Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Wednesday, July 13, 2011

Ikan Tenggiri (Tongkol) Goreng Yang Best



Assalamualaikum. Untuk lunch semalam, menerai resepi Love lak....memang dah teringin bila Love tayang hari tu.....tapi bila Kak Nor lak yang meneraiiinya...hmm..memang kene gak mencubanya....apa lagi bila Kak Nor kata guna ikan tongkol pun sedappp....kebetulan Mas pun baru beli ikan tongkol...apa lagi....Mas pun buat la semalam....perrhh..tak sangka..resepi yang simple dan ringkas ni sangat sedappppp....Mas makan ngan nasi panas, sambal belacan dan bayam tumis air jerk...hmmm...sedappp bangattttt...memang serasi bila ikan tongkol digunakan dalam resepi Ikan Tenggiri Goreng ni. Lain kali nak buat ikut resepi asal...guna ikan tenggiri lak...
Terima kasih pada tuan resepi Love dan akak yang mempromot resepi ni Kak Nor...lov u all...muahhhh.....untuk menu bulan puasa nanti...resepi ni rasanya sangat sesuai...betul kan Kak Nor....

Ikan Tenggiri (Tongkol) Goreng
Resepi : Love2Cook
Sumber : Kak Nor
Ingredients :
  • 5 blocks Spanish Mackerel
  • 1 tsp minced garlic *
  • 1 tbsp chilli powder *
  • 1/2 tsp turmeric powder *
  • 1/4 tsp corriander powder *
  • 1/2 tsp gramdhall powder (optional) * Mas dan k.nor tak letak
  • 1-1/2 tsp rice powder *
  • little water *
  • salt *
  • 1 tbsp lime juice *
  • 1 large onion - cut into rings
  • 3 dried chillis -  sliced
  • 1 sprig curry leaves
  • oil
Method :
  1. In a large bowl, mix ingredients marked * until it forms a paste. Add more water if it's too thick. 
  2. Place the fish blocks in the bowl and mix together with the paste. Leave it aside for 1 hour.
  3. Heat oil in wok and deep fry the marinated fish blocks. ( I prefer deep frying. You may also fry using little oil ) 
  4. Turn over the fish blocks once awhile. Once cooked, rest on paper towel before arranging on a serving plate.
  5. Leave about 2 tbsps oil in wok. Stir fry the onion, dried chilli and curry leaves until fragrant for 2 minutes over low heat. 
  6. Spread on the fried fish. Serve!



26 comments:

  1. As'salam Mas

    selamat pagi :D bagus gak bagi idea ni mas. kalau nak masak macam ni kak ct kena goreng sayur lain atau masak lauk yang berlemak. meratah sampai tak sedar CM balik dr keja nanti.. hehehe

    ReplyDelete
  2. Teruss meleleh air liurr..sabar jee lahh...

    ReplyDelete
  3. akak pun nk cubalah respi ni..stok ikan tongkol ada tu..ingat nk buat gulai nasi dagang, tp rasa malas ler plak...goreng pun sodap :)

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum mas..
    terus akak lapar.. n lapar... alahai.. tgk ikan tu mmg amat menyelerakan... sedapnya nie mkn ngan nasi putih kan mas...

    ReplyDelete
  5. tun duk pikir2 gramdhall powder tu apa dia.. kalau buat ni, kene omit jugak tu. hehe..
    jarang2 makan ikan tongkol, biasa beli utk wat nasi dagang je =) bila dh combine lauk ni ngan sambal belacan n sayur air, kompom 2 pinggan nasik hbs! hehe

    ReplyDelete
  6. Wahai adikku mas apakah jenama enjin yang anda guna. Laju sangat le.

    ReplyDelete
  7. Salam Kak Mas..huh apa ajer yang x sedap kuar dari dapo akak ni... teringin tengok.. mkn ngan nasi panas2 sedapnyer...
    Kak Sam setuju.. Kak Mas ni memang x reti duk diam tau.. rajin sesangat.. he he

    ReplyDelete
  8. Bila baca menu Mas tu, rasa macam tengah makannnn je... bayangkanlah... ahaks... tak dapat makan, berangan pun jaaadilah..

    ReplyDelete
  9. betul tu mas... mmg syok! aisyah dah request suruh buat lagi ikan goreng gini.. mmg dia suka! :)

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum Mas

    sedapnya ikan tongkol...kak nur paling suker ikan tongkol dari ikan tenggiri...meratah gitu pun sedappp....

    ReplyDelete
  11. sedap gak cara goreng ikan cam ni..rasa nak buat gaklah satu hari nanti

    ReplyDelete
  12. kak CT Delima,

    akak..memang best ikan ni... makan ngan sambal belacan dan bayam tumis air pun dah cukup sedappp.....

    ReplyDelete
  13. Mat Gebu,

    nak che mat tisu...kikikiki

    ReplyDelete
  14. Cendana Kasih ,

    akak..elok bebenar la tu..
    cer try buat...
    sedapp tau....

    ReplyDelete
  15. kak Diana @ Melley Mey,

    betul tu kak..
    memang sedappp sangat...
    resepi ni memang simple dan sedapp...

    ReplyDelete
  16. tun_telani ,

    tun...betul tu...
    terbaik..
    klu makan boleh tak sedar mak mertua lalu kat depan..kikikiki

    ReplyDelete
  17. Kak Sam ,

    akak...meh la join buat resepi ni....

    ReplyDelete
  18. HALAMANKU ,

    erma....he..he..
    nanti erma pun try la buat juga tau...
    sedapppp sangat ikan ni...

    ReplyDelete
  19. MamaFaMi,

    kikikiki..mama..berangan jerk..
    baik buat..boleh merasa betul2...

    ReplyDelete
  20. K.Nor ,

    kak nor..mas sebetulnya pun memang nak buat lagi nanti..
    sedappp kan...

    ReplyDelete
  21. Nuridah,

    kak nor..
    cer akak try resepi ni..
    terbaikk tau.....

    ReplyDelete
  22. kak ina kl ,

    akak..jangan tunggu lama2 tau....
    marbeles sangat resepi ni..

    ReplyDelete
  23. Mas, nak join ratah ikan tongkol...akak x suka sgt ikan tongkol, nnt cari tenggiri laaa..hehe

    ReplyDelete
  24. kak ummi.

    akak..bestkan ikan tongkol...
    boleh dipelbagaikan lak tu....

    ReplyDelete
  25. Massss...tenkiu sudi try resipi simple dari love dear. Tak pernah makan ikan tongkol...nampak mmg bes lor!!! Mas buat love lapar dah ni...baru je pulih dari diarrhea...hehehe!! ;)

    ReplyDelete
  26. ♥LOVE2COOK♥,

    love....sedapp tau guna ikan tongkol...
    nanti nak buat lagi..
    maceh yerk kongsi resepi yg bestt sangat ni...
    muahhhhh

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...