Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, August 23, 2011

Biskut Chocolate Oats Crips



Assalamualaikum. Atas permintaan seseorang, Mas buat lagi Biskut Chocolate Oats Crips ni untuk kukis raya.....kali ni Mas buat kecik2 comeii jerk....nama pun kukis raya kan...he...he..baru la cantik tersusun dalam balang nanti...dan pastinya biskut peberet Ain ngan Daniel..semenjak Mas buat Biskut Chocolate Oats Crips ni, dah jarang bebudak berdua tu minta chipsmore....lagi pun biskut ni kurang manis dari chipsmore dan yang bagusnya ada oat dalamnya....macam biasa...Mas buat 2 adunan...nak membuatnya pun tak de lama sangat...rasanya dalam 3 jam dah siap untuk 2 adunan biskut ni....sambil tengok tv, sambil gentel2 biskut ni, sambil tu boleh bakar 2 dulang sekali...tak ke cepat tu...hmm...itu pun puas mencatu ngan bebudak berdua tu..asal berbuka....pegang balang biskut ni...sabo jerk...kalau tak....rasanya dah habis 1 adunan...he..he..bukannya pe...mood ngukis ni dah lemau....itu yang tart nenas Kak Anim dan Biskut Choc Chips Kak Nor pun Mas nak buat lepas raya...he..he...

Biskut Chocolate Oats Crips
Sumber : MasDuniaku
Bahan :
  • 130g tepung gandum - diayak
  • 30g tepung jagung - diayak
  • 20g serbuk koko -  diayak
  • ½ sk serbuk penaik - diayak
  • ¼ sk serbuk kulit kayu manis - ayak * Mas dan Izah tak letak
  • ¼ sk garam
  • 90g Quaker Oat Segera
  • 4-5 sudu nestum * Mas dan Izah tambah
  • 200g mentega
  • 120g brown sugar
  • ½ sk esen vanilla
  • badam nips(saya tambah sendiri)* Mas letak 1/2 cawan choc chips
Cara membuatnya :
  1. Masukkan kesemua bahan yang diayak tadi dalam bekas.
  2. Masukkan garam, Quaker Oats segera, choc chips dan gaul rata.
  3. Pukul mentega, gula, vanilla sehingga gebu.
  4. Masukkan bahan yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit.
  5. Uli hingga kental. Canai doh di atas papan yg ditabur sedikit tepung.
  6. Potong atau terap dan letak atas dulang.
  7. Bakar dengan suhu 160 selama 12-15 minit. Mas bakar selama 20 minit. Biskut ni akan keras selepas keluar oven dan sejuk yerk..jadi jangan risau jika biskut ni kelihatan lembut lagi masa panas iaitu keluar dari oven. Untuk dapatkan biskut yang cantik keraknya...lapik dulang dengan kertas minyak yang telah disapu marjerin.


31 comments:

  1. Assalamualaikum mas...
    cookies nie mmg sedap kan mas.... kalu makan 1 biji kan.. nak gak makan lagi n lagi kan... tmbh2 lg makan sambil tgk tv.. x rasa dah makan byk.. ehhehehehe...

    ReplyDelete
  2. Buat kukis lepas raya pun okay gak mas.silap2 bukan ain dgn daniel yang makan.maknya pun sama..bako je boleh ngap terus masuk mulut.hehe.
    buat kukis utk makan raya posa enam lah mas kan?..
    mmmm..akak belum buat choc chip lagi.anak2 dah mula bising.saja akak buat lambat2..jenuh nak menegah..:D

    ReplyDelete
  3. sane sini orang menayang kukis... tergoda sungguh!!! klu ikut hati mau buat semua tapi.... ha, ade tapi tu yg selalu tak jadi ;P

    ReplyDelete
  4. Diana @ Melley Mey ,

    betul tu kak...
    klu dah masuk mulut..
    mesti tak leh berhenti menguyah...

    ReplyDelete
  5. anymz,

    akak..memang mas cadang gitu..
    tu yg malas dah ngukis..he3

    ReplyDelete
  6. Fiza Nordin,

    kikikiki...jangan letak tapi...
    gerenti jadi ngukis tu..

    ReplyDelete
  7. Mas
    Sekarang kita bake aper pun budak budak dah tunggu kat depan oven nanti if dah raya and dah puasa makan cookies kat sana sini.. cookies kat rumah pun jadi tak laku hehe

    Bake lepas raya memang selalu ku buat cos rumah kita orang datang lambat so whatever i bake now semua pergi kat rumah mak..

    Rajin Mas buat biskut checkers .. KRima tak pernah cuba pun.. yg benar cookies macam gitu makan masa macam buat tart nenes :o)

    ReplyDelete
  8. he..he.. nampak dah kat fb tadi. ini letak sebalang tak dan esok pun kak liza boleh habiskan.

    ReplyDelete
  9. anak2 akak pun suka kukis ni.. mmg cepat aje habis.. balang kukis tu sampai dorang bawak masuk dlm bilik.. sabor aje le.. maknya niii...

    ReplyDelete
  10. salam mas...mmg sedap rupanya kukis ni kan mas..akak baru try buat..mmg berbaloi..anak2 pun suka..

    ReplyDelete
  11. Waaaaaaaaa akak pun wat kukis nih, cuma x letak almond nips, akak letak choc chips gak...best kan Mas, rangup, rapuh segala. Akak yg ada anak besar ni pun diaorg duk angkut jek...adeeiii ^__^

    ReplyDelete
  12. kak rima,

    betul tu kak..anak2 mas gitu la...
    seronok sangat kalau mas buat kuih raya...
    mas pun lepas raya ngukis lagi..itu yg dah stop ngukis sekarang...

    hmm..biskut dam tu...memang ambik masa lama sangat....
    sabo jerk membuatnya..
    rasanya tart nenas lagi senang kot..he3

    ReplyDelete
  13. Adzriel @ Liza AB,

    akak..biskut ni memang asyik klu dah dapat menguyahnya...

    ReplyDelete
  14. wah! Untungnya, tak yah lagi beli chipsmore kat kedai..

    ReplyDelete
  15. AZLITA AZIZ,

    muahaha..anak2 mas pun klu dah peluk balang tu..
    tak mau kongsi2 dah...
    sabo jerk...he3

    ReplyDelete
  16. Ezadlieza ,

    betul tu kak...
    bukan kata budak2...
    mak bapak budak pun suka...

    ReplyDelete
  17. Ummi,

    mas pun tak letak almond nips tu..
    letak choc chips jerk..
    tetap sedapp ...
    memang rangup rapuh biskut ni...

    ReplyDelete
  18. Sari Yusa Ibrahim,

    he3...maknya yang untung kan...

    ReplyDelete
  19. mas ni mmg rajin betul buat sekut..nampak sedap je sekut mas ni...mintak sebalang mas :)

    ReplyDelete
  20. Kak Mas... nyum2 manyaknyer kuih rajer.. kak kuih tart pun ader hui... rajinnyer kak.. erma kena rajin cam akakni..kak bagilah erma dibangi ni..he he he wat mata blink2

    ReplyDelete
  21. ala bole tercicir plak biskut nih..ari tuh ingat memang nak buat time raya..lepas tgk kak ita tayang..mungkin kena wat lain kali ler..sbb dh byk buat biskut..tak sempat dh hihih

    ReplyDelete
  22. uwaaaa best kukis ni..bnyk lagi yg akak lum buat ni...hehehehe..semuanya nak di buat bila nmpk kukis orng sedap dan menarik..wakakakaka...

    ReplyDelete
  23. sedapnya biskut ni....bak sikit mas....")

    ReplyDelete
  24. sedap2.. ita suka cookies ni... sekejap je licin

    ReplyDelete
  25. Mieza,

    akak..mas buat sikit2 jerk..he3...
    lagi pun anak2 suka biskut ni..

    ReplyDelete
  26. HALAMANKU,

    he3...meh la beraya kat rumah...
    akak tak tahu la jalan gi bangi tu....he3...
    konon2 alasan...

    ReplyDelete
  27. Yatie,

    akak..kukis ni senang jerk membuatnya...
    mesti anak2 akak suka...

    ReplyDelete
  28. KELI OH KELI ,


    hm..memang best kukis ni....
    macam rasa chipsmore tau...

    ReplyDelete
  29. Juwita Jamaludin ,

    betul tu ita..
    bukan kata budak2...
    mas ngan abang pun suka..

    ReplyDelete
  30. wahh.. memang favourite lah kan kalu biskut yang ade chips2 nie.. hehe.. sedaap..

    http://hoodacakura.blogspot.com/2011/08/projek-raya-3.html

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...