaaaa...peberet seisi Home Sweet Home ni tau..arghh, belum buat lg nih..anak2 mmg ada sebut...adeeh bila laaa.... xleh duk lama2 sini, ngences akak tgk..huhu

    ReplyDelete
  5. Rajin Mas.. buat kuih hari hari.. ni lopes kan memang hot fav but i like the tiga segi punya.. kira tradisional punya lah.. maklum orang lama hehe

    Selamat berpuasa mas!

    ReplyDelete
  6. peberet nih kuih lopes, nak buat gak tp lom buat2 lg. mas buat letak santan ek,saya slalu buat sempoi jer msk cam kita masak nasi tu pastu golek jer dlm kelape hehehe nak cepattt

    ReplyDelete
  7. salam mas..kuih fav akak ni..tapi nak mkn beli je..pemalas betul akak ni kan! ;)

    ReplyDelete
  8. rajin mas melopes ye..kalau la ada kelapa fresh kt japan ni...sedapnyer buat lopes..haiii

    ReplyDelete
  9. anymz,

    kikikii...dah sampai seru melopes la tu kak...
    gi buat cepat.....

    ReplyDelete
  10. izahdaut,

    makcik..klu kau buat..1/2 adunan dah elok sangat..
    puas kau makan nanti...
    betoii tu...aku klu lopes air gula cair...
    terus terbantut nak makan...
    ngada2 kan...
    tu yg buat sendiri...
    ambik kau nak mcm mana lopes tu...kikikikiki

    ReplyDelete
  11. Diana @ Melley Mey.

    akak..betul tu...
    sebenarnya hari pertama puasa...
    beli lopes..
    mengecewakan betoi...
    tu yg mas buat sendiri...
    berbaloi2..

    ReplyDelete
  12. Ummi,

    akak..compom lepas ni kluar entry lopes home sweet home...he..he...
    seronok klu seisi seluarga suka...
    mesti kejapp jerk habis lopes tu...

    ReplyDelete
  13. Rima ,

    akak..mas buat sikit2 jerk..
    rasa lebih suka buat kuih sendiri...he..he..
    hmm..lopes bersegi yerk...
    malas lak nak membalutnya...kikikiki

    ReplyDelete
  14. Hanim,

    hmm...mas letak santan..
    baru sedapp berlemak....he...he..

    ReplyDelete
  15. Sofea,

    akak..klu ada tempat yg sedapp..
    mas pun nak beli jerk....he3

    ReplyDelete
  16. Ida,Japan,

    akak..kat jepun tak de fresh kelapa ke...
    hmm..susah juga kan...

    ReplyDelete
  17. teringin la pulak nak buat lopes ni mas... rajin ke tak nih..

    ReplyDelete
  18. sedapnya mas... ni kuih fav dalili ni dia klu makan kuih ni mmg bertambah2 suka betul... akak pon berangan nak buat..

    ReplyDelete
  19. Dik mas comey...akak tgh mikir nih, kedai mama kat sini duk jual pulut ni......mmmmm......sedap tu lopes mas ni...tunggu ye dik, jap lagi kak sampai..;p

    ReplyDelete
  20. sini pon dh melopes gak ye mas... alahaiiii... lopes ni rajin mkn je... heeeee

    ReplyDelete
  21. sini pon dh melopes gak ye mas... alahaiiii... lopes ni rajin mkn je... heeeee

    ReplyDelete
  22. alahhh akak dah type panjang lebar dia hilang pulak comment akak ....
    lopes mas ada lagi tak tu?.
    ni akak daatng dah nak sahur ni..tak ada?..nasib baik akak dah buat hari tu..kalau tak hampa aje..hehe

    ReplyDelete
  23. salam mas.. sukanya kuih lopes.. laa tak makan nak buat ramai tak layan pulut umah ni

    ReplyDelete
  24. mas..akak suka kuih ni..tp tak pernah wat..selalu beli jer..tak pun mak mentua yg buatkan...kuih tradisional mmg besh!

    ReplyDelete
  25. k.nor,

    akak..buat jerk..
    kak nor kan rajinnn....
    nanti ajak mas makan sekali tau...

    ReplyDelete
  26. AZLITA AZIZ,

    sama la ngan daniel kak..
    suka sangat ngan lopes ni..he..he..

    ReplyDelete
  27. Ayu Safieza @ Humaira' ,

    akak...selamat mencuba kak....
    nnti mas sampai doha yerk..
    nak merasa lopes akak lak..

    ReplyDelete
  28. Anawahid ,

    akak..mas pun rajin makan gak..
    bila dah beli yg tak sodap..
    kene gak buat sendiri...kikikiki

    ReplyDelete
  29. kak Ayu ,

    akak..dah abiss la lopes tu..
    mas klu puasa,memang suka kuih lopes ni...

    ReplyDelete
  30. Juwita Jamaludin,

    susah juga klu sorang jerk yg makan kan ita,
    klu teringin, buat sikit jerk la ita,
    nak beli, tak de jual kan kat jepun tu..

    ReplyDelete
  31. Mieza,

    akak..mas pun baru jerk belajar buat...
    tak de susah sangat rupanya..
    try la buat kak...

    ReplyDelete
  32. 構造化された化粧品はランバンとミュウ
    ミュウで使用
    されている

    Also visit my web-site - ミュウミュウ アウトレット

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...