Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Friday, July 22, 2011

Muffin Coklat



Assalamualaikum. Bekal Ain ngan Daniel, Mas try buat Muffin Coklat yang Izahdaut tayang pagi tadi...sebenarnya pagi tadi dah buat satu resepi kuih...tapi kuih tu dah masuk dalam cik tong sebab tak jadi....bantattttt.....hu..hu...frush betoiii.....jadi Mas pun try Muffin Coklat ni sebab nampak cara nak membuatnya senang....itu pun was2 juga..risau kalau mapin ni pun tak jadi...jawabnya bebudak tu bawa bekal sosej goreng la...bekal last minit...he..he..
Alhamdudillah.....muffin ni menjadi dan sedappppp.....abang pun suka, banyak juga dia makan tadi...tukang buat ni merasa seketoi dua jerk.....dapat juga buat bekal Ain ngan Daniel....Mas buat 1/2 adunan...banyak juga dapat....elok2 jerk untuk family kecil macam Mas ni....muffin ni sangat lembut gebu tau.....tak terlalu lembab...manisnya pun elok2 jerk...maceh makcik...memang betul kata kau...muffin coklat ni memang terbaikkkk...

Muffin Coklat
Sumber : MaklangKak Ummi
Copy : Izahdaut
Bahan A :
  • 2 cawan tepung *izah gune tepung gandum
  • 1 1/4 cawan serbuk koko *izah letak 1 cawan
  • 2 sudu kecil baking powder
  • 2 sudu kecil soda bikarbonate
  • 3 sudu teh nescafe
  • sedikit garam
Bahan B:
  • 2 cawan gula kastor *izah kurangkan sikit
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 cawan susu cair (atau susu segar)
  • 3 biji telur
  • 1-2 sb oren sunquick * izah tambah
Bahan C :
3/4 cawan air panas

Cara membuatnya :
  1. Campurkan semua bahan-bahan B dan letak ketepi. 
  2. Ayakkan tepung bersama serbuk koko, baking powder dan soda dan campurkan semua bahan A di dalam mangkuk besar. 
  3. Masukkan bahan B ke dalam A dan kacau rata. Kemudian akhir sekali masukkan air panas ke dalam adunan tadi dan gaul rata. 
  4. Ceduk ke dalam muffin cup dan bakar pada suhu 175 C selama 20 minit.

41 comments:

  1. wwooww,,,very nice,,,kirim untuk buka puasa nanti yah,,,,hehehe

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum Mas...nampak gebus betul ler Mas....sedapnyer..

    ReplyDelete
  3. sedapnyerr!! nk buat jugakk..
    esok laa, ni tgh projek karipap.hihi

    ReplyDelete
  4. mas dah siap makan... sy baru dok bakar... :)

    ReplyDelete
  5. Mas...janji dgn izah yer...buat mapin...separuh pun dpt byk yer Mas..mesti anak2 suka kan Mas...

    ReplyDelete
  6. woooooo sangat ler coklatnyer..ko letak oren sikit tak? aku sukeee bile rasa oren dlm coklat tu. sedap je bauu.. bagus la anak2 ko suke mas. laki aku pun suke gak ni. cantik comel je jadinyer tu. pss yg bantat tu apa? muffin gak ke? mapin yogurt ke? ikikiki... keypoh jugak nak tauu

    ReplyDelete
  7. salamz..mas....rasa mapin ni gebu cam kek ker padat cam mapin?? klo gebu cam kek aku nak 3 ketul..ehehe

    ReplyDelete
  8. Salam Mas..Sedappp je nampak mapin choc ni..moist jeeee

    ReplyDelete
  9. wohoho..cepatnya mapin ni sampai ke dapur mas..engin turbo buatan mana tu mas..:D
    kalau tengok resepi tu macam boleh buat je.bahan2 semua da ada dlm rumah..cuma nak tunggu angin 'R' datang..:)

    ReplyDelete
  10. Assalaualaikum Mas,

    Bila agaknya Kak Lin nak buat muffin coklat ni...teringin rasa nak buat...

    ReplyDelete
  11. Assalam kak mas,yey menu kita sama,sy wat juga,wat half adunan pon mmg byk dpt kan kak mas,sbb wat comey2..Sy pon add sunquick,sedap kan kak..

    ReplyDelete
  12. wehhh ramainyer memapin.. gian betul nak hapdet blog huhhh .. bak mapin 2 ketul .. wat ngunyah sambil layan hati yg geram nih :)

    k.nor :)

    ReplyDelete
  13. wow sedapnya muffin si hitam manis tu mas....terguda dah akak nengoknya...tumpang mkn sini jer lah yer...hehe

    ReplyDelete
  14. uwaaa kat sini ada mapin coklat gak ya..rasanya nak kena buat gaklah..anak2 mesti suka kan..

    ReplyDelete
  15. dedetea,


    selamat berbuka dedetea,
    ada lagi mapin ni...ambik la rasa..he..he..

    ReplyDelete
  16. Rabiatun Adawyah,

    akak....betul tu..
    ni la muffin coklat yang paling gebu yg mas pernah buat...
    sedapp....

    ReplyDelete
  17. tun_telani,

    selamat mencuba tun...
    memang terbaik mapin ni...
    kau buat 1/2 adunan pun dah cukup tun...
    kak mas buat 1/2 adunan pun banyak juga yang kak mas dapat tadi...

    ReplyDelete
  18. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  19. Cheq Sue,

    cheq sue pun buat juga yerk...
    give me 5..
    bestkan mapin ni...

    ReplyDelete
  20. Ezadlieza,

    mas pun follow izah buat mapin ni..
    memang sedappp...
    senang lak membuatnya....

    ReplyDelete
  21. izahdaut,

    hhmm..tadi banyak kali gak belek sukatan serbuk koko tu...
    memang bestkan makcik mapin ni..
    aku ikut sebiji macam kau..
    bestkan rasa oren ngan nescafe tu dalam mapin coklat ni....
    tu ha...laki aku dok makan lagi tu mapin coklat ni...
    suka bebenor lak dia...
    anak2 aku memang gemar mapin coklat gini...
    memang tak rasa muak makan mapin ni....

    psstttt....aku mengapam tadi....sakit hati betoi bantat......he..he....
    aku dah tahu dah kau memang kepoohh makcik.....he....he..

    ReplyDelete
  22. nOOrsha,

    sha...mapin ni gebu macam kek coklat la.....
    sedappppp...
    tak muak memakannya....

    ReplyDelete
  23. Sue @ Nenie,

    memang best sue mapin coklat ni..
    try la buat..

    ReplyDelete
  24. kak anim,

    akak kan rajinnnn...
    esok kluar la tu mapin coklat ni...
    senang jer membuatnya kak...

    ReplyDelete
  25. LinRosly,

    try la buat kak lin..
    senang jerk...
    godek2 dah boleh bakar....
    senang.....

    ReplyDelete
  26. Zaliedana,

    give me 5 ct...
    macam berjanji lak kan..
    tu la....
    buat 1/2 adunan pun dapat banyak...
    berbaloi2....

    ReplyDelete
  27. kak nor,

    akak..nahh ambik mapin 10 ketoi....
    dah kenyang menguyah mapin ni...
    hilang la stress tu...he..he..
    rindu la kat masakan akak...
    cepat2 update blog yerk...

    ReplyDelete
  28. kak nieza,

    akak..ambik la mapin tu...
    makan ngan kak nor yerk...he..he..

    ReplyDelete
  29. kak yatie,

    akak..selamat mencuba kak..
    bukan kata budak2...
    bapak budak pun suka tau....he..he..

    ReplyDelete
  30. salam mas.. sedapnya nampak.. suka sangat muffin coklat ni.. ramai yang buat menu ni ye hari ini

    ReplyDelete
  31. Assalamualaikum mas..
    comel muffin tu yer mas... kat cnie pun ada juga yer muffin.. ada lg ker x nie? nak merasa yg mas buat nie plak.. hehehe

    ReplyDelete
  32. sedapnya mas... akk skrg tgah ligat wat muffin sbb nak habiskan cawan kertas yg byk kat umah tu... nanti leh try guna resepi ni...nmp sedap plak guna sunquick...

    ReplyDelete
  33. assalamualaikum..

    mas........
    ku singgah sekejap.

    dapt pandang2 jeling muffin coklatmu pun tak apa,
    bila nak rasa nie??

    raya boleh?

    ReplyDelete
  34. ni klu tmbah topping harus 10 kumakan. :))))

    ReplyDelete
  35. Juwita Jamaludin,

    memang best ita mapin ni...
    terasa coklat tu..
    tapi tak rasa muak tau.....

    ReplyDelete
  36. Kak Sam,

    masss tungguuuuuuu...he..he..

    ReplyDelete
  37. Diana @ Melley Mey,

    akak..memang terbaikk mapinn ni...

    ReplyDelete
  38. kak wana,

    akak...elok la tu...
    memapin lagi kak..
    try resepi ni lak...
    besttt...

    ReplyDelete
  39. Citarasa Rinduan ,

    aku....datang la beraya kat keratong yerk...

    ReplyDelete
  40. Deliah's Deli,


    del..tak letak topping pun cepat jerk licin...he..he..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...